Asi nikto z nás už neverí vo výnimočné schopnosti kúzelníkov či iluzionistov. Napriek tomu, fungovanie nášho mozgu nám stále necháva priestor na to, aby sme sa nechali oklamať optickými ilúziami či rôznymi inými trikmi.

Ľudia, i keď si to o sebe nemyslia, sú často iracionálni a veľmi subjektívni. Vidíme veci také, aké ich chceme vidieť, alebo presnejšie, aké ich chce vidieť náš mozog. Stačí trošku presvedčivosti a suverénnosti a aj vy dokážete ostatných nachytať na jednoduchých trikoch. Chcete vedieť ako?

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 5 trikov s ľahkosťou zvládnete aj vy!

Lepkavé prsty

Spojte si ruky tak, že cez seba prekrížite prsty jednej i druhej ruky. Jednotlivé prsty zapadnú do medzier medzi prstami na druhej ruke. Následne vztýčte oba ukazováky a nechajte medzi nimi malú medzeru, aby sa nedotýkali, pričom ostatné prsty majte zložené.

Po niekoľkých sekundách by sa mali ukazováky k sebe približovať až sa celkom dotknú. Je to automatická reakcia, ktorú spôsobuje ideomotorika. Dá sa jej vyhnúť len vynaložením značného úsilia. Ak to budete skúšať na inej osobe, môžete pritom použiť „čarovné zaklínadlo“ a podobne.

pixabay.com

Kyvadlo

Ďalší trik založený na podobnom princípe má názov kyvadlo. Je bežným mýtom, že obrúčkou kývajúcou sa nad dlaňou možno predvídať, koľko budete mať detí a aké bude ich pohlavie. Dobrý žart je zahrať sa hru, pri ktorej pohyb kyvadla v smere hodinových ručičiek je „áno“ a proti smeru zas „nie“.

Vyberte si niekoho z priateľov a nechajte ho kývať kyvadlom, aby „veštil“ odpovede. Následne mu klaďte jednoduché otázky, na ktoré môže odpovedať buď súhlasom alebo nesúhlasom. Nech si svoje odpovede len myslí a nechajte kyvadlo odpovedať zaňho. Smer, v akom sa bude hýbať, by mal veštiť odpoveď danej osoby.

Na rozdiel od iných sa nenechajte oklamať – kyvadlo sa nikdy nerozhýbe samé od seba – rozhýbe ho človek, i keď si to väčšinou neuvedomuje. Kyvadlom teda podvedome hýbe on na základe odpovede, na ktorú práve myslí.

Vízie

S touto optickou ilúziou ste sa určite už stretli v rôznych podobách. Na neurčitom podklade, ktorý pripomína veľmi skreslený a nedokonalý obraz nejakej osoby, je bodka. Vašou úlohou je dívať sa na ňu 30 sekúnd a následne sa pozrieť na biely podklad alebo zavrieť oči a čakať, čo sa stane.

Videli ste to? Vďaka tomuto triku sa vám môže zjaviť takmer hocikto.

Pád

Poproste niekoho, aby si ľahol tvárou k podlahe, natiahol pred seba ruky a nechal ich uvoľnené. Zdvihnite mu predlaktia a držte mu ich 30 až 60 sekúnd v najvyššej možnej výške.

Potom ich postupne pomaly spúšťajte smerom k podlahe. U druhej osoby by to malo vyvolať dojem, že sa jej ruky prepadnú cez podlahu a mala by vás prerušiť tesne predtým, než sa jej ruky dotknú podložky.

Mrkvový trik

Možno ste už o ňom počuli, keďže je veľmi populárny. Na kúsok papiera napíšte slovo „mrkva“. Papier zložte a dajte ho pokusnej osobe s inštrukciou, aby sa na papier zatiaľ nepozerala. Nechajte ju držať papier a popri tom sa jej pýtajte, aký je výsledok súčtu 1+1, 2+2, a tak ďalej, až kým sa nedostanete k súčtu 8+8. Po tom, čo vám pokusná osoba odpovie, poproste ju, nech vám povie názov nejakej zeleniny. S 90% pravdepodobnosťou vám odpovie „mrkva“. Ale to je predsa odpoveď, ktorú ste napísali na papier!

Unsplash.com/Kelly Sikkema

Ktoré z týchto trikov ste už poznali a ktoré sa chystáte vyskúšať? Dajte nám vedieť!

Pozri aj: 11 skvelých psychologických trikov, ktoré sa zídu každému z nás

owlcation
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov