Každý z nás potrebuje mať svoj osobný priestor, ešte viac však potrebujeme obyčajný ľudský dotyk.

Ľudský kontakt a dotyk sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Keď nám je smutno, najviac nám pomôže objatie blízkej osoby. Aj radosť vyjadrujeme dotykom, podobne tak dávame najavo, že sme ochotní pomôcť. Najnovšie výskumy navyše dokazujú, že obyčajný dotyk pôsobí ako liek proti bolesti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdie sa zúčastnilo celkovo 22 párov a ich úlohou bolo v dvojminútových intervaloch zaujímať rôzne pozície a skúšať rôzne formy dotyku. Najprv sa páry nachádzali v rôznych miestnostiach, potom boli v tej istej miestnosti ale nesmeli sa dotýkať. V ďalšom intervale sa smeli držať za ruky. V každom z prípadov museli ženy pretrpieť istú mieru bolesti. Ich ruka bola vystavená teplu, ktoré na škále od 0 do 100 bolo hodnotené číslom 60.

Prečo museli bolesť znášať práve ženy? Autor štúdie, Pablo Goldstein tvrdí, že celý tento nápad v jeho hlave vzkrsol v pôrodnici, keď bol po boku svojej rodiacej manželky a snažil sa jej uľaviť od bolesti. Výskum bol teda primárne zameraný na to, ako nemedicínskymi spôsobmi pomôcť ženám uľaviť od pôrodných bolestí.

Pablo sa k výskumu vyjadril nasledovne: „Moja manželka mala veľké bolesti a všetko, na čo som dokázal myslieť bolo, ako by som jej mohol pomôcť. Chytil som ju teda za ruku a zdalo sa, že jej to naozaj pomohlo. Chcel som teda vedieť, či má ľudský dotyk skutočne takú moc. Preto som sa rozhodol pre tento výskum.“

unsplash.com

Vedeli ste, že ak je nám niekto blízky, pri dotyku dôjde k automatickej synchronizácii srdcového tepu, dýchania a mozgovej aktivity? Pri kráčaní dokonca podvedome prispôsobujeme aj tempo svojej chôdze a väčšinou aj vykračujeme tou istou nohou. Aby vedci súvislosť medzi pociťovaním bolesti a vzájomnou synchronizáciou otestovali, každý z 22 párov bol pripojený na prístroje a merala sa ich srdcová aj mozgová aktivita v každej jednej situácii.

Ukázalo sa, že pri držaní rúk a pri vzájomnej synchronizácii pociťovali ženy nižšiu mieru bolesti. Nešlo však o klišé, v ktorom by partner vzal časť bolesti na seba, práve naopak. Ženy vnímali partnerov bezbolestný stav a absorbovali ho.

Aj keď držanie za ruky nie je také účinné, ako lieky proti bolesti, výsledky tohto výskumu sú jednoznačne sľubné. Navyše, slúžia ako dôkaz, že partner je pri pôrode skutočne dôležitou oporou. Zatiaľ však ešte stále nie je celkom známe, prečo je vlastne držanie za ruky natoľko efektívne.

unsplash.com

Okrem toho, bolesť ostala rovnaká, keď boli partneri v jednej miestnosti a nedotýkali sa. V takom prípade sa totiž ženy viac sústredili na bolesť ako na prítomnosť partnera. Značnú úlohu ďalej zohráva aj partnerova empatia voči žene. Čím bol muž empatickejší, tým intenzívnejšia bola vzájomná synchronizácia a tým väčšiu úľavu od bolesti žena pociťovala.

Samozrejme, v tejto oblasti bude potrebných ešte niekoľko výskumov. Keď vás však najbližšie začne bolieť hlava, nesiahajte hneď po tabletkách, radšej chyťte partnera za ruku.

Pozri aj: 7 spôsobov, ako zistiť, či môžete vášmu partnerovi veriť

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov