Tolle vedel, čo je to utrpenie. Trpel tak, že si to ani nevieme predstaviť. No paradoxne tá najväčšia bolesť mu priniesla osvietenie. Prečítajte si jeho myšlienky, ktoré zmenili život už tisícom ľudí na celom svete.

Mnohí ľudia si jednoducho „hovejú“ v bolesti. Veľmi radi rozprávajú o svojom utrpení, večne sa sťažujú, pričom sú pevne presvedčení, že nikto sa nemá tak zle ako oni. Určite aj vy máte pár takých vo svojom okolí. Síce sa sťažujú na svoj život, no v skutočnosti ho nechcú zmeniť. Vyhovuje im hrať pozíciu obete. No takýmto spôsobom nikdy nenájdu skutočné šťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Eckhart Tolle je veľmi príjemný spisovateľ, ktorý nemal jednoduché detstvo. Párkrát bol na tom až tak zle, až reálne uvažoval nad tým, že si vezme život. Počas najväčšieho záchvatu bolesti, utrpenia a paniky pochopil, že sa viac nechce identifikovať s bolesťou. A vtedy dosiahol osvietenie, nirvanu, dotkol sa sveta Boha, večnej energie, lásky.

Svoje pochopenie zhrnul v knihe Sila prítomného okamihu, ktorá inšpirovala už milióny ľudí na celom svete. Patrí k tým, ktoré môžete čítať stále dookola a zakaždým v nej objavíte niečo nové. A v čom spočíva Eckhartovo tajomstvo?

Žiť tu a teraz.

Podľa neho je to tá najjednoduchšia vec na svete.

Citáty o zmysle bytia, ktoré vám len tak ľahko nevyfučia z hlavy

Šťastie je podľa tohto výnimočného človeka len uhlom pohľadu. Ak sa prestaneme identifikovať s vlastnou bolesťou, vylieči sa. Nech sa stane čokoľvek, vždy môžeme nájsť vnútorný pokoj. Eckhart nie je typom človeka, ktorý by nevedel, o čom rozpráva. Práve naopak. Má za sebou osobné skúsenosti, čím si získava sympatie ľudí na celom svete. Prečítajte si týchto jeho 5 inšpirujúcich citátov, ktoré rozhodne majú niečo do seba.

„Hlavnou príčinou nešťastia nikdy nie je situácia, ale myšlienky, ktoré v nás vyvoláva.“

Photo by Jonatán Becerra on Unsplash

Stať sa v našom živote môže skutočne čokoľvek. Možno neovplyvníme to, čo sa stalo, ale vždy máme na výber, ako zareagujeme na danú situáciu. Môžeme reagovať bez kriku a pokojne. Každý z nás má právo tohto výberu.

„Keď sa sťažuješ, robíš zo seba obeť. Odíď z tejto situácie, zmeň ju, alebo akceptuj, že to všetko je len čisté šialenstvo.“

Nesťažujte sa. Tým len pridávate olej do ohňa a komplikujete si danú situáciu. Odosobnite sa, nevenujte jej pozornosť a najmä za každú cenu si zachovajte odstup. Nemusíte byť aktérom v nezmyselných drámach života. Netrápte sa maličkosťami a neprehrávajte si ich stále dookola v hlave. Naozaj nestoja ani za váš čas, ani za pozornosť.

„To, čo sa na prvý pohľad javí ako katastrofa, sa neskôr môže ukázať ako to najväčšie požehnanie.“

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Je to tak. Nechal vás partner? Vtedy sa vám asi zrúti celý svet. Avšak ak vám zo života odíde ten (ne)správny človek, vytvorí tak priestor na vstup niečoho nového.

„Buď v pokoji. Pozoruj. Načúvaj. Buď prítomný.“

Za každú cenu by sme si mali zachovať pokoj. Nemá zmysel niečo šiť horúcou ihlou. Žiaden problém a žiadna situácia nie sú také katastrofálne, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak ostaneme v stave tu a teraz, dospejeme k najlepšiemu možnému riešeniu každej situácie.

„Všetko, čo robíš pre druhých, robíš pre seba.“

Photo by Diego Sulivan on Unsplash

To najlepšie na záver. Tolle tvrdí, že pomáhať druhým sa naozaj oplatí. V prvom rade duchovne a morálne rastieme aj my sami, a to naozaj nie je na zahodenie.

Pozri aj: 10 citátov, ktoré vás naozaj prinútia popremýšľať nad skutočným zmyslom života

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov