Foto: pexels.com

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa stane, keď sa úplne vzdáte konzumácie alkoholu? Toto rozhodnutie spustí celú škálu procesov. Niektoré vás určite poriadne prekvapia!

Mnohí si myslia, že alkohol má na ľudské telo či myseľ iba mierny dopad. Teda, v prípade, že nie ste alkoholik. Avšak aj „rekreačná“ konzumácia alkoholu dokáže v našom tele spraviť poriadnu šarapatu. Prečo si teda pripíjame na zdravie iných a to svoje si pritom ničíme?

Článok pokračuje pod videom ↓

Napriek tomu býva alkoholový priemysel jedným z najsilnejších a zároveň najvýnosnejších odvetví. Na nejednom billboarde vidíme nádherné ženy či dokonalých mužov držiacich v rukách pohárik alkoholu. Čo ak sa však popíjanie „niečoho na zdvihnutie nálady“ stane naším životným štýlom?

Raz-dva sa z našej záľuby môže vyvinúť alkoholizmus. Keď však na to upozorníte alkoholika, silou-mocou vám bude tvrdiť, že jeho sa tento problém netýka. Podľa doktora Matého je alkoholizmus prostriedok na zakrytie osobnej traumy a emocionálnej bolesti. Keď sa pozrieme na ľudí okolo nás, takých ľudí, ktorí si svoje nespracované traumy riešia konzumáciou alkoholu, je medzi nami viac než dosť.

Čo sa však stane, keď prestanete piť? Pozrite sa spolu s nami, na neskutočnú premenu, ktorú má na svedomí práve abstinencia.

#1 Celkové zlepšenie fyzického vzhľadu. Zlepší sa vám nielen pleť a fyzický vzhľad, ale aj trávenie, upraví sa vám hmotnosť a zrazu budete mať oveľa viac energie.


#2 Zlepšenie psychického zdravia. Môžete sa dostať z dlhodobej depresie či úzkosti. Budete nachádzať samých seba a dostanete nový pohľad na život. Nečudo. Konečne ste sa prestali pozerať na svoj život cez skreslenú clonu alkoholu.

Photo by Artem Pochepetsky on Unsplash

#3 Zlepšenie spánku. Nepadnete do postele ako vrece piesku, pretože vás tam dohnala opica. Teraz budete oddychovať oveľa kvalitnejšie. Váš spánok bude hlbší, bez všadeprítomných nočných môr. Určite to stojí zato!


#4 Zmena pohľadu na ostatných. Zrazu sa svoje zlyhanie nebudete obviňovať len iných. Už nebudú všetci vyzerať ako hlupáci, pričom vy ste ten najmúdrejší vo vašom jedinečnom svete. Obnoví sa vo vás empatia. Dokážete sa na okolitý svet pozerať aj cez inú optiku.


#5 Šetrenie finančných prostriedkov. Čím viac ste pili, tým viac ušetríte. Niektorí ľudia dokážu mesačne do alkoholu vraziť neskutočné imanie.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

#6 Dokážete sa zabaviť aj bez alkoholu. Možno pre mnohých bude prekvapivé zistenie, že bez alkoholu nadväzujeme kontakty oveľa ľahšie ako s ním.


#7 Zrazu máte oveľa viac času, pretože ho netrávite v krčmách a zúčastňovaním sa na spoločensky nevyhnutných akciách.

Photo by Andreas Rønningen on Unsplash

#8 Dokážete objaviť svoje naozajstné ja. So všetkými pozitívnymi aj negatívnymi aspektami bytia.


#9 Uvedomíte si, že alkohol osobné problémy len zhoršuje, hoci doposiaľ ste ho považovali za univerzálny všeliek.


#10 Oveľa menej sa ľutujete. Viete, že všetko je vaše vedomé rozhodnutie či voľba.

Photo by Ariel Lustre on Unsplash

#11 Uvedomíte si, že rozhovory „pod čapicou“ majú od intelektuálnych rozhovorov poriadne ďaleko.


#12 Možno niekoho prekvapí aj zistenie, že proti alkoholizmu síce navonok bojujeme, no napriek tomu sa v spoločnosti ticho toleruje. Vidíme to na reklamách, oslavách aj v masmédiách. Veď kto to kedy videl krstiť knihy „obyčajnou“ minerálkou?


#13 Oveľa ľahšie sa vám budú robiť rozhodnutia voči zdravému životnému štýlu. Prídete na to, že bez alkoholu je váš život oveľa pestrofarebnejší.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Alkohol už narobil veľa zla v nejednej rodine. Možno nášho silného ducha ukázať aj tak, že nezačneme piť len preto, aby sme netrhali partiu. Veď nemusíme byť ovečkou, ktorá nasleduje celé stádo.

thinkinghumanity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov