Odkedy má Facebook takmer každý, neraz sa stáva, že ľudia na ňom zverejnia takmer všetko.

Čo práve ľudia robia, kde sú, s kým sú, čo práve jedli, čo nové si kúpili. Sedíme na druhej strane monitora a pozorujeme fiktívny život ostatných. No pre niektorých je Facebook poslednou šancou na záchranu a na svoju nástenku uverejnia volanie o pomoc. Sme však len prizerajúci sa a tzv. bystander efekt sa prenáša aj do virtuálnej reality. Veď niekto s tým už predsa niečo urobí.

Článok pokračuje pod videom ↓

A Mark Zuckerberg sa rozhodol, že to nenechá len tak. Aj keď na Facebook často nemáme pekného slova a Prieskumník narobil mnoho nepríjemností, táto najpopulárnejšia sociálna sieť prichádza s novou funkciou, ktorá môže zachraňovať životy.

Zuckerberg na svoj facebookový profil napísal: „Počínajúc dneškom vylepšujeme nástroje umelej inteligencie tak, aby dokázala zistiť, keď niekto prostredníctvom Facebooku vyjadrí samovražedné myšlienky. Okamžite ho tak budeme môcť podporiť a poskytnúť mu potrebnú pomoc. Bojíme sa, že umelá inteligencia možno v budúcnosti prevládne a napácha veľa zla, toto je však dôkazom toho, že môže aj pomáhať zachraňovať životy.“

Today we're celebrating Alex Schultz's 10 year anniversary of joining Facebook. Alex is one of a small handful of people…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Montag, 27. November 2017

Ako bude nová technológia fungovať? Facebook bude kontrolovať posty, komentáre a videá, aby zistil, či neobsahujú samovražedný obsah alebo myšlienky. Technológia spolupracuje s platformou, ktorá funguje už od júna roku 2016 a jej úlohou je zabrániť samovraždám a sebapoškodzovaniu. Facebook má na odhaľovanie samovražedných postov zvlášť vytrénovaný tím ľudí a pokiaľ je to potrebné, zasiahnu a človeku pomôžu.

Na prevenciu pred sebapoškodzovaním a samovraždami existuje mnoho organizácií a stránok, možnosti navyše však nikdy nie sú na škodu. V prípade potreby vám u nás na Slovensku môže poskytnúť pomocnú ruku napríklad Linka dôvery, na ktorú sa ktokoľvek môže obrátiť prostredníctvom telefónu, chatu, alebo e-mailu.

pixabay.com

Len za posledný mesiac Facebook prostredníctvom novej technológie kontaktoval až 100 užívateľov, aby sa uistil, že sú v poriadku. „Zaznamenali sme signál, že dané posty si vyžadujú okamžitú pozornosť. Ak sa prípad vystupňuje, kontaktujeme mieste úrady dvakrát rýchlejšie, než iní,“ vyjadril sa Guy Rosen, viceprezident a manažér Facebooku.

Ak ste si túto novinku ešte na svojom Facebooku nevšimli, čoskoro bude dostupná celosvetovo a v každom jazyku. Ak by ste potrebovali pomoc, využili by ste možnosť kontaktovať tím Facebooku?

Pozri aj: Zverejňujete na sociálnych sieťach takéto fotografie? Pozor, môže to byť prvým príznakom skrytej depresie

themighty
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov