Niekedy to nejde. Nevieme sa pozrieť pred seba a uvidieť svetlo na konci tunela. A príde obdobie nekonečného plaču...

Neboj sa, bude lepšie. Povie vám kamarátka, ktorej najväčším životným problémom bola nakrivo zastrihnutá ofina. Aj vy by ste vtedy vraždili? Ja teda určite. Ale keď sa človek nachádza na dne, potrebuje impulz, ktorý ho od toho dna odrazí. Niekedy stačí máličko. A presne o tom hovorí aj nezabudnuteľný rakúsky neurológ a psychiater Viktor Emil Frankl. Prezradí vám pár slov, ktoré vás môžu zachrániť. A myslím to naozaj. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vraví sa, že niekedy sú všetky slová zbytočné. No existujú slová, ktoré sa vám môžu navždy zapísať do srdca. Nikdy na ne nezabudnete. Nie, nemusíte si zapamätať nadávky, ale niečo zmyselnejšie. Frankl vie, o čom hovorí, keď sa zmieňuje o životných skúškach, tragédiách či utrpení. Prežil totiž všetky hrôzy koncentračného tábora v Osvienčime. A to je už čo povedať.

Nie každý deň svieti slnko. Čelíme výzvam, bez nich to jednoducho nejde. Bez pádov by sme si neužili výšku a nadhľad. Vedzte, že s problémami sa borí každý jeden z nás. A je to tak. Nie je dôležité, čo sa nám stalo, ale aký postoj k tomu zaujmeme.

beaconbroadside.com

Frankl hovoril o vôli k pochopeniu. Aj keď sa to môže na prvý pohľad javiť ako nezmysel, naozaj je tento životný postoj veľmi prospešný. Miesto toho, aby sme niečo čakali od života, sa môžeme opýtať, čo život očakáva od nás. Nedobrovoľný „pobyt“ v nacistickom koncentračnom tábore ho  naučil, že ľudská bytosť sa vie vysporiadať so všetkým, dokonca aj s tým najhorším možným utrpením. Svoje skúsenosti použil pri vývoji vlastnej metódy psychoterapie – logoterapie.

Princíp jeho metódy je veľmi jednoduchý: musíte sa pokúsiť porozumieť zmyslu každého momentu života bez ohľadu na to, či je negatívny, neutrálny alebo pozitívny. Takže ak vás nabudúce prepadne „depka,“ skúste chvíľku popremýšľať nad týmito 3 slovami:

Vidím zmysel v…

Akonáhle si poviete tieto slová, pokúste sa dokončiť vetu hľadaním významu vo vašej situácii. Bez ohľadu na to, akými zlými sa veci môžu javiť, vždy sa v tom dá nájsť aj kúsok pozitívnosti. Stačí ho len objaviť. Tieto tri slová vám pomôžu prekonať ťažké časy, ktorým čelíte, a lepšie pochopiť plán, ktorý má pre vás Univerzum, Boh, Energia, či akokoľvek to budete nazývať. Veď Láska má mnoho mien. Vždy, keď sa niečo deje, zavrite sa oči a spýtajte sa, čo od vás život očakáva.

A áno, niekedy život očakáva, že budeme zarmútení, budeme prežívať stratu, cítiť zúfalstvo. No akonáhle nájdeme vo svojom utrpení zmysel, stáva sa ľahším a posunie nás dopredu. Hľadanie významu je často prvým krokom v procese hojenia a môže nám dať spôsob, ako sa vyrovnať s tým, čo je pred nami. Nemôže zabrániť bolesti, ale pomôže nájsť zmysel. A presne to je podstata.

humanbehaviorexpert.com

Samozrejme, Franklov prístup je jedným z mnohých. Sami musíme vycítiť, čo nám bude vyhovovať. Najlepšie je skombinovať viacero prístupov a nájsť niečo, čo nám bude vyhovovať. Nezabúdajme však, že dôležité je kŕmiť nielen telo, ale i ducha.

Pozri aj: VNUČKA SA SVOJEJ STAREJ MAME PRIZNALA, ŽE JU JEJ MANŽEL PODVÁDZA. REAKCIA BABIČKY VÁS PRINÚTI ZAMYSLIEŤ SA NAD ŽIVOTOM

psych.sk (Michaela), aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov