Foto: Unsplash/Fernando @cfredo

Existuje množstvo mentálnych návykov, ktoré majú negatívny vplyv na život človeka.

Mentálne návyky sa často vytvárajú v priebehu času. Často teda ani nemusíte tušiť, že tieto návyky máte a ako vám môžu pokaziť život, bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali. Portál Learning Mind uvádza niekoľko kľúčových duševných návykov, ktoré poškodzujú váš život – a čo s nimi robiť!

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Spochybňovanie seba samého

Váš vnútorný kritik nie je milý človek. Aj keď občas každý človek zažíva pochybnosti o sebe samom, neustále bojovať so svojou psychikou je jedným z najhorších návykov pre vaše duševné zdravie. Poskytnúť priestor vašim pochybnostiam o sebe iba tieto pocity posilňuje a môže vás donútiť k neustálemu spochybňovaniu seba samého. To oslabuje vašu schopnosť napredovať a uspieť. Ocitnete sa v nekončiacej bitke so sebou samým.

Foto: Unsplash/Dmitry Schemelev

V boji proti tomu skúste vytvoriť zoznam vecí, ktoré máte na sebe radi. Posilnite ocenenie vašich silných stránok a vlastností. Zakaždým, keď spochybňujete seba samého, pripomeňte si každý dôvod, prečo by ste mali v seba veriť a použite to na odstránenie pochybností, ktoré vás brzdia.

#2 Čakanie na súhlas

Robiť veci iba so súhlasom ostatných je ďalším zo strašných zlozvykov, ktoré môžu výrazne pokaziť váš život a duševné zdravie. Venovať pozornosť tomu, čo od vás ostatní očakávajú, znamená odloženie vašich vlastných snov a želaní. Výsledkom je často aj to, že idete cestou, ktorá pre vás nikdy nebola správna.

Foto: pexels

Pamätajte, že nemôžete ovládať ostatných ľudí. Jediné, nad čím máte kontrolu, ste vy sami. Ak sa pokúsite posudzovať svoje kroky na základe schválenia niekým iným, pravdepodobne vás prinúti spochybniť vaše rozhodnutia. Buďte sami sebou a snažte sa dosiahnuť všetko, čo je dôležité pre vás.

#3 Byť dramatický

Je ľahké to občas prehnať, zvlášť ak sa cítite frustrovaní alebo až príliš nadšení. Tento duševný návyk však môže znamenať, že stratíte rešpekt u svojich priateľov, u ktorých je menej pravdepodobné, že vás potom budú brať vážne, ak sa stane niečo veľké.

Foto: Unsplash/Noah Buscher

Skúste použiť pozitívne mantry na to, aby ste sa presne zamerali na všetky možné veci, ktoré by sa mohli napraviť namiesto toho, aby ste boli zbytočne dramatickí voči všetkým veciam, ktoré by sa mohli iba potencionálne pokaziť.

#4 Starosť o veci, ktoré nemôžete mať pod kontrolou

Starosť je jedným z mentálnych návykov, ktoré je ťažké prelomiť. Každý má z času na čas zbytočné starosti, ale nechať, aby sa to stalo pravidlom je zlý psychický zvyk. Rovnako ani to, čo si myslia iní ľudia, nie je niečo, čo môžete ovládať. Zbytočne si okolo seba vytvárate stres, čo je škodlivé pre vaše duševné zdravie a vzťahy.

Foto: Unsplash/Marcos Rivas

Skúste upriamiť svoju pozornosť na tie veci, ktoré máte pod kontrolou a môžete ich ovládať – vaše činy, správanie a jazyk, ktorým hovoríte sami so sebou. Len čo odlíšite faktory, ktoré dokážete ovplyvniť, od tých, ktoré nemôžete, pocítite obrovskú úľavu.

#5 Pocit viny

Ďalšou emóciou, ktorú občas zažíva každý, je pocit viny, ktorý sa môže stať duševným zvykom zakoreneným vo vašej osobnosti. Vina nezmení nič, čo sa stalo, ale dovoľuje negatívnym problémom a myšlienkam, aby až príliš zavážili vo vašej mysli. Ak ale máte dobrý dôvod na to, aby ste sa cítili previnilo, skúste vykonať nápravu a ospravedlňte sa tým, ktorým ste ublížili. Len čo vykonáte nápravu, je možné ísť ďalej.

Foto: Unsplash/Cristian Newman

#6 Udržiavanie skóre

Častým a veľmi nebezpečným z bežných mentálnych návykov v modernej dobe je udržiavanie skóre. Často to vychádza zo sociálnych médií a z túžby dosahovať nejaké výsledky a byť viac ako ostatní. Čísla nevypovedajú o ničom inom ako iba o ich veľkosti. Byť šťastný nie je niečo, čo sa môže prejaviť na množstve.

#7 Zodpovednosť za ostatných

Zodpovednosť za ostatných je duševným zvykom, ktorý môže spôsobiť obrovský príliv negativity. Keď prevezmete zodpovednosť za veci, ktoré robia iní ľudia, vytvoríte si na svojich pleciach bremeno, ktoré nemôžete ovplyvniť, pretože tieto veci sú mimo vašu kontrolu.

pexels.com

#8 Niesť so sebou zášť

Odpustenie môže byť veľmi ťažké, zvlášť keď vás niekto rozladil alebo vám ublížil. Nosenie zášti vám spôsobí väčšie škody ako druhej osobe a nedovolí vám pohnúť sa ďalej od situácie, ktorá sa udiala. Nemusíte nevyhnutne na všetko zabudnúť, ale odpustiť je mocný nástroj, ktorý vám umožní psychicky sa vzdialiť od toho, čo sa udialo. Odpustite niekomu, aj keď je to ťažké a vaše podvedomie sa vám za to poďakuje.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov