Samovražedné myšlienky - boj, ktorý vo svojom vnútri zvádza mnoho ľudí.

Život je niekedy naozaj obrovský boj. Boj o miesto pod slnkom, boj o vlastnú identitu, boj o prežitie. A niekedy sa to všetko dostane až do takého bodu, odkiaľ akoby nebolo návratu. Všetko krásne a pozitívne sa stratí a vyhliadky na lepšiu budúcnosť razom prestávajú existovať. Možno to nemusí hneď nevyhnutne znamenať, že chcete zomrieť, ale samovražedné myšlienky sa čoraz častejšie usádzajú v hlave. 

Článok pokračuje pod videom ↓

A ak poznáte takého človeka, potom by určite chcel, aby ste vedeli týchto štrnásť vecí.

#1 Nie vždy je to iba o tom chcieť zomrieť – niekedy je to oveľa komplikovanejšie

Mnohí ľudia, ktorí premýšľajú nad samovraždou majú pocit, že už neexistuje žiaden iný spôsob, ako ukončiť tú bolesť. V budúcnosti vidia beznádej. Strácajú dôvody, alebo respektíve prestávajú hľadať dôvody na to, aby ešte žili. Nie je to iba o tom, že chcú zomrieť. Pre každého je to iné, omnoho komplikovanejšie.

#2 Nie každý, kto kedy premýšľal nad samovraždou, to aj nakoniec urobí

Niekedy ľudia len jednoducho nevládzu žiť, no taktiež nechcú zomrieť. Sú zaseknutí niekde medzi a myšlienky im blúdia všetkými smermi. Premýšľať nad samovraždou však neznamená, že to hneď musí daný človek urobiť.

#3 Neodsudzujte, nikdy neviete, kto si čím prechádza

Nie je to žiadne ospravedlnenie, no niekedy by sme si mali radšej zahryznúť do jazyka a prestať odsudzovať ostatných. Nikdy totiž neviete, čím si môžu v živote prechádzať. No a vaše slová to môžu urobiť všetko ešte horšie.

unsplash.com

#4 Nie je jednoduché s tým žiť

Vedzte, že žiť s myšlienkami o smrti vôbec nie je jednoduché. Je to ďalšia príťaž, ktorá už aj tak ťažký život sťažuje ešte viac.

#5 A nie vždy sa cez to dá dostať

Niektorí ľudia sa cez takéto myšlienky nedostanú nikdy. Len sa s tým jednoducho naučili žiť. Naučili sa žiť s pocitom, že neustále musia premýšľať nad smrťou. Možno je to trochu strašidelné, ale tak to je.

#6 Môže to zasiahnuť kohokoľvek

Bez ohľadu na pohlavie, vek, národnosť či vierovyznanie, myšlienky o smrti dokážu zasiahnuť každého jedného človeka. Určite ste už počuli vety ako “Si príliš mladý na to, aby si premýšľal nad smrťou,“ alebo “On má toľko peňazí, prečo by sa vôbec chcel zabiť,“ a podobne. No toto je niečo, čo si nevyberiete. Jednoducho sa to zakradne do vášho života a nebude to chcieť odísť.

#7 Mnohí takíto ľudia si v živote prežili traumu

Mnohí ľudia, ktorí trpia samovražednými myšlienkami, už na vlastnej koži zažili nejakú traumu. A potom smútok, trúchlenie, finančné problémy, rodinné problémy, zneužívanie, násilie či rozchod môžu byť nenápadnými a tichými spúšťačmi.

#8 Rozhovory o tom, ako je samovražda sebecká, sú naozaj vyčerpávajúce

Väčšinou, keď sa už rozhovor utiahne smerom k téme samovražda, vždy to skončí pri tom, že je to veľmi sebecké konanie človeka, ktorému nezáleží na tom, čo sa stane s jeho blízkymi. No ak sa takýto rozhovor vedie pred niekým, kto skutočne má samovražedné myšlienky, potom to je pre neho veľmi vyčerpávajúce a bolestivé. Nedokážete si totiž možno ani predstaviť, aké to je, cítiť sa tak beznádejne, až chcete, aby to všetko konečne prestalo.

unsplash.com

#9 Nie všetky samovraždy potrebujú „dostatočný dôvod“

Mnoho ľudí si myslí, že na to, aby niekto spáchal samovraždu, potrebuje „dostatočný dôvod“. A pokiaľ to je niečo, čo nezapadá do ich konceptu o „dostatočne veľkom dôvode“, potom je človek ihneď odsudzovaný. No pravdou je, že každý všetko znáša inak a čo je pre niekoho malý problém, môže byť pre iného niečo, čo mu uberá chuť do života.

#10 Odborná pomoc nie je niečo, čo naozaj funguje

Aj keď sa ľudia snažia takéto myšlienky dostať pod svoju kontrolu, aj keď sa snažia vyhľadať odbornú pomoc, nie vždy to jednoducho zafunguje. Naša hlava je veľmi komplikované miesto.

#11 Tým, že sa podelíte o svoje skúsenosti, vôbec nepomôžete

Určite ste to mysleli v dobrom a s tým najlepším zámerom, keď ste niekomu rozprávali o vašej vlastnej skúsenosti či o ľuďoch, ktorí na tom boli podobne. Ale mali by ste vedieť, že to nie je práve tá najlepšia pomoc, ktorú môžete tomu druhému dať.

#12 A rovnako nepomôžete, ani keď niekomu poviete, že „život je krásny“

Áno, život môže byť krásny, ale rozhodne nie pre niekoho, kto má samovražedné myšlienky. On ho určite nedokáže vidieť ružovo. A určite nedokáže myslieť pozitívne, čo je ďalšia z mnohých neúčinných rád, ktoré ľudia rozdávajú na počkanie.

unsplash.com

#13 Nebojte sa o tom rozprávať

Mnoho ľudí sa bojí rozprávať o samovražde s ostatnými, pretože si myslia, že tým ich ešte viac navedú na to, aby takýto čin naozaj spáchali. No nebojte sa, opak je pravdou. Konverzácie to určite nie sú jednoduché, ale niekedy sú potrebné.

#14 Buďte pre ľudí tým svetlým bodom

Nakoniec asi treba už iba spomenúť, že ak chcete naozaj pomôcť, staňte sa pre ľudí svetlým bodom. Nikdy neviete, kto si čím v živote prechádza a taktiež nikdy neviete, nad čím ľudia premýšľajú. Už z toho dôvodu sa správajte milo, láskavo, usmievajte sa a šírte okolo seba dobro. Buďte tou malou iskierkou nádeje. Pretože niekedy je iskra to jediné, čo niekto potrebuje.

Pozri aj: Počet samovrážd každým dňom rastie. Toto je 6 najčastejších dôvodov, ktoré ľudí vedú k tomuto strašnému činu

buzzfeed
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov