Foto: Unsplash/Dmitry Schemelev

Máte vo svojom okolí niekoho, kto trpí úzkosťou?

Úzkosť síce je najčastejšou neurologickou poruchou, no zároveň je tou najmenej pochopenou. Úzkostnou poruchou trpí mnoho ľudí, no málo z nich si to uvedomuje. Ešte menej z nich to však rieši, čo je nebezpečné, ako uvádza portál Thought Catalog. Spôsobené to je ďalšími ochoreniami, ktoré so sebou môže priniesť. Napríklad depresiu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj napriek tomu, že s touto chorobou bojuje veľmi veľa ľudí, je táto téma stále dosť tabuizovaná. Je to závažné ochorenie ako ktorékoľvek iné. Či už ide o psychické ale fyzické ochorenie. Prečo sa teda skrývame a tvárime sa, že nás nič netrápi?

unsplash.com

Spôsobené to môže byť napríklad tým, že ak niekomu o svojej úzkosti hovoríte, môže sa vám zdať, že vás neberie príliš vážne. Máte strach, že vás vysmejú alebo obvinia, že si vymýšľate, a tak ste radšej ticho. S úzkosťou a depresiou sa už stretol každý, no nie každý sa stretol s vážnym priebehom, ktorý nám bráni normálne fungovať. Toto ochorenie nie je potrebné v žiadnom prípade bagatelizovať, pretože môže viesť aj k samovražde.

Ochorenie ako každé iné

Spektrum fyzického zdravia funguje rovnako ako spektrum duševného zdravia. Niektorí ľudia majú chronický fyzický stav, napríklad cukrovku, a niektorí majú chronický duševný stav, napríklad bipolárnu poruchu. Niektorí dostanú bežné prechladnutie niekoľkokrát do roka a pre iných sú veľmi zriedkavé, rovnako ako niektorí upadajú do depresií alebo majú záchvaty paniky oveľa častejšie ako ostatní. Duševné a fyzické zdravie sú rovnaké pojmy, pôsobia iba na rôzne časti tela, a preto s nimi musí byť zaobchádzané odlišne. Žiaľ, stále sa nachádzame v štádiu, kedy vieme viac o tele ako o samotnom mozgu a jeho fungovaní.

Foto: Unsplash/Christopher Ott

Záchvaty úzkosti vás môžu prekvapiť hocikedy počas dňa bez toho, aby ste to očakávali. O tomto probléme by ste mali hovoriť s inými ľuďmi najmä kvôli tomu, aby na to boli pripravení. Život s úzkosťou nie je stále ideálny, pretože osoby, ktoré ňou trpia, sú často v strachu, čo sa opäť prihodí. Hlavným spúšťačom úzkosti je hlavne stres a napätie, ktorým by ste sa teda mali vyhýbať.

Ak o svojej úzkosti začnete rozprávať, je pravdepodobné, že na to namotivujete aj iných. Problém, ktorý je aj dnes tabu sa tak veľmi rýchlo stane témou, o ktorej sa ľudia nebudú musieť hanbiť rozprávať. Zároveň sa o tomto probléme dozvie viac ľudí, ktorí sa oňho začnú zaujímať.

Zdravie máme len jedno a je dôležité, aby sme si ho strážili.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov