Sú naše predstavy o ženách a o mužoch pravdivé?

Už odpradávna existujú isté stereotypy, ktoré škatuľkujú ako ženy, tak aj mužov. Práve kvôli nim sme si vytvorili predstavy o každom pohlaví. Doba však ide stále smerom dopredu a my zisťujeme, že tieto zaužívané stereotypy boli len mýtmi, ktorým sme roky verili. Pozrime sa teda na 5 najčastejších stereotypov o mužoch a o ženách, ktoré vôbec nie sú pravdivé.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Muži podvádzajú oveľa viac ako ženy

„Muži sú takí podvodníci“, „mužom sa vôbec nedá veriť“, alebo „ach, tí muži“. Toto sú najčastejšie reakcie žien na to, keď sa dozvedia, že nejaký muž podviedol svoju partnerku. Pravdou však ostáva, že muži podľa štatistík síce podvádzajú o trochu viac ako ženy, no tento rozdiel vôbec nie je taký veľký, ako si možno myslíte.

Na základe prieskumov sa k podvádzaniu priznalo zhruba 20% mužov a 19% žien, čiže výsledok je takmer rovnaký. Čo je však znepokojivé je fakt, že zatiaľ čo percento podvádzajúcich mužov roky stagnuje, percento podvádzajúcich žien stúpa hore veľkou rýchlosťou. To znamená, že ženy podvádzajú čoraz viac a viac.

pexels.com

#2 Muži myslia na sex častejšie ako ženy

Hovorí sa, že muži premýšľajú o sexe každých 7 sekúnd. To je len ďalší prídavok na kôpku stereotypov, ktoré tvrdia, že muži sú takmer neustále vzrušení a ide im iba o jednu vec. Výskum však ukázal, že ženy sú na tom veľmi podobne. Spoločnosť však spôsobila, že ženy veria, že sa musia správať určitým spôsobom. Podľa rôznych prieskumov, ženy nie vždy odpovedajú na otázky týkajúce sa sexu pravdivo, ale odpovedajú tak, ako to od nich spoločnosť očakáva. Nie sú teda úprimné.

Aby sa tento fakt potvrdil, bol uskutočnený jeden zaujímavý experiment. Mužov aj ženy rozdelili na dve skupinky a nechali ich odpovedať na otázky ohľadom sexuálneho správania. Jedna skupinka odpovedala napojená na detektor lži, kým druhá vyplňovala anonymný dotazník. Čo myslíte, ako to dopadlo?

Odpovede mužov sa nijako výrazne nelíšili, zatiaľ čo odpovede žien boli úplne rozdielne. Tie, ktoré odpovedali napojené na detekor lži, priznali oveľa viac sexuálnych partnerov než tie, ktoré odpovedali formou dotazníku. Z toho teda vyplýva, že ženy sú v tomto rovnaké, ako muži, no pre ne je to menej sociálne prijateľné.

pexels.com

#3 Ženy rozprávajú viac ako muži

Americký komik Rodney Dangerfield raz povedal: „Už roky som sa s manželkou nerozprával. Nechcel som ju prerušiť.“ Aj na internte sa bežne stretávame s rôznymi informáciami, ktoré tvrdia, že napríklad kým žena povie 20 000 slov za deň, muž iba nejakých 7 000. Podľa toho by teda ženy mali rozprávať asi trikrát toľko, čo muži.

Rôzne výskumy a štúdie však neustále spochybňujú pravdivosť týchto tvrdení. V skutočnosti rozprávajú obe pohlavia takmer úplne rovnako. Ženy si iba vyberajú mimoriadne „dobré“ momenty na vedenie vážnych rozhovorov. Napríklad, keď manžel pozerá dôležitý zápas v priamom prenose a nechce veľmi rozprávať. Potom, pochopiteľne, skutočne môžeme mať pocit, že chlapi toho povedia menej.

pexels.com

#4 Ženy zvládajú robenie viacerých činností naraz lepšie ako muži

Žena sa dokáže vrátiť domov z práce o 16:15 a ihneď dať dom do poriadku, upratať a pripraviť vynikajúcu večeru pre 5 ľudí. Muž príde z práce o 17:00 a celý čas má bolesti hlavy z toho, že má doma tri hyperaktívne deti. Je všeobecne známe, že ženy jednoducho zvládajú robenie viacerých činností naraz.

Nedávne dôkazy však ukázali, že aj v tomto prípade ide pravdepodobne iba o ďalší mýtus zachovaný ženami, ktoré chcú, aby muži pochopili, aká ťažká je výchova detí. Všetci sme v plnení viacerých úlôh naraz približne rovnako dobrí. Môže sa nám to však zdať nereálne, keďže muži spravidla nemajú radi domáce práce a zdaleka ich obchádzajú.

pexels.com

#5 Ženy záväzky vyhľadávajú, zatiaľ čo muži sa im vyhýbajú

Muži chcú sex a ženy chcú záväzky. Ľudia si veľakrát myslia, že ženy sú tie, ktoré sa chcú celkovo častejšie viazať, kým muži vyhľadávajú len krátky, nezáväzný vzťah. Podľa posledných štatistík je to však presne naopak.

Táto zmena sa pripisuje faktorom, ako napríklad to, že ženy sa stávajú čoraz viac finančne nezávislé a kariérne motivované, alebo taktiež, že existuje veľa osamelých mužov, ktorí si hľadajú oddanú lásku. Muži chcú teda záväzky minimálne rovnako, ako ženy, len im to trvá dlhšie.

pexels.com

Ak sa aj vy riadite rovnakými alebo podobnými stereotypmi, vedzte, že to nie je dobré. Každý z vás možno pozná ženu, ktorá nevie parkovať, no znamená to, že všetky ženy sú automaticky zlými vodičkami? Alebo ak vašu priateľku podviedol manžel, znamená to, že to robia všetci muži? Snažte sa radšej spoznať ľudí ako jednotlivcov, namiesto toho, aby ste verili všeobecným stereotypom.

Pozri aj: Ako veľmi ovplyvňuje vekový rozdiel medzi partnermi kvalitu ich vzťahu?

mr-stingy
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov