Aj vy držíte palce v súťaži tým, ktorým sa podarí spraviť nejaký trapas? Ak sa aj potkne nejaká modelka na móle vo vysokých topánkach, hneď je vám oveľa sympatickejšia, však? Je však úplne normálne, že súcítime s tými, ktorí zlyhajú...

V televízii sme už videli nejednu súťaž, ktorá mala neraz prvky reality šou. Nie vždy ich však sledujeme dobrovoľne. Stačí prísť na návštevu k susede a už ste „v obraze“. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo tak veľmi súcítime s tými, čo zlyhajú? A je pritom jedno, či to je moderátorka v televízii, ktorá niečo popletie, alebo súťažiaci, ktorý vplyvom stresu zabudne, na čo vlastne prišiel. Tento fenomén sa volá „pratfall effect“ (doslova efekt spadnutia na zadok) a dnes vám o ňom povieme niečo viac. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj v nedokonalosti je krása. Keď sa niekomu niečo nepodarí, ostatným tak ukazuje, že je obyčajný človek z mäsa a kostí, a preto mu fandíme. Nie je nedotknuteľný, tak, ako sa nám ho snažia opísať média. A to, čo v skutočnosti vyzerá ako neúspech, môže byť v skutočnosti pre danú osobu veľkým plusom.

Príkladom toho môže byť aj J.F Kennedy, ktorému sa v roku 1961 podarilo urobiť dosť vážnu strategickú chybu. No tým, že vzal na seba zodpovednosť a priznal si omyl, stal sa jedným z najpopulárnejších prezidentov USA.

Tento efekt po prvýkrát opísal v roku 1966 Elliot Aronson, ktorý vo svojich štúdiách skúmal viaceré faktory, ktoré pôsobia na obľúbenosť určitého človeka. Všimol si, že ľudí, ktorí počas nahrávania interview urobili nejakú chybu, ľudia milujú akosi viac. Veď aj na YouTube majú zlyhania vždy vysokú sledovanosť:

Paradoxne má však pratfall effect väčší účinok na mužov, ktorí touto cestou získavajú oproti ženám nejaké „body“ navyše. Neraz sa tak stáva súčasťou marketingovej kampane. Tento psychologický fenomén však vyžaduje istú dávku humoru a schopnosť priznania si chyby.

Na záver však pridáme malé upozornenie, že ak „padne na zadok“ priemerný človek, tento efekt naňho neplatí. Zlyhanie je vraj skôr len potvrdením jeho priemernosti.

Tak nech nás aspoň poteší fakt, že aj „celebrity“ sú ľudia z mäsa a kostí, ktorí síce sú na výslní, no ich život určite nie je oveľa jednoduchší. Zdanie totiž to klame a keď si rozbijete nos na zľadovatelom chodníku, aspoň sa nebudete musieť báť, že vás zachytili paparazzi…

Pozri aj: „Efekt prekročenia prahu“: čo sa stane s vašou pamäťou, keď opustíte miestnosť?

curiosity.com, psych2go.net
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov