Na uliciach sa hrá čoraz menej detí. Tie treba doslova ťahať von. Všetok svoj voľný čas presedia pred dislejom telefónu alebo počítača.

Čo ste robili, keď ste boli malí? Väčšina z nás po príchode zo školy hodila tašku do kúta (dobre, tí poctivejší z nás si najprv spravili domáce úlohy) a potom sme išli von. Vytvárali sme celé sídliskové partie, hrali sme sa na výpravy, bicyklovali sa a ignorovali takmer všetky zákazy rodičov. Dnes si naše detstvo porovnáme s tým súčasným. Z tohto smutného porovnania určite príde smutno aj vám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vybrali sme 4 základné oblasti, v ktorých došlo k obrovskej zmene – no môžeme len polemizovať, či tieto zmeny skutočne viedli k lepšiemu. Však posúďte sami.

#1 Deti sa bez internetu nudia

My sme o týchto technológiách ani len nesnívali. Keď sa nedalo byť vonku kvôli zlému počasiu, donekonečna sme sa hrali spoločenské hry, pexeso či skladali si stavebnicu. Hračiek sme mali málo, ale zato nám nechýbala fantázia. Dnešné deti bez prístupu na wifi sa neraz nielenže nudia, ale doslova podliehajú panike. Príkladom toho je nezesiteľné správanie sa chlapca počas 8-hodinového letu lietadlom, ktorý sa nemohol spamätať z toho, že jeho tablet nemá prístup na internet.

#2 Trest

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Deti by sa nemali biť. To je fakt. No keď prekračujú hranice, treba ich nejak potrestať. Ešte si spomeniete na to, ako vás trestali vaši rodičia? Postavili nás do kúta, zakázali nám chodiť von či občas nám dali aj po zadku. Musíme priznať, že väčšinou to bolo zaslúžene. A teraz? Najväčším trestom pre deti je zakázať im internet či vyhnať ich na čerstvý vzduch. Aj to je smutným fenoménom tejto doby.

#3 Móda

Photo by Alexander Shustov on Unsplash

Počas nášho detstva sme sa plus mínus obliekali takmer všetci rovnako. Málokto si mohol dovoliť módne vychytávky. I keď sa to niekomu nemusí páčiť, predsa len i toto malo svoje čaro. Deti nerobili medzi sebou také markantné rozdiely, dievčatá sa obliekali ako deti a nenapodobňovali pseudocelebrity. Mali sme čas na detstvo, pričom to posledné, čo nás trápilo, bola akási značka.

#4 Komunikácia

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Keď sme niečo od chceli, museli sme väčšinou vytiahnuť päty z domu. Telefón sme používali len vo výnimočných prípadoch. Komunikácia z očí do očí však rozhodne nebola na škodu. Dnes už aj deti na prvom stupni základnej školy komunikujú medzi sebou väčšinou cez internet. V dôsledku toho čoraz väčšmi strácajú schopnosť komunikovať „naživo“. Internet je síce fajn, môže nám značne zjednodušiť život, avšak nemal by sa stať jeho jediným zmyslom. Preto trávme čas s deťmi aj mimo wifi pripojenia. Najlepšie ich to naučíme tak, že sa sami staneme príkladom.

Pozri aj: Týchto 14 ilustrácii vám ukáže, ako veľmi sa odlišuje detstvo dnešných detí od toho, čo sme prežili my

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov