Byť rodičom veru nie je jednoduchý "džob." No zdá sa, že väčšina rodičov v snahe vychovať dobrého človeka robí tie isté chyby. A pritom stúpajú stále na tie isté hrable...

Máte pocit, že nám vyrastá generácia nevďačníkov a sebcov? Je to tak. Vôbec sa nemýlite. Veď koľko detí na prvom stupni základnej školy má svoj vlastný iPhone? Nehovoriac o tom, že kto nie je nahodený v značkovom, automaticky patrí medzi spodinu.

Článok pokračuje pod videom ↓

„Mami, Sara sa mi smeje, že nemáme peniaze,“ s touto pamätnou vetou raz prišla zo školy 7-ročná Katka, ktorú vychovávala Martina, slobodná mamička. Vytrvalo odmietala svojej jedinej ratolesti kúpiť dotykový telefón. Dokonca sa tak prehrešila voči spoločnosti, že jej nekúpila ani len „obyčajný“ mobil.

„Do školy to má len tri minúty chôdze a ja robím tiež neďaleko. Nevidím dôvod, aby mala telefón len preto, aby sa na ňom mohla hrať a vystatovať sa pred kamarátkami,“ tvrdí Martina. A tak si tvrdohlavo ide proti systému. Katke však trochu trvalo, kým sa zmierila s viacerými drobnosťami, ktorými sa líšila od ostatných spolužiakov.

Na desiatu si nosila pečivo a ovocie z domu a nekupovala si čipsy v školskom bufete. Za dobré vysvedčenie nedostala tablet, ale mama ju zobrala na výlet. Skôr investovala do zážitkov, než do materiálnych vecí, ktoré sa aj tak časom opotrebujú. Aj keď sa mnohým prístup Martiny zdá prinajmenšom neštandardný, viacerí psychológovia poukazujú na to, že má svoj význam.

Photo by pan xiaozhen on Unsplash

Stačí sa len dobre poobzerať navôkol. Všade vôkol nás sú deti. Uhundrané, nespokojné, večne mrzuté, túžiace stále po novej hračke, ktorá aj tak po pár dňoch skončí v kúte už aj tak preplnenej izby.

Nechodia von. So spolužiakmi si radšej četujú, než by mali vstať a zájsť do vedľajšieho vchodu. Majú k dispozícii všetky vymoženosti, ktoré ich vovedú do sveta virtuálnej reality, no v skutočnosti ich odpájajú od skutočného života.

Áno, rodičom to značne zjednodušuje život. Dieťa, ktoré má v ruke tablet či telefón, nemá žiadne požiadavky na zaneprázdneného a unaveného rodiča. Ale deti prichádzajú na svet z nejakého dôvodu. Nemali by celý život stráviť len pred televízorom.

Preto skúste občas deťom odpojiť internet a vziať ich von. Naučiť ich, ako vyzerá púpava. Že v lese je to najlepšie prírodné ihrisko. Že svet nekončí v ich izbe, ale pokračuje oveľa ďalej. A najmä im nekupujte každú blbosť, na ktorú si ukážu. Tá im pocit šťastia rozhodne neprinesie.

Pozri aj: Toto je 10 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú rodičia pri výchove svojich detí

curiousmindmagazine
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov