Vďaka kriminálnym seriálom sme si už akosi zvykli, že usvedčiť niekoho z vraždy nie je až taká komplikovaná vec. Že to tak v realite nie je, o tom by vám vedeli kriminalisti rozprávať svoje.

Vrahovia si dajú pedantne záležať na tom, aby po nich na mieste činu neostala ani čiastočka. Aj keď v mnohom pomohla identifikácia pomocou DNA, vždy to tak nebolo, a preto oveľa viac záviselo od umu a dedukcie detektívov a forenzných expertov. Ak chceli odhaliť páchateľa, museli si všímať aj tie najnepatrnejšie detaily a dokonca aj zdanlivo bezvýznamné veci. Budete sa čudovať, čo všetko môže byť rozhodujúcim dôkazom, ktorý vedie k vyriešeniu vraždy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 8 najkurióznejších dôkazov vraždy…

#1

Carlos Robinson znásilnil a zavraždil svoju susedu Christinu Sanoubane, ktorá krátko predtým spolu s dvojročným synom opustila svojho násilníckeho priateľa. Keď Robinson dokonal vraždu, vytratil sa z miesta činu. Ja zaujímavé, že sám páchateľ privolal políciu, a to potom, čo mu vydesený náhodný okoloidúci zaklopal na dvere s prosbou o pomoc. Polícia našla na mieste činu bosé krvavé stopy čo ich viedlo k úsudku, že vrah musel bývať v blízkosti zavraždenej. Situáciu však komplikovali ďalšie stopy náhodného okoloidúceho. Vraha však usvedčili omrvinky, ktoré omylom vysypal na dlážku, keď do vrecka z hamburgera zabalil vražednú zbraň. Policajti porovnali stopu v týchto omrvinkách s krvavými stopami a so stopou Carlosa Robinsona a našli zhodu.

Unsplash.com/Dan Gold

#2

Jeremyho Overstreeta zasa usvedčil gombík. Bol v podmienke za znásilnenie a napriek zákazu sa presťahoval do iného mesta. V striptízovom klube zbalil Julie Braun, s ktorou šiel do svojho bytu. Chcel, aby sa vyzliekla, no ona nesúhlasila. Nasledoval zápas, pri ktorom mu zubami vytrhla gombík na košeli. Po tom, čo ju 30 ranami dobodal, sa zbavil tela. Keď polícia našla telo, pátrali po páchateľovi. Toho usvedčil práve gombík, ktorý sa pri pitve našiel v ústach obete.

#3

Susan Snow našli otrávenú kyanidom po tom, čo užila niekoľko piluliek Excerdinu. Keď o tom hovorili v správach, jedna diváčka zo Seattlu, Stella Nickell, polícii ohlásila, že jej manžel si pred smrťou tiež vzal tento liek. Laboratórne testy preukázali, že tablety boli napustené kyanidom a krvný test Nickellovej manžela dokázal, že bol tiež otrávený. Ďalšia analýza našla v tabletách algaceid, ktorý sa používa na zabíjanie rias v akváriách. Vtedy si jeden z detektívov spomenul, že aj v dome Nickellovej bolo akvárium. Krátko po tom zistili, že Nickellová tesne pred vraždou manžela zvýšila jeho životnú poistku, čo poskytlo motív jej vraždy. Je zvláštne, ako sa osud niekedy hrá – jej manžel by zomrel tak či tak, no to ona nevedela, keď jeho lieky napúšťala jedom.

Unsplash.com

#4

Christopher Green a jeho dvaja spolupáchatelia brutálne zbili a zviazali dvoch mladíkov. Potom ich hodili do vody v domnienke, že sa utopia. Jeden z mladíkov sa však vyslobodil a dostal toho druhého na breh, čím mu zachránil život. Polícii pri vyšetrovaní komplikovala situáciu voda, ktorá zmyla všetky dôkazy. Našiel sa však svedok, ktorý videl troch chlapcov s baseballovou pálkou. Poskytol detailný popis jedného z nich, čo políciu priviedlo k páchateľom. V pivnici u Greena našli pár zablatených tenisiek, čo bol v tomto prípade rozhodujúci dôkaz, keďže analýza blata z tenisiek sa zhodovala s blatom z miesta činu.

#5

Cally Larson, 12-ročné dievča, dobodali na smrť v dome, kde bývala. Stopy nasvedčovali tomu, že do domu sa niekto vlámal a Cally ho pristihla. Hoci sa zdalo, že na mieste je veľa dôkazov, väčšina z nich nikam neviedla. Krátko po tejto vražde došlo k ďalším vlámaniam a polícia zadržala podozrivého, u ktorého sa našiel skrutkovač a baterka – nástroje na vlámanie. Podozrivý sa volal Lorenzo Sanchez a bol to nelegálny mexický prisťahovalec. V jeho dome našli mnoho ukradnutých vecí a medzi nimi aj dve CD, ktoré patrili do zbierky Cally Larsonovej. To Sancheza usvedčilo z jej vraždy.

Unsplash.com/Yanko Peyankov

#6

Ron Gillette, dôstojník vzdušných síl, ohlásil polícii, že našiel svoju manželku mŕtvu v posteli. Najprv to vyzeralo ako tragická nehoda, pri ktorej sa mala jeho manželka udusiť igelitovým sáčkom. Počas vyšetrovania sa však objavili mnohé nejasnosti. Vicky Gillette mala v krvi 4-násobne vyšší obsah práškov na spanie, ako mala predpísané. Policajti si chvíľu mysleli, že išlo o samovraždu, no keď sa čerstvý vdovec len pár týždňov po smrti svojej manželky oženil, zrodilo sa v nich podozrenie. Urobili experiment s mikroténovými vrecúškami pri ktorom zistili, že odtlačky na vrecúšku mohli vzniknúť len pod extrémnym vonkajším tlakom – tým, že obeť niekto udusil. Netrvalo dlho a Gillette putoval z medových týždňov za mreže.

#7

Floridská pobrežná hliadka našla v mori 3 ženské obete, nahé a priviazané k betónovým kvádrom. Niekto ich takto spútané hodil do mora. Pitva nepriniesla žiadne dôkazy, keďže slaná voda poriadne umyla povrch tiel. Blízko pobrežia našli zamaskované opustené auto a v ňom niekoľko ručne písaných poznámok. Časť z nich patrila jednej z obetí, no časť neznámej osobe, ktorá mohla byť vrahom. Vyšetrovatelia pri pátraní použili nezvyčajnú metódu. Na niekoľko bilboardov umiestnili ukážku rukopisu s prosbou o pomoc. Všimla si to jedna žena, ktorej sa zdal rukopis povedomý – pripomínal jej písmo jej dodávateľa Oba Chandlera. Polícii poskytla jednu z objednávok, ktoré Chandler spísal. Grafologická zhoda bola stopercentná.

Unsplash.com/Alvaro Serrano

#8

Josh Ward zalarmoval políciu po tom, čo sa jeho 20-ročná priateľka vraj zastrelila po hádke kvôli jej nechcenému tehotenstvu. Pri rekonštrukcii si kriminalisti všimli isté nezhody, čo ich viedlo k podozreniu z vraždy. Podľa Warda vraj jeho priateľka strieľala ľavou rukou, no dokázalo sa, že bola praváčka. Na jej rukách našli len minimum strelných zvyškov, no všimli si isté zlatisté častice. Keď skúmali fotografie z miesta činu, uvedomili si, že Ward mal v ten večer trblietavú zlatú košeľu a to ho usvedčilo.

Pozri aj: Len pre silné žalúdky. Zamestnanci pohrebných služieb prezradili 15+ najzvláštnejších faktov o smrti a o mŕtvych telách

owlcation
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov