Foto: richest.com

Lobotómia je metóda, ktorá sa do dejín zapísala ako jedna z najkrutejších.

Pacientom sa predpisovala z najrôznejších príčin, istý spevák sa ňou napríklad pokúšal zbaviť artritídy, odporúčala sa však aj ako riešenie pre rodičov, ktorí mali nepokojné deti. Čo všetko o tejto krutej metóde viete vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vás kvíz zaujal, pozrite si aj ďalšie na našej stránke v sekcii kvízov.

Lobotómia sa kedysi využívala aj na liečbu schizofrénie.

Foto: pixabay

Keď bol pacient nepokojný, pristupovalo sa k nemu celkom inak ako dnes. Jedným z riešení bola napríklad lobotómia, ktorá sa neraz využívala aj na "liečbu" schizofrénie.

Lobotómia je zákrok, pri ktorom sa zámerne poškodí časť mozgu.

Foto: unsplash

Lobotómia je definovaná ako zákrok, kedy sa chirurgicky preruší spojenie medzi čelovými lalokmi a zvyškom mozgu, skutočne teda ide o jeho zámerné poškodenie.

Prvá lobotómia bola vykonaná v roku 1825.

Foto: pixabay

Môže sa zdať, že táto metóda je poriadne barbarská a je súčasťou dávnej minulosti. Pravdou však je, že prvá lobotómia bola vykonaná v roku 1935 a vykonal ju portugalský neurológ menom Antonio Egas Moniz. Ten za svoju prácu dokonca získal aj Nobelovu cenu.

Najviac lobotómií na svete vykonal muž menom Walter Freeman.

Foto: Wikipedia

Hovorí sa, že Walter Freeman vykonal až 3 500 lobotómií v 23 štátoch sveta. Spočiatku bol najvernejším žiakom Moniza, ich názory sa však neskôr začali rozchádzať. Freeman za jediný deň stihol vykonať aj 25 zákrokov a neraz si k nim prizval aj niekoľko divákov.

Lobotómia sa vykonávala len na dospelých mužoch.

Foto: Wikipedia

Lobotómia sa vykonávala nielen na mužoch, ale takmer na komkoľvek - vrátane detí a tehotných žien. Zdokumentovaný je prípad, kedy sa zákrok vykonal len na 12-ročnom chlapcovi menom Howard Dully, niektoré zdroje však uvádzajú, že ju podstúpilo aj 4-ročné dieťa.

Lobotómia sa na Slovensku nevykonávala.

Foto: unsplash

Nanešťastie, táto krutosť sa nevyhla ani Slovensku a lobotómia sa vykonávala aj tu. Spisy uvádzajú, že na našom území sa vykonalo až 350 takýchto zákrokov.

Lobotómia sa vykonávala vsunutím ostrého predmetu do očnej jamky.

Foto: unsplash

Na vykonanie lobotómie sa spočiatku do lebky jedinca vŕtali otvory, neskôr sa však od tohto postupu upustilo. Zákrok sa začal vykonávať za pomoci ostrých predmetov, ktoré sa vsunuli do očnej jamky tak, aby sa poškodil čelový lalok.

Lobotómia sa dnes už nikde nevykonáva.

Foto: pixabay

Nanešťastie, toto tvrdenie nie je pravdivé. Aj keď je vo väčšine sveta lobotómia zakázaná, stále existujú miesta, kde sa využíva v prípade, keď si rodina nevie poradiť s nepokojným a násilným jedincom. Vykonáva sa napríklad v Japonsku či v niektorých častiach Austrálie.

Lobotómia je nezvratná procedúra.

Foto: pixabay

Toto tvrdenie je žiaľ pravdivé. Keď už raz bola lobotómia vykonaná, jej účinky nie je možné zvrátiť. Osoby, ktoré zákrok prežili, museli znášať doživotné následky.

Pôvodný názov lobotómie bol leukotómia.

Foto: unsplash

Procedúra mala pôvodne skutočne názov leukotómia, Freeman ju však premenoval na prefrontálnu lobotómiu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov