Čo by ste urobili, keby ste sa skutočne prestali báť?

Aj vo vašom slovníku sa akosi príliš často vyskytuje slovné spojenie “Čo ak…”? Ak chcete skutočne osobnostne rásť, určite by ste ho mali dať na zoznam zakázaných výrazov. Nič nás v našom osobnom rozvoji nebrzdí viac, než strach. V drvivej väčšine prípadov je navyše neopodstatnený. Je to však filter, ktorým musíme prejsť, ak sa chceme naozaj rozvinúť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tieto tri strachy sú najväčšou brzdou, ktorá vám bráni naplno prejaviť váš skutočný potenciál.

Strach z neznáma

Photo by Marina Vitale on Unsplash

Málokto z nás by mal odvahu vstúpiť do tmavej, nepreskúmanej jaskyne. Je to logické, pretože pud sebazáchovy nám nedovolí riskovať. V bežnom živote nás však blokuje strach z neznámych situácií, ktorý má väčšinou iracionálny podklad. Máme strach opustiť job, ktorý nás nebaví, a preto radšej roky hundreme, než by sme v sebe našli odvahu na zmenu. Tiež sa bojíme sa cestovať či začať si konečne plniť sny. V tomto prípade však myseľ ide proti nám. Neverte jej. Ak máte v sebe túžbu niečo urobiť, tak to urobte. Vyjdite zo svojej zóny komfortu. Určite to stojí za tú skúsenosť.

Strach zo samoty

Photo by Asdrubal luna on Unsplash

Samota nie je trojhlavý drak, ktorý vás chce zožrať zaživa. Naopak, práve v období, keď ste sami so sebou, sa môžete najlepšie spoznať. Uvidíte, v čom sú vaše prednosti a nedostatky. Nemusíte ostať s partnerom či partnerkou len preto, že sa bojíte samoty, alebo toho, čo na to povie okolie. Každý tu je sám za seba a nikto nemôže chodiť v cudzích topánkach. Nebojte sa žiť autentický život. Nemusíte byť súčasťou davu. Ak prekonáte aj tento strach, váš život sa kvalitatívne zmení k lepšiemu.

Strach z neúspechu či zlyhania

Photo by Jeremy Perkins on Unsplash

Ruku na srdce, kto sa aspoň raz v živote nebál zlyhania? Týmto strachom si prešiel každý z nás. Otázne je, koľko pozornosti a energie sa rozhodneme tomuto strachu venovať. Čím viac ho totižto budeme živiť, tým viac nám bude brániť v pohybe dopredu. Ak sa bojíte, že vás na vysokej vylejú už v prvom semestri, pravdepodobne v sebe nikdy nenaberiete odvahu, aby ste si podali prihlášku. Možno vás láka presťahovať sa do iného mesta, avšak bojíte sa, že tam nezapadnete.

Občas však zlyhá každý, je to skúsenosť, ktorej sa nikto nevyhne. Avšak bez pádov nie je rast. Každé zlyhanie nás niečo naučí a pomôže nám dostať sa bližšie k cieľu. Stačí len nepočúvať svoj strach.

Učme sa od detí

Photo by Jared Sluyter on Unsplash

Možno stojí za to opäť sa vrátiť k tomu krásnemu pocitu, ktorý sme v sebe prežívali, kým sme boli ešte deti. Verili sme v nemožné, svet bol pre nás ohromné miesto, ktoré nám ponúkalo množstvo krásnych možností. Vtedy sme nepoznali, čo je strach. Púšťali sme sa do vecí, ktoré nás napĺňali. A to isté môžeme robiť aj aj v dospelosti.

Pozri aj: 7 vecí, ktoré by mal vedieť každý človek, ktorý je nešťastný

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov