"Človek nemusí byť sám, aby sa cítil osamelý."

Pocit samoty má určite obrovský vplyv na naše mentálne zdravie a pohodu. Ale prejaviť sa taktiež môže aj na našom fyzickom zdraví – bolesťami rôznych častí tela či poruchami príjmu potravy. Možno ste si to nikdy nespájali dokopy, ale aj týchto 8 vecí môže byť výsledkom vašej osamelosti, ktorá vás aj napriek tomu, že ste obklopení ľuďmi, pomaly zožiera zaživa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zhoršená pamäť a koncentrácia

Vedci sa domnievajú, že samota má vplyv aj na veci ako zhoršená pamäť či koncentrácia. Môže sa vám zdať, že si nedokážete spomenúť na jednoduché úlohy, mávate výpadky pamäte, nemôžete jasne myslieť alebo sa nemôžete plne koncentrovať na svoju prácu.

Napäté svaly

Verte či nie, osamelosť so sebou prináša aj stres a ten spôsobuje bolesť a napätie v svaloch, kŕče v nohách, bolesti chrbta a podobne. Takže niekedy také „boľavé telo“ nie je výsledkom nedostatku vitamínov, ale skôr výsledkom nedostatku kontaktu s inými ľuďmi.

Problémy s trávením

Stres, depresia či úzkosť taktiež môžu vyvolať rôzne tráviace problémy, kŕče v bruchu alebo iné ťažkosti. Možno to na prvý pohľad nie je očividné a pôvod vašich bolestí brucha by ste určite nehľadali pri osamelosti, no aj to je možné.

pixabay.com

Zníženie libida

Osamelosť už nemá ďaleko od apatie, a keď apatia prichádza na scénu, potom strácame záujem takmer o všetko. Ak ste si všimli takéto zmeny aj čo sa týka vašich sexuálnych túžob, možno sa vám osamelosť zarýva poriadne pod kožu. Pretože, pamätajte si jedno: „Človek nemusí byť sám, aby sa cítil osamelý“.

Slabšia imunita

Najradšej by ste celý deň zostali ležať v posteli, nemáte energiu takmer na nič, máte pocit, že zvýšená teplota je váš nový najlepší priateľ a nakazíte sa takmer neustále? Aj toto môže mať na svedomí osamelosť.

Bolesti hlavy

A čo viac, tá hlava nie a nie prestať bolieť. Či je vonku pekne, či prší, či máte toho veľa na práci, či si môžete užívať voľno, bolesť hlavy je prítomná neustále a vy máte pocit, že sa z toho raz zošaliete.

Zmeny v apetíte

No a aby toho naozaj nebolo málo, zmenami prechádza aj váš apetít. Sú dni, kedy sa neviete dojesť – dáte si naozaj všetko, čo máte poruke, bez ohľadu na to, aké je to veľké a či ste v skutočnosti hladní, pretože sa snažíte samotu zajesť. Naopak, potom sú dni, keď vám absolútne nechutí, zobkáte len ako malá myška a snažíte sa proti samote bojovať hladovkou.

Problémy so spánkom

A po náročnom dni plnom bolesti – fyzickej aj psychickej, konečne prichádza noc a vy sa tešíte na to, že aspoň počas spánku si vaše telo odpočinie a trochu sa vám uľaví. Avšak problém je v tom, že spánok nie a nie prísť. Celú noc sa prehadzujete, hľadáte vhodnú polohu a čím viac vo vás rastie túžba po krajine snov, tým je vaše telo nabudenejšie a nedovolí vám čo i len oka zažmúriť.

unsplash.com

Pozri aj: TEST: To, čo uvidíte na tomto obrázku ako prvé hovorí o tom, čo je vašou slabinou vo vzťahoch

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov