Každý rok sa robí prieskum, v ktorom sa zisťuje, ktoré národy sú tie najšťastnejšie na svete.

A takmer každý rok sa na čelo rebríčka dostávajú práve škandinávske národy, a to napriek tomu, že ich neraz trápia poriadne zimy a nedostatok slnečných dní. Môže za to napríklad aj koncept hygge, ktorým sa riadia. Iste ste už o ňom počuli aj vy. Jeho podstatou je jednoduchý život plný radosti z maličkostí, útulnosti a času stráveného s blízkymi. Každý zo škandinávskych či severských národov má však vlastný recept na šťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sisu: Ako si Fíni udržiavajú vnútorný pokoj a silu

Aj keď o hygge hovorí najviac ľudí, v roku 2017 spoznal svet aj fínsky koncept sisu. Jeho podstatou je odolnosť a odvaha a veľkou výhodou je snaha zbaviť sa nadbytočných slov a emócií. Pokúste sa napríklad vysloviť niečo bez toho, aby ste to pritom pretavili do výrazu tváre. Sisu však nie je len o tom, ako niečo hovoríte, ale najmä o tom, čo hovoríte. Tí, ktorí sa týmto konceptom riadia, sa snažia vyjadrovať maximálne pragmaticky, bez zbytočného sťažovania sa či chválenkárstva.

Lagom: Švédi presne vedia, čo potrebujú

Lagom je koncept, ktorého základom je myšlienka nemať málo, ale ani príliš veľa, je to teda snaha dosiahnuť rovnováhu. Tento koncept sa vo Švédsku využíva nielen v domácnostiach, ale aj v ekonomike. V dnešnom svete, kde je osobnosť človeka hodnotená prostredníctvom veľkosti jeho majetku, však vôbec nie je ľahké držať sa tohto princípu. Ako to teda zvládnuť? Pokúste sa napríklad o recykláciu, namiesto kupovania nových šiat vyberte tie, ktoré ležia v zadnej časti vašej skrine. Šetrite vodou, energiami a pokúste sa produkovať čo najmenej odpadkov.

Foto: unsplash

Arbejdsglæde: Dánsky spôsob, ako milovať svoju prácu

Každý rok spoločnosť Universum Global robí prieskum, v ktorom sa zaoberá spokojnosťou zamestnancov. Zisťuje, v ktorej krajine sú pracujúci ľudia najspokojnejší. Aj v tomto aspekte opäť zvíťazili škandinávske krajiny. Ako sa im to darí? Základom je uvedomiť si, prečo ste vlastne zamestnaní tam, kde ste a pokúsiť sa nájsť čo najviac výhod, ktoré vaša práca ponúka. Ďalej by ste mali dobre vychádzať so svojimi kolegami aj nadriadenými, plniť si svoje povinnosti a neustále na sebe a svojich schopnostiach pracovať. Ak sa vám to zdá nemožné, je čas pouvažovať nad zmenou pracovného miesta.

Friluftsliv: Ako Nóri milujú matku prírodu

Chcete opäť nadobudnúť duševnú rovnováhu? Vyberte sa do prírody. Nemáme však na mysli túru. Robte v prírode čokoľvek, čo vás prinúti spomaliť a vypadnúť z každodennej rutiny, aj keby to malo znamenať len tak sedieť v lese pod stromom. To však nie je všetko, niektorí odporúčajú aj prácu v prírode, ako napríklad sekanie dreva. Hovorí sa, že je to dokonalá duševná očista. Zabudnite však na mobil, fotoaparát a pridávanie fotiek na Instagram. Robte to pre seba, nie pre svoj profil na sociálnych sieťach.

Gezelligheid: Ako si Holanďania užívajú vzájomnú blízkosť

Aj keď Holandsko síce nepatrí ku škandinávskym krajinám, ich koncept si tiež zaslúži vašu pozornosť. Podstatou ich konceptu je tvrdenie, že šťastie je mať okolo seba ľudí, ktorí sú vám blízki, rozumejú vám a podporujú vás za každých okolností. Podobný koncept prijali za svoj aj Nóri. Hovorí sa mu Koselig a označuje príjemnú večeru pri sviečkach v kruhu dobrých priateľov.

Foto: unsplash

Kalsarikänni: Relax po fínsky

Aj keď tento pojem pôsobí ako jazykolam, označuje v skutku jednoduchú činnosť, keď večer nikam nejdete ale ostanete doma v teplákoch alebo v pyžame popíjať (aj keď doslovný preklad znamená byť opitý v spodnom prádle). Niečo podobné robia aj Dáni. Hovoria mu Niksen a znamená to nerobiť nič a nemať z toho výčitky svedomia.

Gluggaveður: Optimizmus Islanďanov

Predstavte si, že vonku prší a vy sedíte na okennej parapete s dobrou knižkou a šálkou kávy či čaju, v teplákoch a teplom svetri. Presne tento pocit popisuje islandský pojem Gluggaveður.

Ktorý z konceptov oslovil najviac vás?

Pozri aj: Fika: Švédi prišli s novým konceptom, ktorý dokáže nakopnúť vašu produktivitu tak, ako nič iné

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov