Akú dôležitú úlohu podľa vás vo vzťahu zohráva vekový rozdiel?

Partneri s veľkým vekovým rozdielom čelia predsudkom a nedôverčivým pohľadom svojho okolia. Pre mnohých ľudí je takýto vzťah neprijateľný. Je teda správne podľahnúť klasickej predstave o partnerovi alebo sa riadiť vlastnými citmi?

Článok pokračuje pod videom ↓

Koľko rokov je medzi vami a vašou láskou? Kedy vlastne považujeme vekový rozdiel medzi partnermi za „veľký“? Pre páry je v prvom rade dôležité pochopiť, ako tento rozdiel ovplyvní ich vzťah, a tak zvážiť, či s partnerom budú vedieť fungovať aj v budúcnosti.

Ako je to s vekovým rozdielom u väčšiny párov?

Počas prvého vážneho vzťahu, ktorý vyústi do manželstva, ľudia preferujú partnera rovnakého alebo aspoň blízkeho ich veku. V amerických prieskumoch z r. 2013 sa hovorí, že iba 5% opýtaných mužov sa oženilo s partnerkou mladšou o viac ako 10 rokov. U žien sa ukázal opačný trend. Iba 2% si zobrali muža mladšieho o 6 až 9 rokov a iba 1% žien malo manžela mladšieho o 10 a viac rokov.

Veľké vekové rozdiely sú charakteristické pre opakované manželstvá

Ak ste niekedy mali pocit, že muži, ktorí hľadali partnerku pre druhé manželstvo, išli skôr po mladších ženách, neboli ste ďaleko od pravdy. Pri opätovnom vzájomnom spoznávaní sa so ženou v rovnakom veku oženilo 57% mužov. 20% mužov si vyberá ženy mladšie o viac ako 10 rokov a 18% si vyberá partnerky o 6-9 rokov mladšie, ako sú oni sami. Len 5% mužov si teda vezme ženy staršie od nich.

pexels.com 

Ako zistiť, či váš vzťah s vekovým rozdielom bude fungovať?

U ľudí, ktorí si nájdu oveľa mladšieho alebo oveľa staršieho partnera, sa objavujú rôzne pochybnosti. Ako zistiť, či bude vzťah napriek vekovému rozdielu fungovať? Vnímať tento fakt vôbec ako problém? Je vekový rozdiel až príliš veľký? Tu je ukážka potencionálnych problémov typických pre páry s veľkým vekovým rozdielom.

  1. Ako veľmi ste si podobní? Zhoda napr. v názoroch alebo koníčkoch predpovedá dlhodobú spokojnosť vo vzťahu. Je na vás, či vek budete vnímať ako číslo, alebo bude faktorom, ktorý ovplyvní výber vašich spoločných aktivít.
  2. Máte rovnaký pohľad na smerovanie vzťahu? Ak jeden z páru má sociálne kontakty, kde sú takmer všetky páry zobraté a u druhého len slobodné, môže dôjsť k rôznym tlakom a očakávaniam, ktorému bude každý vo svojom okruhu známych čeliť. Otvorený rozhovor a úprimnosť je cesta, ako sa najlepšie pohnúť dopredu.
  3. Podporujú vás vaši priatelia a rodina? Páry s veľkými vekovými rozdielmi sa často stretávajú so spoločenským odsúdením. Toto môže byť pre nich stresujúce, čo vedie k izolácii páru a následnému prehodnocovania vzťahu. Preto podpora od najbližších ľudí môže zavážiť v rozhodnutiach zotrvať v takomto vzťahu.
  4. Máte spoločné ciele? Nie je jednoduché, keď človek myslí iba na prítomnosť, zatiaľ čo druhý má dlhodobé ambície. Takéto problémy môžu nastať samozrejme v ktoromkoľvek vzťahu, ale spoločné ciele sú zaťažené práve faktorom veku. Napríklad ľudia do 24 rokov sa pozerajú na sobáš a zakladanie rodiny inak, ako ľudia po 35-ke.
pexels.com

Páry by mali zhodnotiť všetky rozdiely, aby zistili, či dokážu vytvoriť udržateľný a šťastný vzťah. Vekový rozdiel môže byť jedna z dimenzií vášho vzťahu, ale je nepravdepodobné, že by bol dominantným faktorom. Nedávne prieskumy vedcov ukázali, že väčšina ľudí za dôvody na uzavretie manželstva považuje lásku (88%), oddanosť (81%) a spolupatričnosť (76%). A tieto hodnoty majú málo dočinenia s vekom. Vyzerá to tak, že záležitosti srdca sú pre vzťahy medzi mužom a ženou dôležitejšie, ako náležitosti ich vekového rozdielu.

Pozri aj: Vedci zistili, že muži, ktorí si za manželku vezmú inteligentnú ženu, žijú dlhšie a šťastnejšie

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov