Foto: unsplash.com

Samota a osamelosť sú dve rozdielne veci…

Niektorí ľudia si myslia, že samota je tou najhoršou vecou na svete. Je to však naozaj pravda? Určite nie, človek sa však musí naučiť, ako si ju užiť, a v prvom rade musí byť sám so sebou spokojný natoľko, aby sa vo svojej vlastnej spoločnosti cítil príjemne. Navyše, keď si samotu konečne začnete užívať, stane sa týchto 10 vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich sumár priniesol portál Lifehack a v týchto dňoch určite stoja za zmienku.

#1 Nabijete sa energiou

Či si tu uvedomujeme alebo nie, keď sme obklopení inými ľuďmi, míňame viac energie, ako keď sme sami. Neustále sa ich snažíme prečítať, rozosmiať, neuraziť ich ego (alebo naopak, uraziť), upokojiť… Môže to byť mentálne vyčerpávajúce. Keď ste však sami, ohľad musíte brať len a jedine na seba, čo vám umožní dokonale si oddýchnuť od neustálych interakcií. 

#2 Váš život sa spomalí

Keď sme s ľuďmi, neustále niečo riešime. Osamote sa však všetko spomalí a vy zrazu získate čas na reflektovanie a na potrebnú sebareflexiu. Myslite aspoň v tieto dni predovšetkým na seba. 

#3 Vaše emócie dostanú voľný priechod

Nie náhodou sa hovorí, že ľudia riešia oveľa radšej problémy iných, než tie svoje. Veľakrát to robíme preto, aby sme pred tými svojimi vlastnými utiekli. Samota vám ich však vyslovene “hodí” pred oči a vy im budete musieť čeliť. Je to však to najlepšie, čo sa vám môže stať, a navyše je to nesmierne oslobodzujúce. 

#4 Kompromisy pôjdu bokom

Samota vám dáva neuverteľnú slobodu a možnosť robiť presne to, čo práve chcete. Nemusíte sa nikomu prispôsobovať a svoj čas i svoju energiu môžete venovať presne tomu, čo vás baví najviac.

#5 Budete produktívnejší

Áno, prvé dni možno budú náročné. Keď si však uvedomíte, koľko toho dokážete a stíhate, keď vás nikto nevyrušuje či nerozptyľuje, určite to sami oceníte. 

pexels.com

#6 Vaše vzťahy sa posilnia

Keď teraz niekoľko týždňov či mesiacov neuvidíte svojich najbližších alebo ľudí, s ktorými ste boli zvyknutí tráviť čas každý jeden deň, vaše vzťahy to môže len posilniť. Niekedy je lepšie na chvíľu sa odlúčiť, aby sa puto ešte viac upevnilo. 

#7 Posilní to vaše sebavedomie

Akonáhle si začnete samotu užívať a budete sa cítiť maximálne komfortne, maximálne to posilní aj vaše sebavedomie. Samotu si totiž dokážu užívať iba ľudia, ktorí sú so sebou spokojní. 

#8 Môžete byť trochu sebeckí

Vo vzťahoch je prirodzené snažiť sa aj o šťastie toho druhého. Keď ste však sami, môžete sústrediť výhradne na vlastné šťastie, čo môže byť skutočne oslobodzujúce. 

#9 Nikomu sa nemusíte za nič ospravedlňovať

Interakcia s ľuďmi si niekedy vyžaduje ospravedlniť sa aj vo chvíľach, kedy možno vinu až tak necítite, no poviete si, že múdrejšie je ustúpiť. Sami seba však ustupovať nemusíte. 

#10 U nikoho nemusíte hľadať uznanie

Aj v tomto je samota neskutočne oslobodzujúca. Mnohí hľadajú uznanie často u druhých – či už je to rodina, priatelia alebo kolegovia. Zrazu ho však nemusíte hľadať vôbec nikde – jediné, čo je dôležité, je to, aby ste so sebou boli spokojní vy sami. 

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov