Aspoň raz v živote schudnúť skúšal vari každý z nás. Prečo sa to však podarí len niektorým? Vedci tvrdia, že v tom má prsty práve naše okolie.

Ideál krásy sa už roky nemení. Stále sú v kurze štíhle ženy a muži s vypracovanou postavou. Už dávno odzvonilo Rubensovým krásaviciam a tak je drvivá väčšina z nás so svojou postavou viac nespokojná ako spokojná. Našťastie už prichádzajú do médií prvé lastovičky, ktoré ukazujú, že krásna postava nemusí byť synonymom podvýživy. Ale prečo sa vlastne niekomu podarí schudnúť, zatiaľ čo druhý sa trápi s nadbytočnými kilami roky? Tak sa zdá, že vedci prišli na odpoveď.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tá sa podľa nich ukrýva v nastavení našej psychiky. Nielen jedálniček a cvičenie, ale aj psychika zohráva v procese chudnutia nezanedbateľnú úlohu. Tí, čo sú pri chudnutí vystavení neustálej kritike a sarkastickým poznámkam, totižto chudnú najťažšie.

„Ja som ti vravel/a, že neschudneš!“

Neraz ľudia s výraznou nadváhou bývajú terčom posmechu nielen v detstve prostredníctvom spolužiakov, ale aj výsmechu svojimi najbližšími. Neraz sú pri akomkoľvek pokuse o schudnutie miesto povzbudivých slov zavalení množstvom posmeškov: „Ja som vedel/a, že to vzdáš! Ty nikdy neschudneš! Navždy ostaneš tučkom. Nemáš silnú vôľu.“ Ďalšie tvrdenia si môžete domyslieť. Stretla sa s nimi drvivá väčšina ľudí bojujúcich s nadváhou.

Práve tieto pichľavé slová sú podľa vedcov kameňom úrazu. Títo neustáli „podkopávači sebadôvery“ však na to majú dôvod. Je to nespokojnosť s vlastným životným štýlom a výčitky svedomia z toho, že sami žijú nezdravo.

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Ľudia, ktorí schudli, sa stretávajú so stigmou

Ďalším problémom podľa doktorky Lynsey Romo je to, že ľudia, ktorí schudli, majú okolo seba stigmu. Akosi im neveríme zmenu ich stravovacích návykov a sme presvedčení o tom, že určite všetko nazad priberú. Dobrou správou je, že táto negatívna stigma sa dá prekonať.

Stačí používať špecifické komunikačné stratégie, ktoré nám pomôžu vysporiadať sa s pichľavými komentármi. Svojím neprajníkom môžete povedať, že chcete mať viac energie a žiť zdravšie, podľa Lynsey Romo je lepšie vyhýbať sa rečiam o chudnutí. Tie naše okolie dráždia.

Pozri aj: Cvičením a zdravou stravou to nie je. Prekvapí vás, čím je možné až osemnásobne urýchliť chudnutie

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov