Každý vníma smrť inak - v závislosti od veku, kultúry a výchovy.

Niektorí veria, že po smrti jednoducho prestaneme existovať. Iní preferujú názor, že naša duša ostáva po smrti nažive a umiera len telo. Nech už je to ako chce, kým sme nažive, naisto to vedieť nebudeme. Vieme len to, čo sa dá pozorovať, napríklad čo sa deje po smrti s ľudským telom.

Článok pokračuje pod videom ↓

A tieto fakty sú naozaj na 100% pravdivé. Pochádzajú totiž z úst zamestnancov pohrebných služieb…

Strelné poranenia

Pohrebníci tvrdia, že poradiť si s nimi je mimoriadne náročné. Je nutné dať všetky kosti späť na svoje miesto a zamaskovať modriny a rany. Údajne sa však vďaka tomu naučili dokonale pracovať s líčidlami.

Peniaze

Práca pohrebníka nie je platená príliš dobre. Niektorí to však nerobia len pre peniaze, ale aj preto, lebo chcú pomáhať pozostalým. Pomáhajú im, aby sa mohli na mŕtveho poslednýkrát pozrieť bez škaredých poranení.

Praskanie orgánov

Po smrti sa orgány v tele nafúknu a môžu sa naplniť tekutinou. Aby sa zabránilo nepríjemným situáciám, je nutné orgány prepichnúť, odsať tekutinu z tela a umiestniť do neho chemikáliu, aby sa na potrebný čas zachovalo.

A čo duchovia? Znamenia od mŕtvych

Istý pohrebník na túto otázku odpovedal tak, že sa so zvláštnym úkazom stretol až po dvoch rokoch práce. Zhasol v kaplnke svetlo a šiel ešte niečo skontrolovať, keď sa však vrátil, svetlo bolo opäť zažaté, pričom v blízkosti vypínača údajne nikto nebol.

pexels.com

Rigor mortis

Po smrti v tele človeka stuhnú všetky svaly, a to nie len kostrové, ale úplne všetky. Nie je preto nezvyčajné, ak má človek po smrti husiu kožu.

Vyžehlenie vrások

Ak si to pozostalí želajú, v pohrebnom ústave je možné vyžehliť vrásky, nedokážu však zaručiť, že tvár zosnulého bude vyzerať tak, ako predtým. Okrem toho, z tela sa nikdy nič neberie, aj orgány sa pri pitve vrátia späť do tela.

Prekvapenie v tele

Aj keď to znie ako z kriminálneho seriálu, pohrebníci v tele mŕtveho neraz objavia zvláštne predmety, ako napríklad mince, prsteň, umelé nechty, lego či USB kľúč. Ten však bol údajne až na dve fotografie prázdny. Ako sa do tela dostal, nechceme vedieť. Radšej.

pexels.com

Neboja sa pohrebníci ochorení?

Samozrejme, pri manipulácii s mŕtvolou musia mať na sebe ochranný výstroj, ako napríklad dýchacie masky, ktoré zabránia vdýchnutiu baktérií. Rukavice a plášte sú taktiež samozrejmosťou. Istý pracovník sa však podelil o zážitok, keď do márnice prišiel rodič s dieťaťom. Dieťaťu vypadol cumlík, rodič ho jednoducho zdvihol a dal dieťaťu späť do úst.

Zomknuté pery

Pohľad na mŕtvolu s otvorenými ústami by mohol pozostalých rozrušiť, robí sa preto špeciálne opatrenie, aby mali mŕtvi ústa zavreté. Nastreľujú sa im do čeľuste a sánky ihly, ktoré držia ústa zovreté.

Pozor na odev

Pozostalí majú občas zvláštne požiadavky, pracovníci pohrebného ústavu však varujú, že by ste nikdy nemali žiadať, aby mala mŕtvola oblečené šaty s odhaleným hrudníkom a ramenami. Bolo by tak vidno rezy po pitve, čo nie je príjemný pohľad.

Cudzinec v dome

Aj keď u nás to ešte nie je bežnou záležitosťou, v niektorých krajinách uprednostňujú pozostalí kremáciu mŕtveho. Urnu si potom zoberú so sebou domov. V urne však nikdy nie sú len pozostatky jediného človeka, väčšinou sa k nim dostane aj niekoľko ďalších.

Zvláštni ľudia

Správanie príbuzných je nevyspytateľné a pohrebníci priznávajú, že zažili už všeličo. Niekedy na pohreb museli volať políciu, pretože pozostalí sa pobili, inokedy sa niektorí členovia rodiny celý pohreb smiali. Iných museli vyťahovať z truhly, lebo chceli byť pochovaní spolu s mŕtvym.

pixabay.com

Väčší penis či prsia

Aj s takouto požiadavkou sa už stretli. Mŕtvy si pred smrťou želal, aby jeho penis vyzeral po smrti väčší. S podobnou žiadosťou prišla aj žena, chcela mať väčšie prsia.

Smutné Vianoce

Najsmutnejšie sú podľa pracovníkov pohrebných ústavov Vianoce, kedy je veľa ľudí osamelých a spáchajú samovraždu. Alebo keď sa starí ľudia snažia, aby bolo všetko dokonalé, nakoniec sa však porania a zraneniam podľahnú.

Obézni ľudia

S tými sa po smrti pracuje údajne mimoriadne náročne. Najmä preto, lebo je náročné nájsť pod ich kožou žily a správnym spôsobom do nich vpichnúť potrebné tekutiny a chemikálie.

Zápach

Tesne po smrti je údajne ešte relatívne znesiteľný, i keď mŕtvych cítiť po moči a výkaloch, no v pokročilom štádiu sa zápach stáva neznesiteľným a bez dýchacej masky sa pracovník nezaobíde.

Nadávanie

V niektorých krajinách je nadávanie pri práci s mŕtvymi zakázané a ak by sa pracovník preriekol, prišiel by o svoju licenciu.

Ktorý fakt vás prekvapil najviac?

Pozri aj: Toto je 10 najšialenejších a najbizarnejších faktov o smrti a zomieraní z obdobia stredoveku

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov