Foto: Unsplash/Mitchell Hollander

Dokážete rozoznať introverta od asociála? Medzi nimi existuje niekoľko zásadných rozdielov.

Introverti sú takmer vždy mylne považovaní za asociálov. Okamžitý predpoklad je, že nechcú byť okolo ostatných, pretože nemajú nikoho radi. Ich výlučnosť sa považuje za nepriateľskú. Asociálni a introvertní ľudia sa môžu javiť na povrchu podobne, avšak nie sú ani zďaleka rovnakí. Portál Learning Mind uvádza 4 rozdiely medzi asociálmi a introvertmi.

Asociálni ľudia môžu byť introvertní alebo extrovertní. Byť asociálny poukazuje na to, ako sa správate k ostatným. Introvert a extrovert sú iba štítky pripisované tomu, ako sa cítite a myslíte medzi inými ľuďmi.

Asociál a introvert

Introvert

Byť introvertom znamená, že vaše energetické hladiny sa rýchlo vyčerpávajú počas sociálnej interakcie. Zatiaľ čo introvert môže trpieť aj sociálnou úzkosťou alebo byť dokonca asociálom, označenie „intorvert“ to nevyžaduje. Introverti si môžu byť istí a radi sa socializujú v rámci svojich stanovených hraníc.

Foto: Unsplash/ Vladimir Fedotov

Asociál

Introvertní a asociálni ľudia sa veľmi líšia v ochote komunikovať s ostatnými. Asociálni ľudia nie sú aktívne ochotní komunikovať s ostatnými. Často sú nepriateľskí a nahnevaní na ostatných ľudí. Asociálni ľudia, na rozdiel od introvertov, nemajú obavy z nepísaných pravidiel sociálnych interakcií. Sú cynickí a voči ostatným neempatickí. Asociálni ľudia zvyčajne uprednostnia seba, svoju prácu alebo vlastnú zábavu pred priateľmi a socializovaním sa.

Rozdiely medzi asociálnymi ľuďmi a introvertmi

#1 Emočné vyčerpanie

Introverti sú definovaní podľa straty energie pri interakcii s inými ľuďmi. To by mohlo byť najhoršie vo veľkých davoch alebo pri stretnutiach jeden s jedným. Všetko závisí od človeka a intenzity interakcie.

Foto: Unsplash/
Christian Erfurt

Aby si mohli doplniť energiu, musia byť introverti sami alebo s malou skupinkou ľudí, ktorí sú im blízki. Dá sa to považovať aj za asociálne správanie, pretože by mohli predčasne opustiť večierky alebo sa vyhýbať spoločenským skupinám. Tieto možnosti ale nemajú nič spoločné s tým, ako veľmi majú radi alebo dokonca milujú ľudí okolo seba, iba sa vyhýbajú psychickému vyčerpaniu.

Asociálni ľudia nemajú koncepciu odvodu energie. Ich rozhodnutie zostať teda nemá nič spoločné s ich energiou a všetko súvisí s tým, ako málo sa im páči byť v spoločnosti ostatných. Asociáli môžu byť tiež extroverti. Ich energia nemusí byť znížená tým, že sú okolo iných ľudí a iba ich nebaví socializovať sa alebo s nimi komunikovať.

#2 Starostlivosť a obavy

Introverti bývajú od prírody veľmi empatickí. Starajú sa hlboko o city iných. Introverti si často veľmi dobre uvedomujú svoje vlastné emócie, čo ich robí mimoriadne vnímavými voči emóciám ostatných. Nikdy nechcú, aby ostatní cítili druh nepohodlia, ktoré občas spôsobujú, a preto sa vždy postarajú o city ľudí okolo seba.

Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheo

Asociálni ľudia sa líšia v tom, že sa málo alebo vôbec nestarajú o pocity ľudí okolo seba. Nezaujíma ich, ako ich slová alebo činy ovplyvňujú ostatných. Na rozdiel od introvertov, asociáli nedodržiavajú nepísané pravidlá spoločnosti.

Introvertom s ťažko priznáva skutočnosť, že potrebujú a chcú opustiť zhromaždenie, alebo že nemajú energiu zúčastniť sa na udalosti. Cítia sa rozrušení a obávajú sa, že by mohli niekomu ublížiť. Asociálni ľudia otvorene priznajú, že sa nebavia alebo nechcú ísť, a to bez obáv toho, ako by to mohlo zasiahnuť iných.

#3 Vzťahy a súvislosti

Napriek mnohým mylným predstavám môžu mať introverti veľa priateľov a blízkych, ktorých majú radi. Mnoho ľudí predpokladá, že introverti sú plachí a samotárski, ale nemusí to tak byť nevyhnutne.

Foto: Unsplash/Brent Ninaber

Introverti môžu byť samotári alebo priateľskí sociálni ľudia. Introverzia je o energii, nie o počte priateľov, ktorých máte. Introverti sa tiež považujú za plachých a snažia sa získať nových priateľov. To samozrejme nie je pravda. Introverti si s radosťou hľadajú nových priateľov a ľahko si udržia skupinku starých priateľov.

Asociálni ľudia sa na druhej strane nerozhodujú nadväzovať nové kontakty často a pravdepodobne si udržiavajú veľmi úzky okruh priateľov a rodiny. Radšej by boli sami tak často, ako je to možné.

#4 Získané potešenie

Dôležitý rozdiel medzi ľuďmi, ktorí sú asociálni a ľuďmi, ktorí sú introvertní, je v tom, ako ich baví spoločnosť. Introvertom sa často vraví, že sú nudní a nikdy sa nechcú baviť. Je pravda, že introverti si môžu zvoliť pokojnejšie činnosti, ak si vyberú, ale nie je dôvod, prečo by si introvert nemohol užívať spoločenské aktivity.

Foto: Unsplash/Ben Duchac

Introverti sa môžu baviť, chodiť na večierky a sadnúť si s priateľmi. Môžu sa snažiť vyhýbať rozhovorom s veľkou skupinou ľudí alebo sa ich obávať, ale to je iba preto, lebo ich to psychicky vyčerpáva, neznamená to, že majú averziu voči iným ľuďom.

Asociálni ľudia sú zvyčajne úplným opakom. Skutočne sa nestarajú o socializáciu alebo neočakávajú zábavu so skupinou ľudí. Môžu mať úzky okruh priateľov, ale pravdepodobne ich svojou prítomnosťou nepotešia, pretože sa nedokážu baviť v spoločnosti vôbec.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov