Ako nás dokáže ovplyvniť aj to najmenšie klamstvo?

Klamstvá. Stávajú sa pre nás bežnejšími a bežnejšími každý jeden deň. Niekedy sa ich rozhodneme použiť, pretože nechceme vyzerať ako zbabelci a snažíme sa zakryť vlastné chyby. Inokedy ich použijeme, pretože si myslíme, že malé klamstvo je v nejakých situáciách lepšie a povzbudivejšie, ako tvrdá realita. A niekedy ich použijeme preto, lebo nevieme čo iné máme robiť. Nech už klameme z akéhokoľvek dôvodu, určite nám dáte za pravdu, že to nie je na nič dobré.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako vás podľa odborníkov dokážu ovplyvniť klamstvá?

#1 Oberajú vás o energiu

Malé klamstvo sem, malé klamstvo tam. Možno to vyzerá spočiatku úplne neškodne, ale každé klamstvo vás oberá o vašu energiu. Musíte mať v hlave všetky „alternatívy reality“, musíte si pamätať, ktorú ste komu povedali, musíte byť jednoducho pripravení na všetko. A to vie byť pekne unavujúce.

#2 Zakrývajú problémy

Vždy, keď si vyberiete malé klamstvo, vo vzduchu visí otázka: „Prečo?“ Prečo ste radšej zaklamali, než povedali skutočnosť? Dôvodom môže byť, že vás trápi niečo väčšie a klamstvá používate na to, aby ste tieto problémy zakryli.

#3 Nezbližujú ľudí – práve naopak

Možno si hovoríte, že ak nepoviete pravdu, bude to pre toho druhého lepšie a váš vzťah sa nejakým spôsobom posilní. Dôležité je uvedomiť si, že to vôbec nie je tak. Každé ďalšie klamstvo robí priepasť medzi ľuďmi väčšou a väčšou a všetko raz vypláva na povrch. Stojí vám to za to?

unsplash.com

#4 Môžu viesť k úzkostiam

Žiť v klamstve či rozprávať klamstvá vie byť taktiež pekne stresujúce. Cítite sa pod neustálym tlakom a preto niet divu, že sa to odzrkadlí aj na vašej nálade a návaloch úzkosti.

#5 Vyvolávajú vo vás pocit izolovanosti

Vedci sa domnievajú, že klamstvá dokážu zájsť až do takých extrémov, kedy sa ľudia radšej úplne vyhýbajú ostatným, len aby skryli pravdu. Vedú teda k izolovanosti.

#6 Môžu ovplyvniť aj váš spánok

S nečistým svedomím sa nedobre zaspáva, to je jasné. Výskumníci však majú jasný a potvrdený dôkaz o tom, že časté prebúdzanie sa v noci či neschopnosť zaspať môže byť tiež výsledkom všetkých tých klamstiev, ktoré sa vám hromadia.

#7 Vytvárajú problémy v dôvere

Už od škôlky do nás vštepujú staré známe: „Lož má krátke nohy“. Každé jedno klamstvo raz bude odhalené a keď sa to stane, nikto nebude pozerať na to, aké boli vaše pôvodné zámery – aj keď boli dobré. A ako môže niekto dôverovať človeku, ktorý klame?

#8 Strácate sebavedomie

Vedci taktiež zistili, že klamanie spôsobuje stratu sebavedomia a vy sa taktiež môžete cítiť neisto aj v situáciách, ktoré vám nikdy nerobili problémy.

unsplash.com

#9 Podkopávajú vašu autoritu

Ak ešte stále máte pocit, že predsa len sa oplatí klamať, potom vám dávame ďalší, vedcami potvrdený dôvod, prečo by ste to robiť nemali. Náš spoločenský status či povesť sú istotne veľmi dôležité a neradi by sme o ne prišli kvôli hlúpym klamstvám.

#10 Cítite sa nepochopení

Rozhodnete sa zatajiť skutočnosť a namiesto toho poviete nejaké to menšie klamstvo. Potom je jasné, že nedostanete takú reakciu či odpoveď, akú by ste možno očakávali. Môžete sa dokonca cítiť nepochopene.

Pozri aj: Muž, ktorý bol 30 rokov agentom FBI, radí: Pomocou týchto 8 trikov zistíte, či vám niekto klame alebo nie

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov