Foto: unsplash/ Abbie Bernet

Fakt, že telo a myseľ sú úzko prepojené, je známy už nejaký ten čas.

Keď sa niečo deje s vašim telom, má to závažný dopad na mentálne zdravie a naopak, ak nie je v pohode vaša myseľ, odrazí sa to na stave telesnej schránky. Nie je ľahké pripustiť si, že niečo nie je v poriadku, ak sa však s vašim telom deje týchto 8 vecí, mali by ste spozornieť, zrejme vám totiž vysiela varovné signály práve váš mozog. Tento článok dal dokopy portál Bustle.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kognitívne zmeny

Kognitívne zmeny sú mimoriadne vážnym ukazovateľom toho, že sa niečo deje, lekári tak dokážu odhaliť poškodenie mozgu, ku ktorému môže dôjsť následkom poranenia alebo v dôsledku ochorenia. Prejavuje sa napríklad nadmernou zábudlivosťou, neschopnosťou vyriešiť jednoduché matematické príklady či neschopnosťou postupovať pri varení podľa receptu.

Nedokážete sa sústrediť

Máte problém sústrediť sa? Neurochirurg Donald O’Rourke hovorí, že aj to môže byť príznakom závažnej zmeny. Človeku sa môže zdať, že je celkom v poriadku, no aj tak drobná zmena, ako neschopnosť dlhšie sa sústrediť, vám môže napovedať, že sa niečo deje.

Tŕpnutie končatín

Tŕpne vám tvár, prsty alebo celá ruka zdanlivo bez príčiny? Verte, že príčinu to jednoznačne má a urobíte najlepšie, ak sa vyberiete k lekárovi.

Foto: unsplash

Krúti sa vám hlava

Za závratmi sa nemusí ukrývať nič vážne, možno ste len v ten deň vypili málo vody. Ak sú však závraty prítomné častejšie, mali by ste spozornieť, môže totiž ísť aj o vážny problém, ktorý by ste mali čo najskôr riešiť. Ak okrem toho strácate rovnováhu, narážate do predmetov a nedokážete kráčať po rovnej čiare, nie je na čo čakať, vyhľadajte lekára.

Prudké zmeny nálad a správania

Zmeny nálad sú príznačné pre mnoho ochorení a ak sa pridružia prudké zmeny správania, je najvyšší čas konať. Napríklad, ak sa niekto smeje v najmenej vhodnej situácii, správa sa promiskuitne, je paranoidný alebo sa správa riskantne, zrejme niečo nie je v poriadku.

Problémy so zrakom

Náhle problémy s videním by ste za žiadnych okolností nemali ignorovať. Ak máte pocit, že sa vám zahmlieva pred očami, vidíte dvojmo alebo svetelné záblesky, urýchlene vyhľadajte pomoc.

Foto: unsplash

Zmeny v reči

Jedným z bežných prejavov problémov prameniacich v mozgu sú zmeny v reči. Ak máte problém vyslovovať slová a sformovať ich do súvislých viet, návštevu lekára by ste viac nemali odkladať.

Nešikovnosť

Nikto nie je dokonalý a každý z nás je do istej miery nešikovný. Občas sa potkneme alebo nám z ruky vypadne pohár, všetko má však svoje hranice. Ak vám zrazu neslúžia ruky, všetko vám z nich padá, potkýnate sa viac ako zvyčajne a nedokážete udržať rovnováhu, môže sa za tým ukrývať problém, ktorý treba vyriešiť čo najskôr.

Nezabúdajte, zdravie máte len jedno a za žiadnych okolností by ste ho nemali zanedbávať.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov