Niektorí rodičia by nemali mať deti. Najmä tí, ktorí viac milujú pohárik alkoholu ako svojich potomkov.

Janka je krásna prváčka s nádhernými modrými očami. V škole ju majú radi, pretože je síce utiahnutá, no ide z nej milota. Nenosí si desiatu, ani euro-dve na školské predstavenie. Skladajú sa jej na ne ostatní rodiča, ktorým je ľúto malého dievčatka. Jej rodičia sú alkoholici, ktorí akoby ani netušili, že ich dieťa má aj nejaké potreby.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj vám ostalo smutno z týchto riadkov? Žiaľ, príbeh Janky sa odohráva v mnohých (aj v slovenských) domácnostiach v rôznych obmenách. To, čo zažijeme v detstve, má však výrazný vplyv aj na našu dospelosť. Pozrite sa spolu s nami na smutný dôsledok toho, čo sa môže stať, ak ste mali v detstve rodiča alkoholika.

#1 Ťažko porozumiete tomu, ako vyzerá normálny vzťah

Možno sa budete báť vzťahov, pretože nebudete chcieť dopadnúť ako vaši rodičia. Práve tí vám vám neukázali práve najšťastnejší príklad toho, ako má fungovať normálny vzťah. Možno vás prekvapí to, keď vám partner spraví raňajky, či nezaspí pod stolom v kuchyni. I keď to znie absurdne, takéto situácie vnímajú deti alkoholikov ako štandardné. Neraz ich mali totiž to doma na dennom poriadku.

#2 Ste v neustálom napätí a neviete sa uvoľniť

Photo by Taylor Davidson on Unsplash

Navonok môžete pôsobiť celkom „v pohode“. No len vy sami viete, čím všetkým ste si museli prejsť. Preto ste aj v dospelosti v podvedomom strachu. Ste pripravení kedykoľvek utiecť, alebo začať brániť svoje ja. Aj v detstve ste museli žiť v neustálom strehu a strachu. Naše podvedomie si to žiaľ veľmi dobre pamätá.

#3 Máte problém nadviazať intímny vzťah

Telesné zblíženie by vám nemalo spôsobovať väčšie problémy, horšie to je však s otvorením sa na vnútornej/duševnej úrovni. Bojíte sa niekomu dôverovať, pretože si pamätáte z detstva, že takmer vždy, keď ste rodičom dôverovali, to dopadlo strašne. Nemálo detí alkoholikov musí predčasne dospieť, pričom sa rodičia nestarajú o ne, ale naopak – deti o nich.

#4 Bojíte sa kriku, hádok a autorít

Photo by Taylor Davidson on Unsplash

A všetci chápeme prečo. Matka s otcom kričali, neraz deti fyzicky potrestali. Preto je normálne, že dospelí, ktorých vychovávali rodičia – alkoholici, jednoducho nenávidia hádky a krik. V detstve si ich užili viac než dosť, z čoho majú samozrejme traumu na celý život.

#5 Bojíte sa, že vás opustia tí, na ktorých vám záleží

Nie je ničím nezvyčajným, že deti alkoholikov ostávajú neraz doma sami, dokonca aj vo veku, keď sa ešte nevedia sami o seba postarať. Preto aj v dospelosti v nich ostane zakorenený strach, že ostanú sami.

#6 Ste buď perfekcionista s vysokými nárokmi na seba i ostatných, alebo jeho úplný opak

Photo by averie woodard on Unsplash

Vplyvom toho, čo vo vás zanechalo detstvo, sa môžete dostať do dvoch extrémov. Buď budete na seba príliš kritickí, všetko budete chcieť urobiť na maximum, alebo naopak. Vzdáte to a budete sa po svete pohybovať bez cieľa, pričom vám bude unikať hlbší zmysel života. Veríme, že nájdete zlatú strednú cestu, ktorá je tým najlepším spôsobom, ako z toho von.

#7 Priťahujete si komplikovaných partnerov

Toto je asi jeden z najzávažnejších dôsledkov. Síce vedome túžite po harmonickom a naplnenom vzťahu, no podvedome priťahujete samých… Veď viete čo. Akoby vaša myseľ bola presvedčená o tom, že si nezaslúžite šťastie, a tak sa vám bude snažiť všetko skomplikovať. Avšak už len to, ak dokážete priznať svoje traumy a strachy, vám môže pomôcť pohnúť sa dopredu.

Deti alkoholikov si nesú na pleciach viac než dosť. Ak máte pri sebe partnera, ktorý si v detstve prešiel takýmto peklom, skúste s ním čo najviac komunikovať. Veríme, že čas, láska a vzájomná dôvera vylieči akúkoľvek bolesť.

Pozri aj: Týchto 10+ vecí sa s vami stane, keď prestanete piť alkohol

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov