Rozchody bolia. Jeden menej, jeden viac. Prečo sa však ľudia rozchádzajú? Známy psychológ sa tejto problematike venoval 40 rokov a dospel k záverom.

Počuli ste už niekedy od človeka výraz: „Zdá sa, že on/ona nie je pre mňa“? Je to totižto jedno z najčastejších vysvetlení rozchodu.  Napriek tomu, že si ľudia okolo vás myslia, že tvoríte dokonalý pár, celé to skončí touto frázou. Možno vám prospeje nejaký čas byť sám, no často sa s touto situáciou veľa osôb nevie vysporiadať a trvá to aj dlhé mesiace, kým sa dajú do poriadku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

K tejto téme sa nedávno vyjadril aj známy uznávaný psychológ Jed Diamond, ktorý po 40 rokoch klinického výskumu dospel k záveru, že väčšina ľudí dokáže nájsť lásku svojho života. Problém však je udržanie vzťahu. Tvrdí, že vzťah má 5 fáz, no väčšina párov sa dostane len po tretiu, kedy sa celá snaha skončí. O aké fázy ide? Poďme sa na ne pozrieť.

1. Zaľúbenie

Je to fáza, v ktorej sa len tak ocitnete. Prežívate neuveriteľné šťastie, pretože všetky vaše tajné túžby sa začali napĺňať tým, že ste si našli svojho vytúženého partnera. Partner sa pre vás rýchlo stáva úplne ideálnou osobou, jednoducho nemá žiadne chyby. Veríte, že dokáže splniť každé vaše prianie, veríte každému jeho slovu. Veríte v silu lásky a ani tie všetky skeptické slová navôkol vás nezastavia.

Pixabay
Pixabay

2. Stanete sa párom

V tejto fáze sa stávate silnejšími. Začínate sa spoznávať, vaša prítomnosť má vplyv na všetky aspekty partnerovho života a naopak. Je to čas vašej jednoty a spoločnej radosti. Máte pocit, že váš vzťah nemôže nič ohroziť. Každý z vás verí, že našiel osobu, s ktorou je rozhodnutý prežiť zvyšok života.

3. Rozčarovanie

Je to obdobie, kedy všetky vaše nádeje začínajú byť úplne zmarené. Je to ten stav, kedy začínate mať dojem, že vaše pocity sa menia a bojíte sa, že sa už nikdy nevrátia. Vášho partnera poznáte natoľko, že viete predvídať, čo spraví, a niekedy vás jeho správanie dokonca otravuje. Začínate mať pocit, že si od neho potrebujete oddýchnuť, alebo si dokonca hovoríte, že „nie je pre vás“. Stáva sa však aj to, že v tomto vzťahu osoby s podobnými pocitmi ostávajú, a trápia tak seba aj svojho partnera, čo samozrejme, zmysel nemá. A tu sa zvyčajne všetky vzťahy končia.

Vytváranie skutočnej a trvalej lásky

Ak si myslíte, že sa cez tretiu fázu nedá dostať, ste na omyle. Ak zavriete oči, a aj napriek všetkým negatívam sa pokúsite hľadať pozitíva vášho partnera, dospejete k nasledujúcemu. Vaša myseľ sa zbaví tých ilúzií, ktoré vám premietajú vášho partnera v horšom svetle. Musíte prijať jeho nedostatky (veď sme len ľudia, chyby má každý) no ešte dôležitejšie je ich pochopiť.

Pixabay
Pixabay

Za použitia sily dvoch sa svet mení

Teraz, keď si uvedomíte, že ste sa naučili prekonať všetky spory a pochopiť rôzne nedostatky partnera, našli ste hlboké, silné a dlhotrvajúce spojenie, ktoré má takú silu, že môže meniť svet. Nie ste spolu len tak pre nič za nič, ale žijete v partnerstve, ktoré má skutočne hlboký základ. Dokopy môžete pracovať na spoločných veciach, objavovať nové miesta či vytvárať niečo, čo má skutočnú hodnotu. Toto je ten čas, kedy začnete fungovať ako celok, a po prekonaní predchádzajúcich etáp si môžete povedať, „toto je tá pravá osoba pre mňa“.

Do ktorej fázy ste sa najďalej dostali vy, alebo v ktorej fáze sa momentálne nachádzate?

menavile
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov