Ako vyzerá človek, ktorý trpí psychickým ochorením? Možno úplne inak, ako si myslíte!

Väčšina ľudí si myslí, že psychické ochorenie je niečo, čo sa vám natrvalo podpíše v tvári a na celkovom výzore. Psychicky chorého človeka si predstavujeme ako niekoho, kto sa pomaly mení na „zviera“ a preto musí byť stále v kazajke. No takýto ťažký prípad je chvalabohu len raritou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Spisovateľka Anna Spargo-Ryan zverejnila dve selfie fotografie, aby tak ukázala, ako vyzerá skutočná tvár človeka trpiaceho psychickým ochorením. Môže to byť úzkosť, depresia (o ktorú išlo práve v jej prípade), či iná porucha. Nie je to však viditeľné na prvý pohľad, ako si doposiaľ mnohí mysleli. Rozdiel medzi prvou a druhou fotografiou je len tri dni:

Anna Spargo-Ryan

„Na prvej fotografii trpím depresiou. Mám ju však aj na druhej fotografii…“, píše sympatická autorka vo svojom statuse. Reagovala tak na necitlivý článok Jamesa Adonisa, ktorý publikoval v časopise The Sydney Morning Herald. Autor tam vo svojom článku dosť nadľahčuje psychické poruchy a vraj pomáha zamestnávateľom, aby vedeli rozlíšiť, kedy zamestnanec psychické ochorenie len predstiera.

No nie je to také jednoduché, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Jedno z odporúčaní tohoto autora je, aby kolegovia upozornili na niekoho, kto ochorenie len predstiera. Myslí si, že psychické ochorenie je vec predstavivosti, že si to niekto len nahovára, alebo je len smutný. Akoby sa sám nechcel zlepšiť. Nevidí komplexnosť ochorenia, jeho obťažnosť a ťažký vnútorný stav, ktorým pacient prechádza. Annino posolstvo je jednoduché: „Psychické ochorenie však nemá len jednu tvár.“ 

Okrem toho sú neraz pacienti trpiaci psychickými ochoreniami, ako je úzkosť či chronická depresia, znevýhodňovaní v práci. Musia pracovať normálne, pretože keď máte depresiu, nemáte nárok na invalidný dôchodok. Nie je pravda, že by sa úmyselne vyhýbali práci. Podľa Anny, ktorá vie, čo hovorí, svoju prácu robia najlepšie, ako vedia, i keď to majú neraz sťažené.

„Teraz je boom psychických ochorení, možno aj preto vznikla skupinka zamestnancov, ktorí sa snažia využiť psychické ochorenie vo svoj prospech,“ tvrdí James vo svojom článku. No viacerí, ktorí vedia, aké nesmierne komplikácie so sebou prináša úzkosť, panika či depresia, s ním súhlasiť určite nebudú.

Nikdy neodsudzuj človeka, kým si sa neprešiel v jeho topánkach.

Aspoň takto nejako znie staré indiánske príslovie. A jeho múdrosť pretrváva do dnešných čias. Preto ak viete, že niekto z vašich blízkych trpí psychickým ochorením, nesnažte sa to zľahčovať. Len on vie, že prechádza hotovým peklom…

Pozri aj: Ľudia, ktorí nepracujú kvôli svojej duševnej chorobe by chceli, aby ste vedeli týchto 16 vecí

themighty.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov