Potrebujete zvýšiť svoju produktivitu? Tu je zopár tipov, ktoré vás dokonale naštartujú.

Existuje množstvo vecí, ktoré nám môžu uľahčiť každodennú činnosť. Ak stále odkladáte svoje povinnosti na potom, pričom sa vám nechce púšťať do množstva úloh, ktoré nemajú konca kraja, skúste vyskúšať tieto triky. Pomôžu vám nielen sa správne nakopnúť, ale ich osvojením badateľne skrátite čas strávený prácou. Pracovať bystrejšie sa rozhodne oplatí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je 15 efektívnych trikov, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

#1 Prejdite na rýchlejší internet

Photo by rawpixel on Unsplash

Na rýchlosti internetového pripojenia naozaj záleží. Čím rýchlejšie pripojenie budete mať, tým skôr vyriešite zadané úlohy. Veď nikomu sa nechce čakať minúty, kým sa mu konečne načíta stránka. Čakanie okrem toho ubíja našu produktivitu a zbytočne nás rozrušuje, čo následne môže viesť k prokrastinácii.

#2 Stavte na prirodzené svetlo

Ak chcete zvýšiť svoju produktivitu, zabudnite na umelé osvetlenie. Miesto toho si pracovný stôl presuňte čo najbližšie k oknu. Prirodzené svetlo vám nielenže zlepší náladu, ale budete pracovať aj oveľa efektívnejšie.

#3 Dajte si „šlofíka“

Photo by Zohre Nemati on Unsplash

Aj 20 minút dokáže spraviť zázraky. Ak pracujete z domu, nebojte sa zdriemnuť si. Dajte však pozor na to, aby ste nepresiahli odporúčanú dobu 20 minút. Dlhší spánok by mal na vašu produktivitu opačný účinok.

#4 Vyskúšajte 90-minútové intervaly

Ak chcete z pracovného času vyťažiť maximum, rozdeľte si aktivitu do 90-minútových blokov. Po každej hodine a pol si doprajte aspoň 15-minútovú prestávku.

#5 Sledujte si čas

V súčastnosti existuje množstvo aplikácii, ktoré sú určené predovšetkým na meranie pracovného času. Keď ich budete používať, možno budete prekvapení faktom, že skutočnou prácou trávite oveľa menej času, než si myslíte. Používanie takýchto aplikácii vám môže zvýšiť úroveň produktivity až o 27 percent.

#6 Prestávky trávte s priateľmi

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Tento tip nielenže upevní vaše medziľudské vzťahy, ale aj zvýši produktivitu – podľa štúdií až o 36 percent. Je to logické. Miesto toho, aby ste spolu komunikovali virtuálne a tak mrhali cenné pracovné minúty, si všetko dôležité poviete počas prestávky. A to rozhodne stojí za to.

#7 Obmedzte sledovanie denných správ

Pretože raz-dva sa vám môže stať, že pri ich čítaní či pozeraní strávite oveľa viac času, než ste plánovali. Ak sa stane niečo vyslovene dôležité, určite sa to k vám dostane.

#8 Šťastie je skutočne to najdôležitejšie

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Pestuje si v sebe pocit šťastia. Pozitívne bude vplývať nielen na vašu pohodu či zdravotný stav, ale aj na produktivitu.

#9 Plánujte

Skúste si večer pred spaním naplánovať tie najdôležitejšie činnosti, ktoré vás čakajú na druhý deň. Nielenže sa lepšie vyspíte, ale aj dané činnosti sa vám budú vykonávať oveľa jednoduchšie.

#10 Obklopte sa kvetmi

Aj na tom najmenšom pracovnom stole sa nájde miesto pre kvetinu. Zeleň a kúsok prírody vám skutočne dokážu zdvihnúť náladu.

#11 Počúvajte hudbu

Photo by Melanie Pongratz on Unsplash

Vyhnite sa však príliš agresívnej či chytľavej melódii. Miesto toho si radšej pustite hudbu, ktorá vám pomôže lepšie sa sústrediť.

#12 Zabudnite na multitasking

Viacero štúdií dokázalo, že multitasking nie je efektívny. Radšej sa 100 percentne sústreďte na jednu činnosť, až potom sa pustite do ďalšej.

#13 Upracte si stôl

Ak nebudete mať stôl zaprataný zbytočnosťami, oveľa lepšie sa budete sústrediť na činnosti, ktoré máte pred sebou.

#14 Dbajte na správnu teplotu

Photo by rawpixel on Unsplash

Ideálna pracovná teplota je 21 až 22°C. Preto neprekurujte miestnosť ani neseďte v zime.

#15 Pustite si YouTube

Podľa odborníkov to má zmysel. Podľa štúdie z University of Melbourne zamestnanci, ktorí nemajú prístup k YouTubu, majú o 9 percent zníženú pracovnú výkonnosť. Nikto však nevie vysvetliť, prečo je to tak.

Pozri aj: Týchto 21 psychologických faktov máte pred očami každý deň, no doteraz ste si ich pravdepodobne neuvedomili

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov