Hovorí sa, že keď sa človek opije, na povrch sa dostane to, čo je v ňom hlboko skryté a prejaví sa jeho skutočná osobnosť. Je to skutočne tak?

Ráno po tom. Bolí vás hlava, v ušiach vám buráca ešte aj vlastný tep, ústa máte vyprahnuté ako púšť, žalúdok vypovedal poslušnosť a spomienky na minulú noc sú preč. S menšími, či väčšími obavami sa púšťate do svojej „rekonštrukcie“. Čo ste zase vyviedli? Prejdete si správy, fotky v mobile, svoj profil na sociálnej sieti, zoznam odchádzajúcich hovorov. Čudujete sa samým sebe, ako ste mohli tej sivej myške z vedľajšieho vchodu o pol štvrtej ráno napísať, že je kráľovná krásy. Povzdychnete si a v mysli pridáte ďalšiu položku na zoznam výstrelkov v alkoholickom opojení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno je tento váš zoznam plný bizarných príhod, ako napríklad, keď ste susedovu novú limuzínu obalili toaletným papierom, alebo keď ste spiaceho kamaráta preniesli do stodoly ku kravám, či keď ste sa ráno zobudili vedľa niekoho, koho ste v živote nevideli…

Internet je plný fotiek dokumentujúcich výčiny opitých myslí, a vy ste len radi, ak medzi nimi nenájdete tie vaše. Každý z nás už určite pod vplyvom alkoholu urobil niečo bláznivé, z čoho mal neskôr pocit, že keď sa opije, je niekto úplne iný. Skutočne nás ale alkohol mení na úplne iných ľudí?

pexels.com

Nedávny výskum univerzity v Missouri, zameraný na vplyv alkoholu na osobnosť, priniesol prekvapivé výsledky. 156 respondentov najprv opísalo svoje typické správanie v triezvom  stave, následne vypilo niekoľko miešaných alkoholických nápojov a potom, spolu s inými opitými osobami, skladali puzzle a zahrali si niekoľko spoločenských hier.

Správanie účastníkov výskumu hodnotili nielen oni sami, ale aj externí pozorovatelia. Samotní respondenti sa zhodli na tom, že po požití alkoholu sa ich osobnosť radikálne mení, sú menej svedomití, menej neurotickí a omnoho viac extrovertní. Podľa názorov nestranných pozorovateľov sa však správanie týchto osôb zmenilo len na viac priateľské a extrovertované, ostatné vlastnosti sa pritom nepotvrdili.

pexels.com

Čo z toho vyplýva? Všetko, čo sme si doteraz mysleli o vplyve alkoholu, bol len mýtus, či skôr, naše subjektívne hodnotenie a očakávanie. Rozdiely vo vašom správaní na poslednej búrlivej párty pravdepodobne neboli oproti normálu až také priepastné. Možno ste boli trochu hlučnejší a trochu odvážnejší, než obvykle. To, že ste sa ráno zobudili vedľa niekoho cudzieho, by ste však mali pripisovať skôr svojim tajným túžbam, ako alkoholu.

A že ste susedovi obalili auto toaletným papierom? Možno si to zaslúžil za svoju nadutosť… Okrem toho, výrazný vplyv na vaše správanie sa v opitom stave majú ľudia, ktorí sú okolo vás. Čisto hypoteticky, pri tej istej hladine alkoholu v krvi by ste sa inak správali na podnikovom večierku a inak na chatovačke s kamarátmi.

pexels.com

Každopádne, aj bláznivé zážitky pod vplyvom alkoholu patria k životu, a ak tým nikomu neublížite, je to v poriadku. Nabudúce sa už nebudete môcť vyhovárať na alkohol, lebo ten vám len dodal odvahu a oslabil vaše zábrany, no nápady na výstrelky, tie boli skryté kdesi vo vašej triezvej mysli.

Pozri aj: Spoločenské tabu: Toto sú spirituálne dôsledky nadmerného pitia alkoholu, ktoré sa na Slovensku často označuje za „národný šport“

nymag
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov