Foto: pexels.com

Každý zlozvyk je predsa len na niečo dobrý.

Každý z nás má mnoho zlozvykov, ktorých by sa najradšej vzdal, no je to oveľa ťažšie a komplikovanejšie, než by sa zdalo. Na takýto zoznam, ktorý by bol určite veľmi dlhý, by sme kľudne mohli napísať lenivosť, nadávanie, ohováranie a mnohé iné. Ale všetko zlé je na niečo dobré. A hoci tieto návyky nepatria do kategórie najlepších, aj oni môžu do vášho života priniesť množstvo výhod. A keď už nič, aspoň si môžete byť istí, že všetky podporujú vašu kreativitu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké výhody teda majú všetky naše zlozvyky?

#1 Lenivý človek sa v živote nikdy nestratí

Lenivosť je vlastnosť, ktorú na sebe mnohí nenávidia. Ak však chcete nájsť spôsob, ako vykonať aj tú najnáročnejšiu prácu, nechajte to na lenivého človeka. Lenivci sú totiž najefektívnejší, pretože sa neradi namáhajú viac, ako je potrebné, a preto vždy prídu s najjednoduchším postupom. Dokonca aj veľký človek ako Bill Gates potvrdil, že rád zamestnáva lenivých ľudí, pretože tí vždy nájdu ten najlepší spôsob.

#2 Sarkazmus podporuje vašu kreativitu

Sarkazmus je ďalšia z vlastností, ktoré niekedy nepatria medzi práve tie najlepšie, no má svoje výhody – napríklad podporuje kreativitu oboch ľudí: tých, čo povedia niečo sarkastické, ale i tých, ktorí na to musia odpovedať. Musíte sa totiž zamyslieť nad významom a prísť ešte s niečím lepším. Takže keď vám nabudúce niekto povie, že sarkazmus je škodlivý, vy už budete vedieť, že to nie je pravda.

unsplash.com

#3 Prokrastinácia napomáha sústrediť sa na to, čo je podstatné

Prokrastinácia je obľúbenou aktivitu každého človeka – každý zvyčajne čaká až do poslednej minúty, kým svoje úlohy konečne urobí. No má to aj svoje plusy, napríklad to, že v takomto prípade sa zameriavate a sústredíte už iba na podstatné veci. Je dokázané, že tí, čo robia úlohy v predstihu, sa sústredia na zbytočné detaily, ktoré aj tak nakoniec nemajú žiaden význam – kdežto práca na poslednú chvíľu je podnecovaná stresom, ktorý vám pomáha sústrediť sa len na to, čo je potrebné.

#4 Aj lenivosť zlepšuje vaše myslenie

Mnoho ľudí dostalo svoj „heuréka“ moment práve v čase, keď nerobili nič, teda boli leniví. Keď neuvažujete o ničom konkrétnom a necháte svoje myšlienky len tak voľne putovať, vtedy dostanete tie najlepšie nápady. Naopak, ak sa na niečo až príliš sústredíte, v takom prípade to môže mať presne opačný účinok.

#5 Ohováranie zlepšuje priateľstvo

Ľudia si vždy myslia, že ohováranie má len negatívne účinky. No nie je to celkom tak, má aj svoju pozitívnu stránku. Popritom, ako s priateľmi ohovárate ostatných,  sa vám z tela uvoľňuje hormón oxytocín, vďaka ktorému sa posilní a prehĺbi vzťah a dôvera medzi vami. Takže nie nadarmo sa hovorí, že ohováranie spája ľudí, ono je to naozaj tak.

#6 Nadávanie redukuje stres

Koľkokrát sa vám stalo, že ste nahlas vyslovili všetky možné nadávky, ktoré existujú (a aj neexistujú), a potom vám bolo lepšie? Nie, nie je to žiadna náhoda. Nadávanie možno taktiež nie je ten najlepší zvyk, ale aj on so sebou prináša určité výhody. Niektoré štúdie naznačujú, že ide o prirodzenú úľavu od bolesti a redukuje stres.

unsplash.com

#7 Denné snívanie zvyšuje aktivitu mozgu

Už ste určite počas dňa veľakrát počuli, že by ste sa mali vrátiť na planétu Zem a prestať snívať aj za bdela. No opäť raz sa ukazuje, že aj takéto snívanie počas dňa má mnoho skvelých výhod, ako napríklad to, že to zlepšuje aktivitu vášho mozgu a podporuje to vašu kreativitu.

#8 Neupravená posteľ vás chráni pred alergiami

Ak si ráno neupravíte svoju posteľ, nemusíte mať až tak veľké výčitky. Podľa odborníkov, upravená posteľ poskytuje perfektné prostredie pre roztoče a iné alergény. Tým, že si posteľ neupravíte, odrežete tieto drobné organizmy od vzduchu a oni zomrú. Jednoduché.

#9 Neustále vrtenie sa zvyšuje váš metabolizmus

Nedokážete sedieť v pokoji? Musíte sa vždy vrtieť, klepať prstami alebo triasť nohou? Možno je to pre všetkých vo vašom okolí celkom otravné, no vedzte, že to prináša aj pozitívne účinky. Pomáha to posilniť váš metabolizmus a tiež to zabraňuje niektorým kardiovaskulárnym ochoreniam.

unsplash.com
themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov