Myslíte si, že máte svoj život pod kontrolou? Možno budete prekvapení, keď zistíte, že všetko je úplne inak...

Ani len netušíme, aké obrovské množstvo vecí robíme podvedome, či v režime autopilota. Od detstva preberáme od rodičov rôzne názory, v škole sa učíme poslušnosti a systému. No ak nechcete byť len obyčajnou kópiou, ale chcete byť samým sebou, je načase začať žiť svoj vlastný život a nie šablónu, ktorú vám do vienka vložila spoločnosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Učia nás byť poslušnými, nezaujímať sa o dianie okolo nás, len slepo prijímať určité stereotypy. Chceme však žiť svoj život. V duchovných knihách Veľkých Majstrov je písané o tom, aké dôležité je spoznať sám seba. Čo to vlastne znamená? Žiť vedomý život, byť TU & TERAZ a nepoddať sa šablónam, ktoré nám vštepuje spoločnosť. Ak na sebe spozorujete týchto 16 znakov, zbystrite pozornosť. Ich prítomnosť totiž znamená, že sa z vás stáva bezduchá kópia.

unsplash.com

#1 Stále sa o niečo usilujeme, stále túžime niečo dosiahnuť. Aj z toho pramení naša nespokojnosť.


#2 Naháňame sa za našimi túžbami a nesplnenými snami. Usilovne si priťahujeme peniaze, moc, prestíž, zdravie či šťastný život.


#3  Nikdy nie sme spokojní, vždy chceme niečo iné. Túžime byť lepší, krajší a bohatší, ako sme v súčastnosti.


#4 Myšlienky prichádzajú a odchádzajú. Nedokážeme ich zastaviť a ak sa nám to podarí, vyžaduje to značné úsilie a výsledok je len krátkodobý.


#5 Keď sme v bdelom stave, väčšinu sa naša myseľ nachádza buď v minulosti alebo v budúcnosti. V našich myšlienkach rozoberáme naše zážitky a skúsenosti z minulosti, krivdy, zranenia, alebo sa zaoberáme plánmi do budúcnosti.


#6 Všetko hodnotíme. Je to buď dobré alebo zlé. Všetko súdime a porovnávame sa.


#7 Dominantnou črtou nášho života je Ego. Chceme, aby sme boli najdôležitejší ľudia na celej planéte. Preto sa snažíme získať čo najviac poznatkov, aby sme mohli nad druhými dominovať.


#8 Identifikujeme sa Egom (som dcéra, matka, priateľka, študentka a podobne). Ego sa stotožňuje s vecami, ktoré sú pre nás dôležité.


#9 Emócie a pocity okolia sú nám ľahostajné. Väčšinu času sa vŕtame sami v sebe.


#10 Trápi nás názor ostatných. Chceme byť v ich očiach dokonalí.


#11 Porovnávame sa. A celú tú dobu sa snažíme prispôsobiť naše kroky a činy očakávaniu a názoru ostatných.


#12 Nie sme sami sebou. Naša osobná identita je zbierka našich rôznych masiek. Keď nie sme sami, okamžite si nasadzujeme jednu z nich.


#13 Milujeme sociálne roly. Sme radi, keď sa nám darí byť „dobrými“ v očiach komunity. Či už dobrým dieťaťom, manželkou, občanom či zamestnancom. Celá naša identita je založená na týchto roliach.


#14 Venujeme prílišnú pozornosť okolitému svetu. Týmto naša pozornosť ide mimo našu kontrolu.


#15  Nechceme hľadať pravdivé odpovede na otázku: „Kto som ja?“ Sme spokojní, ak nám na to odpovie okolie.


#16 Naša pozornosť sa vždy zaoberá niečím „dôležitým“, čo musíme neodkladne riešiť, a tak len veľmi zriedka hľadíme na svoje skutočné potreby. Vyhovárame sa, že nemáme čas.


I keď sa to na prvý pohľad môže zdať náročné, život je v podstate jednoduchý. Žiť tu a teraz nie je nič zložité. Stačí ak sme vedomí v každom okamihu svojho života a riadime sa svojou mysľou, nie názormi iných.

Pozri aj: Počuli ste už o „mozgovej hmle“? Jej príznaky môžu byť podobné, ako pri depresii, úzkosti či chronickej únave

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov