Foto: Unsplash/Naomi August

Boli ste už niekedy vo vzťahu s manipulátorom?

Manipulácia nie je láska. Žiarlivosť nie je láska. Kontrola nie je láska. Ak vás váš partner miluje, ocení váš názor. Do vašich rozhodnutí vkladá dôveru bez toho, aby cítil potrebu zasahovať. O tom, čo je pre vás najlepšie, musíte vedieť vy sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog píše o tom, že váš partner vás môže poznať lepšie ako ktokoľvek iný na tomto svete, no určite vás nepozná lepšie ako vy sami. Vaša polovička by nemala byť osobou, ktorá vám bude prikazovať čo chcete, čo si máte obliecť, s kým by ste si mali písať a čo by ste mali robiť so svojou kariérou. Máte vlastný rozum a váš partner by mal rešpektovať to, že sa riadite ním.

Dávajte si pozor na to, aby váš partner svoju manipuláciu nepremenil na dar, ktorý vám má pomôcť. Ak by vám skutočne chcel pomôcť, umožnili by vám zvoliť si cestu, ktorá bude najlepšia podľa vás. Bez ohľadu na to, čo vám hovoria, ich manipulácia a žiarlivosť nie sú dôkazom toho, ako veľmi im na vás záleží. V zdravých vzťahoch sa páry starajú o objatia a bozky, o čokoládové prekvapenia a víkendové pobyty. Starajú sa o vás tak, aby ste sa necítili byť uväznený a podvedený.

Foto: Unsplash/Ashley Jurius

Nenechajte svojho partnera zvrátiť toxickú situáciu, aby vyzeral ako dobrý človek. Žiarlivosť je prirodzená v každom vzťahu – ale dôležitou súčasťou je spôsob, akým človek túto žiarlivosť zvláda. S vaším partnerom by ste si mali sadnúť a porozprávať sa o svojich pocitoch. Vďaka tomu sa dostanete ku kompromisu, ktorý bude výhodný pre obidve strany.

Ak vás váš partner sleduje na každom kroku, kontroluje s kým si píšete a vyžaduje, aby ste všetok svoj voľný čas trávili s ním, vedzte, že to nie je dobré. Mal by vám dôverovať vo všetkom, čo robíte. Ak vám veria, že vzťah myslíte vážne, prečo vás chce ovládať?

Foto: Unsplash/Siavash Ghanbari

Pamätajte si na to, že váš partner by mal rešpektovať vaše rozhodnutia. Nemal by vám dávať akýsi zoznam požiadaviek, ktoré musíte splniť, ak chcete zostať vo vzťahu. Kontrolujte to, pretože je to je manipulatívne. Nie je to láska. Prinajmenšom to nie je ten typ lásky, aký si zaslúžite.

Manipulácia môže viesť aj k fyzickému násiliu, s čím nie je jednoduché bojovať. Ešte náročnejšie je však takýto vzťah ukončiť. Hoci manipulatívne vzťahy začínajú krásne, skôr či neskôr sa prejavia. Ak si to všimnete na začiatku vzťahu, odporúčame vám partnera opustiť. Von na vás čaká určite niekto lepší!

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov