Vraví sa, že kto raz podviedol, určite to urobí aj druhýkrát. Prečo "neverníci" vchádzajú opäť do tej istej rieky?

Nevera sa rozoberala zo všetkých strán. Asi to je (ne)predvídateľné správanie ľudstva, ktoré nás istým spôsobom nikdy neprestane fascinovať. Vedci sa tentoraz rozhodli podrobne preskúmať mechanizmus, ktorý núti neverných ľudí opakovane podvádzať. Došli na to, že po nevere sa v nich spúšťa akýsi mechanizmus, ktorý ich vrhá do nekonečného kolotoča nevery, klamstva a pretvárky.

Článok pokračuje pod videom ↓

V štúdii nazvanej The brain adapts to dishonesty (Mozog sa prispôsobuje nečestnosti), ktorá bola publikovaná v časopise Nature vedci zistili, že mozog si naozaj dokáže prispôsobiť situáciu tak, aby mu jednoducho vyhovovala.

Čím častejšie klameme, tým menej cítime vinu. Naše svedomie umlčujeme ďalšou várkou klamstiev.

Tým pádom mozgu neverníka naozaj vyhovuje opätovne klamať. Pomáha mu to prežiť samotné výčitky spojené s neverou. Mozog sa snaží neverníka presvedčiť, že je všetko v poriadku, a že nezáleží, či podviedol raz alebo tisíckrát.

Môže za to amygdala

pixabay.com

Amygdala je malá mozgová štruktúra všetkých stavovcov, ktorá reaguje na pozitívne aj negatívne podnety. Neustálym klamstvom ju oslabujeme, čím si otupujeme svedomie.

V dávnych časoch po spálení tiel indických duchovných majstrov ľudia hľadali v popole práve amygdalu. Čím väčšia sa zachovala, tým viac verili tomu, že išlo o duchovného a svedomitého človeka. Ak sa na problém nevery pozrieme z tohto nezvyčajného uhla, prídeme na to, že po neverníkoch by neostalo absolútne nič.

Doktor Garret, spoluautor tejto štúdie, vysvetľuje mechanizmus, ktorý funguje u každého človeka. „Ak spravíme niečo zlé po prvýkrát, cítime obrovskú vinu. Opakovaním nevhodnej činnosti sa náš mozog absolútne otupí a to núti človeka vracať sa zakázanému ovociu.“ 

Práve preto je mnoho ľudí presvedčených o tom, že nemá dlhé trvanie, ak si muž či žena začali vzťah s partnerom, ktorý mal svoje záväzky. Veď ak dokázal podviesť svojho súčasného partnera, je veľká pravdepodobnosť, že to urobí aj pri novom partnerovi. A výsledky novej štúdie to len potvrdzujú.

Pozri aj: Nevera môže byť aj psychická. Toto je 8 znakov toho, že práve prežívate emocionálnu aférku

curiousmindmagazine
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov