Keď príde reč na lásku a priateľstvo, nikto z nás o sebe nemôže povedať, že je dokonalý a nemá žiadne problémy či slabosti, ktoré negatívne zasahujú do jeho vzťahov s inými.

Často sa bojíme ísť do vzťahov, pretože nechceme čeliť problémom. A pritom, sú to práve vzťahy, ktoré nás formujú a vychovávajú, lebo v nich lepšie spoznávame nielen iných, ale aj samých seba. Neraz stojíme pred výzvou vážne sa nad sebou zamyslieť a niečo na sebe zmeniť. Niekedy je to naša zameranosť na seba, inokedy je to porovnávanie sa s inými alebo vysoké nároky či zameranosť na prácu. Tak či onak, zakaždým je náročné byť objektívny, priznať si chybu a usilovať sa o zmenu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aby ste odhalili, kde je vaša slabina vo vzťahoch, skúste si pozrieť nasledujúci obrázok a podľa toho, čo zbadáte ako prvé, si prečítajte odpoveď.

yourtango.com

Matka a dieťa

Udreli vám do očí hneď dve tváre – jedna menšia a jedna väčšia, ktoré zaberajú asi najviac miesta na obrázku a nežne sa k sebe nakláňajú? Zdá sa, že ste človek, ktorý dáva rodine jedno z prvých miest v rebríčku hodnôt. Milovať svoju rodinu a udržiavať v nej dobrú atmosféru je dôležité, no niekedy vám to môže brániť v osobnom rozvoji. Nemôžete predsa všetkým vyhovieť a potrebujete sa naučiť povedať ‚nie‘ a zastávať iný názor, ako, povedzme, vaši rodičia alebo súrodenci. Môžete si ich vypočuť, no nenechajte sa nimi ovplyvniť pri tom, s kým sa budete priateliť alebo koho si vyberiete ako životného partnera. Je normálne, že aj keď ste príbuzní, nemusíte sa na všetkom zhodnúť. Nezabúdajte, že váš život je len a len vo vašich rukách!

Tvár muža

Všimli ste si mužskú tvár skrytú v korune stromu? Potom ste viac introvert, než extrovert a ste radšej, keď môžete sociálnu interakciu pozorovať z diaľky a nezainteresovane. Dôvodom, prečo je to tak, môže byť plachosť, strach z odmietnutia a neúspechu ale aj akási pohodlnosť. Vyhovuje vám, keď sa nemusíte príliš zapájať a priveľmi odhaľovať svoje vnútro iným. Často sa  sami pred sebou vyhovárate na to, že keby vás iní lepšie spoznali, nechceli by sa s vami priateliť. Nevedomky tak ľudí od seba odstrkujete.

Unsplash.com/Jake Ingle

Udržiavanie si odstupu môže byť fajn, ak chcete zistiť viac o tom, ako ľudské vzťahy fungujú. No ak chcete zahnať samotu a nájsť si priateľov, radšej sa mu vyhnite. Skúste sa premôcť a dovoľte ľuďom, aby vás lepšie spoznávali. Nepočúvajte ten kritický hlas vo vašej hlave, ktorý vám radí otočiť sa a odísť. A rátajte aj s tým, že to chvíľu bude ťažké a budete musieť byť trpezliví, kým si nájdete svoju spriaznenú dušu. No potom zistíte, že vám to za to stálo.

Postava naťahujúca sa po ovocie

Ak ste ako prvú uvideli jedinú celú postavu, umiestnenú takmer v strede obrázka, ste typ človeka, ktorý od malička vie, kým chce byť. Vaše životné povolanie a práca sú pre vás veľmi dôležité a vy robíte všetko preto, aby ste raz boli tým, kým ste vždy chceli byť. Ste cieľavedomí, usilovní a ambiciózni. Tento postoj k životu je fajn, no mali byť ste si uvedomiť aj to, že práca nie je všetko, že aj vy okolo seba potrebujete mať priateľov a blízkych, a že raz budete chcieť s niekým zostarnúť.

Unsplash.com/Jesper Stechmann

S vašim osobnostným nastavením sa nemusíte báť, že nedostanete to, čo chcete. Začnite sa preto viac sústrediť na vzťahy a venovať sa im. Nemusíte mať mnoho známych, stačí vám len pár priateľov a blízkych, ktorí pri vás budú aj v ťažkých časoch a ktorým dáte to najlepšie, čo vo vás je. Vyberajte si však uvážlivo, pretože ľudí ako vy dokáže zrada zdrviť viac než iných a dokáže vás doviesť až k tomu, že celkom zanevriete na ľudí.

Vtáky

Nenápadné a roztrúsené vtáky na pozadí si na prvý pohľad všimne len málokto. Ak sa vám to podarilo, ste pravdepodobne osoba, ktorá má často hlavu v oblakoch. Ste kreatívni, originálni, váš prístup k životu je svojský a vy to dobre viete. Svojím spôsobom ste preto na seba hrdí a beriete to ako súčasť vašej osobnosti, ktorej sa nemienite vzdať. Ani by ste to robiť nemali, pretože práve váš svojský pohľad na svet dokáže obohatiť mnoho ľudí.

Unsplash.com/Cristian Newman

Na čo by ste mali popracovať je realizmus, pretože niekedy si veci až príliš idealizujete a keď vás každodenný život presviedča o opaku, miesto toho, aby ste to prijali, utekáte pred ním do svojho dokonalého sveta. Presne takto utekáte aj zo vzťahov, no tento prístup nikam nevedie – tento svet a ľudia nie sú dokonalí a ani nikdy nebudú. Tak to skrátka je.

Pokojná tvár

Svetlá tvár v spodnej časti obrázku kopíruje líniu mora a pôsobí upokojujúco. Ak ste ju zazreli ako prvú, ste človek, ktorý vždy myslí o dva kroky v pred. Možno vás k tomu doviedli životné skúsenosti a možno je to súčasť vašej povahy. Radi máte veci pod kontrolou a chcete mať o všetkom prehľad, aby ste sa vždy vedeli zorientovať v akejkoľvek situácii. Tento postoj k životu je skvelý a má ho len málokto, no je tu jeden háčik. Ten spočíva v tom, že vzťahy sú tou najmenej predvídateľnou záležitosťou.

Nech by ste ako chceli, nemôžete dopredu vedieť, kto vám podkope nohy a kto bude váš verný priateľ na celý život. Je to riziko a mali by ste s ním rátať. No nie preto, aby ste zanevreli na vzťahy, ale preto, aby ste upustili od presvedčenia, že musíte mať všetko pod kontrolou. Najkrajšie veci sú tie spontánne a hoci vás niekto môže veľmi zraniť, iný vás môže nesmierne milo potešiť a prekvapiť. Ak chcete mať priateľov, musíte im dať šancu bez toho, aby ste vopred prísne zvažovali, či si to zaslúžia. Aj keď, trochu rozvahy nikdy nie je na škodu.

Unsplash.com/Angelina Litvin

Pozri aj: TEST: Aký je váš mentálny vek? Zistíte to pomocou tohto farbami hýriaceho testu

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov