"Friluftsliv" je jednoduchý nórsky spôsob života, ktorý je oveľa účinnejší, než by ste si možno mysleli.

Rôzni vedci a štúdie podporujú myšlienku, že trávenie času vonku má naozaj obrovský vplyv na naše duševné zdravie. A ak by ste niekomu mali veriť, že príroda má aj takéto liečivé účinky, tak Škandinávci sú horúcimi kandidátmi. História života v prírode je v severských krajinách naozaj dlhá. Sú to totiž štáty s veľkou rozlohou a nízkou populáciou, takže aj po urbanizácii v nich neprestala horieť túžba vrátiť sa opäť do prírody. A práve táto túžba po prírode je kľúčom k riešeniu mnohých, aj duševných problémov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je to teda „friluftsliv“ a ako ho využiť na to, aby ste sa zbavili stresu či úzkosti? Možno budete prekvapený, ale nejde o nič zložité.

Čo znamená slovo „friluftsliv“?

„Friluftsliv“ je slovo, ktoré pochádza z Nórska z roku 1859 a znamená „život na voľnom vzduchu“. Reprezentuje základné pochopenie liečivých účinkov prírody a taktiež vzťah medzi človekom a prírodou. V súčasnosti ide o naozaj populárny spôsob života nielen v Nórsku, ale aj v Dánsku a Švédsku.

Na rozdiel od dánskeho termínu „hygge“, ktorý zdôrazňuje dôležitosť pohody v kombinácii so spoločenskou väzbou, „friluftsliv“ poukazuje na ľudskú potrebu interakcie s prírodou. Obe však podporujú základné ľudské potreby ako šťastie a duševné zdravie.

unsplash.com

Prečo je „friluftsliv“ taký účinný?

V dnešnej dobe žije viac ako päťdesiat percent ľudí v mestských prostrediach. Odhaduje sa, že do roku 2050 toto číslo skočí až na neuveriteľných sedemdesiat percent, takže využite prírody ako terapie na liečenie duševných chorôb je viac, než relevantné.

Ľudia v mestách často trpia depresiami či úzkosťou. Vedci tvrdia, že už len vďaka 90-minútovej prechádzke či behu v prírodnom prostredí dokážu tieto negatívne myšlienky poľaviť.

Celá myšlienka „friluftsliv“ je založená na pocite, že ste spojený s niečím väčším, že dokážete komunikovať s prírodou. Ide v podstate o stav mysle a na to, aby ste zažili takýto blažený pocit, musíte byť niekde v kontexte prírody. Akákoľvek forma ponorenia sa do prírodného sveta zvyšuje celkovú pohodu človeka a zlepšuje duševné zdravie.

Čo z toho vyplýva?

To znamená, že ísť aspoň na chvíľu von, skúmať prírodu a tráviť čas na čerstvom vzduchu bez akéhokoľvek vyrušovania sociálnymi sieťami je jedným z najlepších spôsobov, ako si utriediť myšlienky či zbaviť sa stresu alebo úzkosti. A aj keď možno dlhé prechádzky, túry či inak strávený čas vonku nevyliečia všetky vaše problémy či trápenia týkajúce sa vášho duševného zdravia, to neznamená, že na neho nemajú žiaden vplyv. Príroda je naozaj veľmi mocná, a keď ju necháte vstúpiť do svojho života, až vtedy pocítite jej pravú silu.

unsplash.com

Pozri aj: Máme sa od nich čo učiť. Toto je 7 konceptov, vďaka ktorým sa považujú škandinávske národy za tie najšťastnejšie na svete

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov