Prečo si užívame pozeranie hororových filmov? Odpoveď je jednoduchá.

Halloweenska je za nami. A aj keď sa na Slovensku tento sviatok neoslavuje, Halloween má stále viac a viac priaznivcov. S ním samozrejme prichádzajú aj hororové filmy, ktoré si rád pozrie nejeden z nás. Existuje nekonečný zoznam s motívmi na celovečerné trháky: jed, vražda, exorcizmus, deti, klauni, bábiky, strašidelný dom, únos – toto všetko nás má vystrašiť. Prečo ale potom radi sledujeme tieto filmy, aj keď sa tak veľmi bojíme? Tu je vysvetlenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď pozeráme strašidelný film, naše telo vydá rovnakú odpoveď, akoby sa samo ocitlo v takejto desivej situácii. Je to typická reakcia nášho tela na nebezpečenstvo, ktorá nám buď povie, aby sme zostali pokojní, alebo zaplaví naše telo adrenalínom, ktorý nás naopak povzbudí.

A nie len to. Keď sa ocitneme uprostred nejakej vzrušujúcej činnosti, naše telo taktiež uvoľňuje hormón nazývaný dopamín.  Dopamín je hormón spojený s rizikovými situáciami a jeho množstvo, ktoré zaplavuje naše telo výrazne ovplyvňuje, nakoľko máme radosť z toho, že sme v „nebezpečných“ situáciách – alebo pozorujeme nebezpečné situácie v televízii.

Práve tu je rozdiel medzi ľuďmi, ktorí milujú strašidelné filmy a ľuďmi, ktorí ich neznášajú

unsplash.com

Podľa National Geographic množstvo dopamínu, ktoré vaše telo produkuje, je určené množstvom autoreceptorov, ktoré máte. Autoreceptory sú v podstate malé monitory vo vašom mozgu, ktoré merajú množstvo hormónov uvoľňujúcich sa vo vašom tele a hovoriacich vášmu telu, kedy máte dosť.

Takže rovnica je jednoduchá: čím menej autoreceptorov máte, tým viac sa vám bude páčiť byť v rizikovej situácii. A naopak, čím viac autoreceptorov máte, tým menej je pravdepodobné, že si užijete, ako niekto seká ľuďom hlavy, aj keď viete, že všetko je len fikcia.

Existuje aj iné vysvetlenie, prečo máme radi strašidelné filmy

Existuje však aj iné jednoduché vysvetlenie, prečo máme radi hororové filmy. Ľudia chcú zažiť udalosti mimo ich „normu“. Chcú sa vystaviť pocitom, ktoré sa líšia od každodennej rutiny. Ľudia túžia zažiť nové emócie a situácie a práve väčšina strašidelných filmov je mimo oblasti bežnej existencie. Takže, áno, ak niekto práve strávil 10 hodín v kancelárii, pozeranie Texaského masakru bude preňho príjemným rozptýlením.

unsplash.com

Je tu však jedna podmienka, aby ste si pozeranie hororov naozaj užili: musíte sa cítiť v bezpečí

Dôvod, prečo sa dokážete pozerať na masové vraždenie ľudí uprostred farmy – dokonca so všetkými tými zvukovým efektmi je ten, že v jednu chvíľu sa cítite v bezpečí a v druhú zas nie. Ale uvedomenie si toho, že medzi vami a vrahom je hrubá obrazovka, je rozhodujúcou súčasťou všetkej zábavy.

Ktorý horor naposledy najviac oslovil vás?

Pozri aj: Pri čítaní týchto 7 strašidelných príbehov, ktoré sa naozaj stali, vám stuhne v žilách krv

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov