Foto: pexels.com

Potláčanie emócii nikdy nevedie k ničomu dobrému.

Dobré dni striedajú tie zlé a naopak. Je to nepretržitý a potrebný kolobeh, ktorý sa strieda v našom živote. Mnoho ľudí si však myslí, že negatívne myšlienky sú natoľko zlé, že sa ich musia ihneď zbaviť. Neurobia to však tým správnym spôsobom – tým, že im budú čeliť. Práve naopak, začnú ich potláčať v domnienke, že raz zmiznú. Ale viete čo? Nezmiznú. Sami určite nie. Budú vás neustále prenasledovať a raz sa určite prederú von. A bude to ešte horšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

A toto je niekoľko dôvodov, prečo by ste podľa odborníkov nikdy nemali potláčať svoje negatívne myšlienky.

#1 Viac zabúdate

Štúdia Stanfordskej univerzity ukázala, že čím viac potláčate svoje emócie, tým viac blokujete aj svoju pamäť, a teda zabúdate. Myšlienky často spracovávame v noci počas snov, a keď ste si všimli, že aj snov vám akosi ubúda, je to možno práve kvôli tomu, že sa snažíte potláčať svoje skutočné emócie. Ale aj keď tieto negatívne pocity nechcete mať, sú rovnako potrebné, ako tie pozitívne.

pexels.com

#2 Ste viac psychicky unavení

Je normálne, že sa cítite byť viac unavení či vyčerpaní, keďže musíte vynaložiť obrovskú dávku energie na to, aby ste pred ostatnými, a hlavne pred sebou samým, skryli svoje skutočné pocity. Musíte si však uvedomiť, že takto to nemôže fungovať donekonečna, pretože všetko to potlačené sa aj tak raz dostane na povrch – a bude to ešte horšie.

#3 Trpia aj vaše vzťahy

Väčšina ľudí si tieto „problémy“ s vlastnými pocitmi vybíja na ostatných. Nechcú vyvolať hádku, no to je to, čo sa stane, pokiaľ sa v nich nahromadia emócie, ktoré nie sú spracovávané, iba potláčané. Môže sa zdať, akoby ich rozčuľovali aj tie najmenšie detaily. Preto, emóciám treba čeliť. Netreba sa pred nimi skrývať.

#4 Nespíte dobre

Čím dlhšie popierate problémy, ktoré máte v reálnom živote, tým je pravdepodobnejšie, že sa musíte vysporiadať s nespavosťou či zobúdzaním sa uprostred noci. Vaše problémy vás začnú natoľko prerastať, až vám nedovolia spať.

pexels.com

#5 Nepôsobí to priaznivo ani na fyzické zdravie

Vedci tvrdia, že potláčaná emócie môžu taktiež viesť ku kardiovaskulárnym problémom. Keď potláčate emócie, vaše telo absorbuje stres, zvyšuje sa vaša srdcová frekvencia, krvný tlak a rýchlosť dýchania. Nedovoľte, aby vaše emócie ovládali aj vaše fyzické zdravie.

#6 Môžete priberať

Mnoho ľudí svoje pocity zajedá. Takže ak ste v poslednom čase pribrali, je možné, že je to práve kvôli potláčaným emóciám a nevyriešeným problémom. Jedlo dokáže poskytnúť človeku určitý spôsob úľavy a uspokojenia, ale je to naozaj správna cesta?

#7 Ovplyvní to aj vaše trávenie

Nielenže sa môže zdvihnúť váš apetít, potláčané emócie môžu mať aj určitý vplyv na vaše trávenie. Môžete mať rôzne tráviace problémy od bolestí žalúdka, cez vredy až po zápchu. Je to v podstate boj vášho tela proti všetkému stresu, ktorý sa v ňom nahromadil.

pexels.com

#8 Váš mozog nefunguje poriadne

Časť vášho mozgu, ktorá sa nachádza v blízkosti čela, vám pomáha vyrovnávať sa s negatívnymi pocitmi. Bohužiaľ, keď sa ich rozhodnete ignorovať, táto časť mozgu zostáva odstavená. V živote jednoducho prichádzajú aj zlé a negatívne situácie, no len vďaka nim viete, čo je to šťastie.

#9 Negatívne myšlienky váš môžu varovať pred blížiacim sa strachom

Presne tak, negatívne myšlienky môžu byť takým senzorom. Keď ich však potlačíte, vaše telo sa prestane zaujímať o možné blížiace sa hrozby. A aj keď to znie ako niečo dobré, výhoda to určite nie je. Pokiaľ nebudete poznať ani strach, všetko bude ešte zložitejšie a komplikovanejšie.

#10 Negatívne myšlienky z vás robia človeka

Nikto nie je nepretržite šťastný. Nikto nemá tak dokonalý život. A negatívne myšlienky sú len zrkadlom toho, že sme v podstate ľudia. Vďaka nim sa nám odhaľujú aj rôzne stránky života, ktoré by sme bežne nepoznali. Vďaka nim sme kreatívnejší, dokážeme si poradiť s problémami a cítiť radosť.

pexels.com
powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov