Aj keď je samovražda poslednou možnosťou a zúfalým činom, predsa len má svoje vysvetlenie.

Len pred chvíľou opustil svet slávny šéfkuchár Anthony Bourdain, módna návrhárka Kate Spade a pred časom sme sa rozlúčili aj so spevákom Chesterom Benningtonom. Každý z nich si na život siahol dobrovoľne. Denne si na život siahne množstvo ľudí po celom svete. Následkom je vždy prázdne miesto v srdciach pozostalých a otázka: prečo?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tí najbližší chcú vedieť, prečo sa manžel, brat, syn, otec, priateľ cítil tak zle a nepovedal im o tom. Prečo nevyhľadal pomoc. Prečo muselo byť to riešenie také definitívne, prečo to zúfalstvo. Odpovede na nekončiace otázky môžu poskytnúť ľudia, ktorí pokus o samovraždu prežili. Väčšina z nich sa zhodla v tom, že oni nechceli zomrieť, len už nevládali ďalej žiť. Ak by existovala iná alternatíva, ktorá vylieči bolesť zo života ale nekončí smrťou, množstvo ľudí by ju pred samovraždou uprednostnilo. No taký liek neexistuje a ľudia tak zomierajú naďalej. Prečo?

Depresia

Najčastejšou príčinou samovraždy je depresia. Jedinec má pocit, že situácia je absolútne beznádejná a neexistuje z nej žiaden únik. Bolesť samotnej existencie sa stáva natoľko neznesiteľná, že už ju ďalej nevládzu niesť na svojich pleciach. V ich mysli sa neustále točí myšlienka, ako by všetkým bolo bez nich lepšie, aj keď sa nezakladá na realite. Myslenie je v takom stave úplne pokrútené, za to však nemôžu. Je to príznak choroby, rovnako ako ním je fyzická bolesť pri iných ochoreniach. Neraz je depresia tichým zabijakom, o ktorom nemusia vedieť ani tí najbližší. Ak máte čo i len najmenšie podozrenie, nepopierajte túto možnosť ale otvorene o nej hovorte. Depresia sa dá liečiť a aj z toho najhoršieho utrpenia a najtemnejšieho miesta existuje cesta von.

View this post on Instagram

Europe rehearsals 🌅

A post shared by Chester Bennington (@chesterbe) on

Prejavy psychoticizmu

Psychoticizmus sa prejavuje napríklad tak, že osoba počuje hlasy, ktoré jej kážu vykonať hrozné skutky. Psychózu jedinec nedokáže utajiť a znamená hrozbu nielen pre seba, ale aj pre okolie. Schizofrénia, ktorej súčasťou psychóza môže byť, sa môže kedykoľvek prejaviť aj u zdanlivo zdravého jedinca. Podobne ako depresia, aj toto ochorenie sa však dá za pomoci správnej liečby zvládnuť a jedinec môže žiť plnohodnotný život.

Impulzivita

Ľudia konajú impulzívne najmä pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Akonáhle však dôjde k vytriezveniu, upokoja sa a pochopia, že si v skutočnosti nechceli siahnuť na život. Ak ale ide o závislosť, nedá sa predvídať, či sa osoba o samovraždu nepokúsi znova. Dôležité je v takom prípade sústrediť sa na prevenciu a liečbu závislosti.

Volanie o pomoc

V takýchto prípadoch zvyčajne nejde o túžbu zomrieť, ale o snahu dať svojmu okoliu najavo, že niečo nie je v poriadku. Pokiaľ sa za pokusom o samovraždu ukrýva táto príčina, jedinec si väčšinou volí spôsoby, o ktorých si nemyslí, že by ho mohli skutočne zabiť. Typickým prípadom sú mladé dievčatá, ktorým bolo vo vzťahu ublížené a prehltnú veľké množstvo liekov. Neuvedomujú si však, že pomoc nemusí prísť včas a aj keď svoj čin oľutujú, nezvratné poškodenie orgánov ich napokon môže stáť život.

Filozofické dôvody

Nehovoríme o prípadoch, kedy jedinec spácha samovraždu v rámci oddanosti nejakej sekte ale o prípadoch, kedy človek trpí nevyliečiteľnou chorobou a vie, že už pred sebou nemá príliš veľa času. V tomto prípade nejde o volanie o pomoc ani o depresiu. Jedinec sa snaží nadobudnúť pocit kontroly nad vlastným životom. Zdanlivo jediným riešením, ako odísť dôstojne, je zvoliť si vlastnú smrť.

View this post on Instagram

Shelter from the Storm

A post shared by anthonybourdain (@anthonybourdain) on

Chybné konanie

Ľudia experimentujú s drogami čoraz viac a keď ich už alkohol a iné dostupné omamné látky nebavia, skúšajú iné spôsoby, ako si privodiť zmenený stav vedomia. Takým je napríklad dočasná kyslíková deprivácia, teda priškrtenie sa. Stačí najmenšie pokĺznutie a pôvodne nevinná zábava končí tragédiou.

Samovražda vždy zanechá hlbokú, nezmazateľnú stopu. Pochopenie príčiny však môže pomôcť vyrovnať sa s bolesťou. Ak máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí by mohol nad takýmto konaním premýšľať, neváhajte a okamžite vyhľadajte pomoc, ako napríklad linky dôvery. Nebojte sa o problémoch hovoriť. Vždy existuje riešenie.

Pozri aj: Ráno po tom, ako som si vzala život

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov