Túto vlastnosť nedostal do vienka každý z nás, ale napriek tomu ju všetci môžeme v sebe objaviť.

Čoraz viac ľudí z krajín „civilizovaného sveta“, ktoré sa môžu pýšiť materiálnym blahobytom, je v skutočnosti nešťastných. Môžu si kúpiť, čo len chcú. No napriek tomu ich čoraz viac trápia úzkosti, neurózy či depresia. Ak však chcete viesť úspešný a naplnený život, mali by ste v sebe objaviť a kultivovať jednu jedinú vlastnosť. A na počudovanie, tá nemá nič spoločné s egoizmom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skúste si na chvíľu zatvoriť oči a predstavte si niekoho, kto vás inšpiroval. Dôležité je, aby ste si predstavili človeka, ktorý sa dotkol vášho vnútra a preto sa stal vaším vzorom. Možno vás v prvom rade zaujme jeho popularita, znalosti či bohatstvo. Svetovo uznávaný neurochirurg James Doty vedeckým spôsobom prišiel na to, čo spája všetkých týchto ľudí.

Vytrvalosť nie je liekom na všetko

pixabay.com

Doty je naozaj uznávaným neurochirurgom. Ľudský mozog ho však fascinoval natoľko, že sa rozhodol skúmať ho aj z inej než len z anatomickej stránky. Začal skúmať jednotlivé náboženstvá a filozofie a prišiel na to, že najdôležitejšia vlastnosť je súcit.

„Súcit je rozpoznanie utrpenia druhého. Ak neostaneme voči nemu chladnými, ale naopak, dokážeme vyjsť zo svojej zóny komfortu a naučíme sa žiť aj pre druhých, pozitívne zmeníme svoj život k lepšiemu. V dnešnej dobe sa však súcit podceňuje a to je chyba. Preto je toľko ľudí vyhorených,“ vyjadril sa Doty.

Na prvý pohľad však slová tohto vedca nemajú logiku. Nie je pre nás súcit kontraproduktívny? Pravdou však je, že práve súcit nám pomáha nadväzovať nové vzťahy, budovať vlastný pocit spokojnosti a trvalého šťastia, ktoré neovplyvní žiadna negatívna životná udalosť.

Ak poznáte Dalajlámovo učenie, tieto slová sú vám možno veľmi dobre známe. Aj on totiž hlása, že práve súcit je kľúčovou vlastnosťou, ktorá by nemala chýbať žiadnemu človeku, ktorý chce vo svojom živote niečo dosiahnuť.

Súcitu je možné sa naučiť

pixabay.com

„Obvykle ľudia vnímajú súcit ako privilégium len duchovných ľudí. Avšak aj pre bežných smrteľníkov má súcit nečakaný prínos. Keď im poviem, že táto vlastnosť im pomôže zbaviť sa stresu, zníži im tlak či zlepší im imunitu, zbystria pozornosť,“ tvrdí doktor Doty. 

Treba si však dať pozor na to, aby sme si nemýlili súcit s empatiou. Empatickí ľudia sa vedia vcítiť do bolesti druhých, no len ľudia, ktorí vedia prejaviť súcit, dokážu naplno pomôcť druhému človeku.

Mnohí ľudia veria, že úspech je len záležitosťou jedincov. Pre kariérny rast či pocit uznania sú ochotní položiť aj svoj život, no výsledkom je v konečnom dôsledku len vyčerpanie. Možno naozaj predsa len platí, že tento svet (chvalabohu) nepatrí len egoistom a kľúčom k úspechu je v skutočnosti vlastnosť, ktorá by mala byť v „povinnej výbave“ každého človeka.

Pozri aj: Dalajláma prezradil, prečo sú ľudia čoraz osamelejší. Myslí si, že chladný svet môžu zachrániť 2 veci

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov