Foto: Image by 5688709 from Pixabay

Držať pri živote nefunkčný vzťah je zbytočnou stratou energie aj času.

Vraví sa, že je oveľa ľahšie s niekým sa dať dokopy, než sa rozísť. Ťažko sa nám opúšťa človek, na ktorého sme si zvykli a ktorému (ešte stále) veríme. Dúfame, že raz sa možno zmení. Avšak čím dlhšie odkladáme rozchod, tým horšie je to pre oboch. Rozchod neznamená koniec sveta. Je to nevyhnutná etapa, cez ktorú treba prejsť, ak chceme byť skutočne šťastní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Váhate, či ukončiť nefunkčný vzťah? Podľa portálu tinybuddha sú toto 3 kľúčové signály toho, že rozchod je pre vás skutočne to najlepšie riešenie.

Array

#1 Nemôžete byť sami sebou

Photo by Caleb Frith on Unsplash

Každý z nás sa mení. Mnohí, najmä pri vstupe do manželstva, sú presvedčení o tom, že životný partner bude tým istým človekom, ktorým bol v čase, keď sa spoznali. Nie je to tak. A práve na neschopnosti prijať zmenu, ktorá sa deje s nami i s druhým človekom, stroskotáva veľa vzťahov. Ak máte pocit, že vaša polovička vás chce silou-mocou udržať v určitých mantineloch a nedovolí sa vám vyvíjať, zbystrite pozornosť. Vo vzťahu nie je priestor pre žiadne masky.

#2 Vzťah vám berie oveľa viac energie, než dáva

Photo by Matteo Vistocco on Unsplash

Zákon zachovania energie funguje vo všetkých aspektoch nášho života. Zmyslom vzťahu je pomáhať nám v osobnom raste. Naša polovička by sa pre nás mala stať akýmsi prístavom, v ktorom sa cítime dobre, a v ktorom si dobijeme baterky. Ak sa zmení na bojové pole, tak neprinesie zmysel nikomu. Nikto nemôže druhého človeka zmeniť. Zmeniť môžeme len samých seba.

Ak cítite, že sa po rozhovore s partnerom či partnerkou cítite absolútne pod psa, treba popremýšľať nad zmyslom vzťahu. Naozaj vám to stojí za to?

#3 Len vy ste tí, ktorí sa snažíte

Vzťah nikdy nebude fungovať „len tak”. Vyžaduje si obojstranné úsilie. Často sa skladá z množstva kompromisov, rozhovorov a všedných prejavov lásky, ktoré sú časťou celej mozaiky. Skutočná láska sa zaobíde bez teatrálnych gest. Dôležité sú činy.

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Mnohí, najmä vplyvom romantických filmov, čakajú, že ich vzťah bude fungovať aj bez ich úsilia. To vedie k sklamaniu. Na vzťahu treba pracovať, no o jeho fungovanie sa musia pričiniť obaja partneri. Možno máte pocit, že len vy ste ten, kto dáva do vzťahu energiu. Určite sa o tom porozprávajte. Ak váš partner nebude chcieť zmeniť svoj prístup, je načase zvážiť, či by nebolo lepšie ukončiť túto spoločnú životnú etapu.

tinybuddha
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov