pexels.com

Kým sme deti, neraz sme pred krutými pravdami chránení.

V dospelosti zas tvrdíme, že pravdu zvládneme, neraz to tak však nie je. Aby nám nebolo ublížené, odmietame pravde čeliť a dúfame v niečo lepšie a krajšie. Vždy však bude niekto lepší ako my, krajší ako my a múdrejší ako my a za úspechom si musíme ísť sami.  Čomu by sme sa mali naučiť v živote čeliť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Nemá význam obetovať sa pre iných

Mnohí majú pocit, že musia pre toho druhého urobiť všetko, aj keď to nie je potrebné. Ľudia okolo nás nepotrebujú, aby sme sa pre nich obetovali. Po čase začne byť nepríjemné, ak sa niekto vtiera druhému do života pod zámienkou „robím to všetko len pre tvoje dobro“. Výnimkou je vzájomné spolužitie, v ktorom sa o seba partneri navzájom starajú a takýto vzťah im vyhovuje.

Nikto nedostane medailu za prácu

Ak budete v práci ten, kto sa vždy najviac obetuje, kolegovia a nadriadení si na to zvyknú a budú to využívať, medailu však za to skutočne nedostanete. Kým vy budete neustále pod tlakom z množstva úloh, kolegovia si budú nenápadne scrollovať sociálne siete a kontrolovať novinky na Instagrame. Už však nie sme v materskej škole a takúto snahu ocení málokto.

Foto: unsplash

Body positivity neznamená zanedbávanie sa

Neoholené podpazušie, špinavé nechty, zanedbaná osobná hygiena či stravovacie návyky 10-ročného dieťaťa vedúceho k obezite, to všetko nie je pozitívny postoj k vlastnému telu, ale jeho zanedbávanie a vyhováranie sa. Základom hnutia body positivity je akceptovanie toho, že existujú medzi ľuďmi rozdiely, sme tvarovaní ináč a nie každý môže vykračovať po prehliadkovom móle.

Na výzore záleží

Môžete donekonečna hovoriť o tom, aký máte bohatý vnútorný svet a ako vám záleží na krásnej duši, no platí pravidlo, že knihu súdia ľudia podľa obalu. Ak prídete na pohovor, vaše profesionálne kvality nebudú vždy stačiť, budú vás súdiť aj podľa toho, ako vyzeráte a ako komunikujete. Platí to aj v prípade randenia, skôr zaujme človek, ktorý sa o seba stará a dbá o hygienu.

Byť dobrým človekom nie je povolanie

Ak prídete do práce a poviete, že máte na krku hypotéku, doma choré dieťa a rodičov, o ktorých sa treba postarať, málokoho to bude úprimne zaujímať, bude ich zaujímať to, ako ste schopní odviesť si svoju prácu. Ak váš nadriadený usúdi, že pre spoločnosť nie ste dostatočným prínosom, nahradí vás, napriek dieťaťu a hypotéke.

Mama nemá vždy pravdu

Hovorí sa, že mama má oči aj na chrbte, vždy všetko vie a má vždy pravdu. No nie je to tak a po čase by sme mali vyrásť z detskej ilúzie, že rodičia sú vševedúci. Sú to tiež len ľudia, ktorí majú svoje zlozvyky a môžu sa mýliť. Bude to platiť aj v prípade, keď raz sami budete mať deti, jednoducho nikto nie je dokonalý a neomylný.

Foto: unsplash

Vzdelávať sa treba celý život

Technológie a veda sa hýbu vpred takými krokmi, že povolanie, na ktoré teraz študujete alebo v ktorom pracujete, možno o 10 či 15 rokov prestane existovať. Treba sa preto neustále vzdelávať, rozširovať svoje obzory a byť pripravení naučiť sa niečo nové.

Ak budete odmietať pozvania, napokon vás pozývať prestanú

Urážanie sa v dospelosti už nie je o tom istom, ako keď sme sa urazili v škôlke, ak budete odmietať ľudí a následne očakávať, že za vami pribehnú opäť, mýlite sa. Je potrebné zvážiť prístup k ostatným ľuďom, komunikácia je totiž vždy o dvoch stranách a ak sa ostatným bude zdať, že nemáte záujem s nimi komunikovať, prestanú vás kamkoľvek volať.

Nie ste stredobodom vesmíru

Máte nový účes, no vaši kolegovia si to nevšimli? Minuli ste polovicu výplaty na nový oblek, no nedostalo sa vám dosť komplimentov? Nevešajte hlavu a spomeňte si, kedy ste naposledy mali radosť z toho, aký skvelý šatník má váš kolega. Na druhej strane, nemusíte sa báť, že si niekto všimne, že máte dieru na ponožke alebo očko na silonkách, skutočne si to nevšimne takmer nikto.

To, kým ste, je vašou osobnou voľbou

Je to jednoduché, za svoje činy ste zodpovední jedine vy, nikto iný. Ak neviete hovoriť po španielsky, je to jedine vaša vina, že ste sa to nenaučili. Ak na vás niekto neustále kričí, znamená to, že to dovolíte. Nikto nemôže za to, že ste sa nepresťahovali do iného mesta, vyštudovali nesprávnu školu a oženili sa príliš skoro preto, lebo to očakávala rodina.

Foto: unsplash

Vždy je niekto mladší, krajší, múdrejší

Najväčšou ranou pre sebavedomie je pochopenie toho, že vždy je na svete niekto, kto je lepší ako vy. Môžete sa síce tváriť, že každý rok oslavujete čerstvých 18, no vrásky vás napokon vyzradia. Čas sa späť vrátiť nedá, neostáva preto nič iné, len akceptovať fakt, že sa meníme a každý sa stáva jedinečnou osobnosťou s mnohými silnými, no aj slabými stránkami.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov