Autor fotky: Simon Migaj na Pexels

Len čas ukáže, či sú tieto zmeny len dočasné, alebo trvalé.

Ochorenie COVID-19 zmenilo v priebehu posledných týždňov úplne celý svet. Ľudia sú zneistení, vystresovaní a boja sa nielen samotného ochorenia, ale aj toho, čo bude ďalej. Je preto prirodzené, že sa mení aj spôsob nášho premýšľania. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako konkrétne, o tom hovorí psychológ Bobby Hoffman pre portál Psychology Today. 

#1 Uvedomujeme si, že väčšinu vecí sme brali ako samozrejmosť

Bolo pre nás absolútne prirodzené stretávať sa s našimi najbližšími, chodiť do práce, chodiť na nákupy, do reštaurácií či cestovať. Dnes sme o všetky tieto možnosti prišli – alebo ich máme k dispozícii len veľmi obmedzene. V týchto dňoch si preto každý z nás uvedomuje, že väčšinu vecí sme brali ako samozrejmosť, aj keď to tak vôbec nebolo. Budeme si ich vážiť o to viac, keď všetko pominie? Ostáva dúfať…

#2 Máme pocit, že nič nemáme vo svojich rukách

Predtým sme boli zvyknutí na to, že sme mohli rozhodovať takmer o všetkom. Rozhodovali sme sa, kam pôjdeme, kedy tam pôjdeme, s kým pôjdeme, čo tam budeme robiť… Dnes je to ale úplne inak. Tieto scenáre už nepíšeme my, ale koronavírus. 

#3 Veci sa zjednodušujú a stávajú sa prehľadnejšími

Celá situácia však má aj niekoľko pozitív. Napríklad niektoré procesy – mnohé spoločnosti len teraz zistili, že taká práca z domu je vlastne oveľa menej nákladná a výhodnejšia pre všetky strany. Aj v osobnom živote sa však vraciame späť k “starým” zvyklostiam, na ktoré sme už zabúdali – veľa telefonujeme svojim známym, čítame knihy a časopisy, viac relaxujeme, viac času trávime s rodinou. Jednoducho sa vraciame späť k tradíciám, ktoré boli také krásne. Uvedomujeme si, že tie najväčšie životné radosti zostali väčšinou nedotknuté…

Autor fotky: Eugene Golovesov na Pexels

#4 Vidíme, aké zbytočné je dávať si dlhodobé ciele

Krátkodobé ciele sú fajn a pomáhajú nám sústrediť sa na to najdôležitejšie. Dávať si dlhodobé ciele však môže byť frustrujúce, nakoľko okolité podmienky nikdy nemáme výhradne vo svojich rukách. Je dobré vedieť, kam sa chceme dostať, no je dobré vždy počítať s tým, že táto cesta môže byť kľukatá. Tak napríklad teraz – väčšina akýchkoľvek dlhodobých plánov sa úplne rozplynula, či už išlo o ciele pracovné, osobné alebo cestovateľské. 

#5 Stávajú sa z nás lepší a vďačnejší ľudia

Teda, samozrejme, z niektorých. Určite sa ale mnohí ľudia stávajú vďačnejšími za to, čo majú. Ľudia tiež začali vo väčšej miere pomáhať druhým – chodia nakúpiť starším ľuďom, robia dobrovoľníkov či šijú rúška. Ľudstvo akoby si pomaly začínalo uvedomovať, že to zvládneme len spoločne. 

#6 Rozdiely medzi ľuďmi blednú

Pravda je taká, že tak, ako väčšinu ochorení, ani koronavírus nezaujíma, či je niekto muž alebo žena, koľko má rokov, aké má postavenie či aké číslo svieti na jeho bankovom účte. Pred týmto ochorením sme si jednoducho všetci rovní a chrániť sa pred ním môže každý rovnako. Jedine zodpovedným prístupom. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov