Foto: Unsplash/Melanie Wasser

Máte priateľov alebo blízkych, ktorí sa liečia z traumy?

Podľa portálu Thought Catalog sú frázy ako „Bude to v poriadku“, „Pre niečo sa to stalo“ a „Musíš na to zabudnúť“ úplne zbytočné a absolútne nepomáhajú. Hoci si možno myslíte, že sú nápomocné, pravda je úplne iná, pretože tieto slová dokážu spôsobiť ešte väčšiu úzkosť. Tu je niekoľko jednoduchých spôsobov, vďaka ktorým svojim priateľom ukážete, že tu pre nich ste.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zistite, čím si vaši priatelia prechádzajú

Samozrejme, nemusia to vedieť. Ale verte nám, je to skutok lásky, ak sa chcete hlbšie dozvedieť o ich situácii. Prečítajte si dôveryhodné články a hľadajte knihy, ktoré komplexne diskutujú o témach o ich skúsenostiach. Prečítajte si v ich mene knihy o svojpomoci. Neradi čítate? Pozerajte dokumenty. Vypočujte si podcasty, ktoré sa venujú psychológii.

Foto: Unsplash/Green Chameleon

Ak si myslíte, že je to príliš veľa, nezabudnite, že vaši priatelia sú hodní tohto druhu úsilia. Nemali by sme jednoducho predpokladať, čo je pre nich dobré, mali by sme sa do nich vcítiť a byť opatrní v tom, čo im povieme a ako sa budeme správať.

Nepripomínajte im ich traumu

Skontrolovať ich je skvelý nápad. Každý človek ocení, že sa ho niekto pýta a stará sa o neho. Každý človek si váži ohľaduplnosť. Mali by ste však zvážiť svoj spôsob pýtania. Vyhnite sa tomu, aby ste svojim priateľom pripomínali ich traumy, a to tým, že budete hovoriť o konkrétnych veciach, ako je strach, bolesť, týranie. Napríklad nehovorte: „Stále sa bojíš?“ alebo „Je to stále bolestivé?“

Foto: Unsplash

Možno by ste mohli položiť konkrétne otázky o ich skúsenostiach, keď je to potrebné a keď sú vaši priatelia pripravení hovoriť o tom. Niekedy je viac ako dosť jednoduché „Ako sa máš?“. Možno vám nepovedia všetko, no budú vedieť, že to myslíte dobre.

Dbajte na to, čo zdieľate na sociálnych sieťach

Nemôžeme len tak nechať ujsť dobrý online príspevok. Niekedy však musíme brať do úvahy ľudí, ktorí vidia čo zdieľame. Neznamená to, že musíte ohroziť svoje preferencie alebo slobodu prejavu. Preto Facebook a Instagram vytvorili niekoľko spôsobov, ako filtrovať svoje publikum. Nie každý môže vašim príspevkom rozumieť tak, ako vy. Ak sa chcete podeliť o niečo, čo by sa vášho priateľa mohlo dotknúť, príspevok pred ním radšej skryte. Nemusíte sa báť, že to je zrada, pretože ide o istý spôsob starostlivosti.

Foto: Unsplash/ROBIN WORRALL

Analyzujte ich emócie

Ak vám niekto povie, že sa cíti dobre, neznamená to, že to tak naozaj je. Vaše úsilie by nemalo končiť ani vtedy, keď niekomu poviete, že ich emócie sú správne. Všetky emócie by ste mali analyzovať, pretože to dokáže byť prospešné v budúcnosti. Napríklad vtedy, keď sa dostavia zložitejšie situácie, s ktorými prídu aj doposiaľ nepoznané emócie. Ak dotyčného poznáte dobre, veľmi rýchlo nájdete spôsob ako s ním hovoriť o pocitoch.

Foto: Unsplash/Christin Hume

Buďte tu stále pre nich

Povedzte im, že ste tu vždy a počúvate. Buďte úprimní, ak možno neviete správne odpovede na ich otázky alebo na to, čo by ste mali povedať, ale zaručte im, že ste tu pre nich. Nemusíte vždy hovoriť, čo chcú počuť, ale môžete im ponúknuť iné spôsoby pomoci. Práve teraz niekoho potrebujú. Pamätajte, že je to iba dočasné. Všetky rany sa určite zahoja. Ak vás začnú považovať za svoje útočisko, buďte vďační, pretože to znamená, že vám dôverujú.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov