Foto: Photo by Anderson Miranda from Pexels

Získať si priazeň človeka, po ktorom túžime, občas vôbec nie je jednoduché.

Najmä, ak máte okolo seba kolektív kamarátov, ktorí vám radia hrať nedostupnú či nedostupného. Najradšej by ste sa bláznivo usmievali a povedali niečo duchaplné, no podľa „pravidiel“ stojíte obďaleč a rozmýšľate, ako vydržíte tie 3 dni, kým sa danej osobe budete môcť ozvať na Facebooku. Môžete si však vydýchnuť, vedci prichádzajú s novými zisteniami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum

Vedci hneď z niekoľkých krajín sa rozhodli, že si vezmú pod drobnohľad vzťah medzi neistotou a sexuálnou príťažlivosťou. Výskumu sa venovali celých 6 rokov a zistenia sú vskutku zaujímavé. Prvá z radu štúdií sa zamerala na nezadaných heterosexuálov vo veku od 19 do 31 rokov, pričom výskumu sa zúčastnilo 50 mužov a 51 žien. Účastníkom ukázali fotografiu jedinca opačného pohlavia a povedali im, že ich úlohou bude písať si s danou osobou online.

Foto: unsplash

Príťažlivosť

Keď bol čas rozlúčiť sa, vedci požiadali účastníkov, aby sa správam lepšie prizreli. Niektorí dostali od osoby, s ktorou si písali poslednú správu, ktorou dala najavo, že má záujem o ďalší kontakt, kým iní nie, čím bol navodený pocit neistoty. Následne mali účastníci ohodnotiť, do akej miery pociťujú k danej osobe sexuálnu príťažlivosť na škále od 1 do 5. Ľudia, ktorí obdržali správu vyjadrujúcu záujem o ďalší kontakt hodnotili danú osobu omnoho pozitívnejšie, ako druhá skupina.

Sebavedomie

Vyzerá to tak, že istota, že má o vás druhá osoba záujem, spôsobuje v príťažlivosti významný rozdiel. Prečo sa teda radi hráme na nedostupných? Profesor Harry Reis sa vyjadril, že ľudia sa takýmto spôsobom chránia pred možnosťou, že ich druhá osoba odmietne. Naopak, ak má jedinec istotu, že má o neho druhá osoba záujem, stúpne sebavedomie a vďaka tomu aj sexuálna príťažlivosť.

Sociálny psychológ Gurit Birnbaum dodáva, že príťažlivosť môže slúžiť ako indikátor, že osoba, o ktorú máme záujem, je vhodným adeptom na budúceho partnera. Je to akýsi inštinkt, ktorý nás chráni pred neistotou, a teda možnosťou, že nám bude ublížené.

Foto: unsplash

Protirečenia

Ďalšia štúdia bola uverejnená v roku 2012 v časopise European Journal of Personality a teória bola opäť potvrdená, hrať sa na nedostupného sa jednoducho nevypláca, a to najmä v prípade, ak má niekto záujem len o krátkodobý flirt. S myšlienkou, že táto taktika je zlá, sa však nestotožňujú všetci. V roku 2010 bola v časopise Psychological Science uverejnená štúdia, ktorá tvrdila pravý opak, a to že u žien spôsobuje nedostupné správanie sa zvýšenie pocitu sexuálnej príťažlivosti.

Necháme teda na vás, akú taktiku zvolíte, väčšina vedcov sa však prikláňa k úprimnosti.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov