Foto: Photo by Elijah O'Donnell on Unsplash

Za slzy sa naozaj netreba hanbiť.

Človek, ktorý by vám tvrdil, že si z času na čas nepoplače, by vám pravdepodobne klamal. Vedeli ste však o tom, že plač vám dokáže dať obrovské množstvo psychických i fyzických benefitov? Tu sú tie najhlavnejšie z nich…

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Slzy uvoľňujú stres

Určite si spomínate na ten pocit úľavy, ktorý sa dostaví po plači, ak ste v sebe niečo dusili naozaj pridlho. Slzy totiž vyplavujú látky, ktoré sú zodpovedné za nadprodukciu kortizolu, teda stresového hormónu. 

#2 Plač vám zlepší náladu

Ak budete plač potláčať pridlho, môžete sa stretnúť so zvýšeným krvným tlakom či s bolesťami hlavy. Negatívne emócie sa v sebe potláčať naozaj neoplatí. 

#3 Plač zbavuje vaše telo toxínov

Tak ako potenie, vydychovanie či močenie, aj plač zbavuje telo látok, ktoré sú pre naše telo škodlivé. 

#4 Slzy zabíjajú baktérie

Slzy obsahujú lyzozým, ktorý je schopný zabiť 90 až 95 percent všetkých škodlivých baktérií za päť až desať minút. To znamená, že plač je dobrý nielen pre naše emocionálne zdravie, ale aj pre to fyzické.

Photo by Min An from Pexels

#5 Plač redukuje bolesť

Plačom sa uvoľňujú nielen endorfíny, ale i oxytocín, čo spôsobí, že sa budeme cítiť lepšie — opäť nielen psychicky, ale aj fyzicky. Ak vás teda niečo bolí, len si poplačte a uvidíte, že bolesť aspoň trochu poľaví.

#6 Slzy zlepšujú videnie

A to nielen metaforicky, ale skutočne. Slzy totiž zvlhčujú naše oči i očné viečka. Plačom sa tiež z očí zmýva všetok prach a nečistoty, ktoré by mohli spôsobiť rozmazané videnie. 

#7 Plač zlepšuje spánok

Všimli ste si, že keď si poplačete, veľakrát máte chuť okamžite zaspať? Nie je to náhodou, plač totiž navodzuje stav relaxácie a upokojená myseľ vám okamžite navodí pocit ospalosti. 

Photo by Juan Pablo Arenas from Pexels

#8 Slzy dokazujú vašu silu

Slzy vonkoncom nie sú prejavom slabosti, práve naopak. Sú dôkazom toho, že ste boli silní už až pridlho, určite sa za ne preto nehanbite.  

#9 Plač zjednodušuje komunikáciu

Slzy toho dokážu vyjadriť oveľa viac, než tisíc slov. Aj keď je možno nepríjemné pred niekým sa rozplakať, dotyčná osoba bude jednoducho hneď vedieť, ako sa cítite.

#10 Slzy zbližujú

Keď si pred niekým poplačete, vedzte, že váš vzťah bude už navždy iný. Hlbší, úprimnejší a otvorenejší. Slzy totiž zbližujú. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov