Pozerať sa niekomu dlhšie do očí môže byť vyslovene nepríjemné. Viete si však predstaviť, že by ste na niekoho "zízali" rovných 10 minút?

Ak sa na nás niekto stále pozerá, obvykle čím skôr odvrátime zrak. Málokomu to je príjemné. Maximálne dvojiciam, ktoré sú do seba čerstvo zamilované, a tak sa nevedia na seba vynadívať. Čo sa však stane, ak sa „zabudnete“ v očiach druhého celých 10 minút? Môžno budete sami prekvapení z toho, čo tam zbadáte. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšina ľudí sa začne pri pohľade do očí druhého človeka cítiť nepríjemne, ak trvá dlhšie ako 3,3 sekundy. Ak je nám človek krajne nesympatický, nepríjemne sa začneme cítiť okamžite. Po desiatich minútach však môžete mať pocit ako po užití halucinogénnych drog. Váš mozog vám totiž to začne v očiach toho druhého premietať obrazy, ktoré toho nemajú s realitou veľa spoločného.

Štúdia z roku 2015 ukázala, čo sa stane s našou psychikou, keď hľadíme do očí druhému desať minút vkuse. Vedci u účastníkov experimentu spozorovali disociačný stav, pri ktorom sa vyslovene „oddeľovali od skutočnosti“. Taktiež sa nevyhli ani halucináciám. To všetko je signálom toho, že ani samotnej psychike to nie je dvakrát príjemné.

Disociatívne poruchy či halucinácie

Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash

Tejto zaujímavej štúdie sa zúčastnilo celkovo 20 dobrovoľníkov (z toho 15 žien), ktorí pozorovali svojich partnerov pri slabom svetle. Po tejto prípravnej fáze sa rozdelili do 10 párov, pričom sa vzájomne dívali do očí 10 minút. Všetci na sebe vypozorovali nielen nepríjemné pocity, ale i skresľovanie čŕt tváre či rôzne halucinácie.

Účastníci experimentu okrem disociácie, teda pocitu, že sa odtŕhajú od reality, zaznamenali aj skreslenie času. Tváre ich partnerov, ktorým tak poctivo zízali do očí, sa začali meniť na rôzne príšery. Ak teda nechcete mať pocit, že ste pod vplyvom halucinogénnej drogy, radšej si tento experiment odpustite.

Kontrolná skupina pozostávajúca taktiež z 20 účastníkov sa namiesto hľadenia do očí pozerala na stenu. Tí mali z experimentu očividne lepšie pocity, než prvá skupina. Vyššie opísané príznaky takmer nezaznamenali.

pixabay.com

Aké si teda môžeme vziať ponaučenie z tohto experimentu? Milovanému partnerovi síce môžete s chuťou pozerať do očí, ale rozhodne to netreba preháňať. Trojsekundový čas je viac než dostačujúci.

Pozri aj: Koho máte pred sebou? Z očí druhého človeka môžete ľahko zistiť výšku jeho inteligencie

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov