Foto: Image by Ramiro Calace Montu from Pixabay

Zistite, aká bola kvalita vášho spánku na základe toho, aké ste mali sny.

Často hovoríme, že sny sú len odrazom našich vlastných myšlienok. Že to, o čom sa nám sníva, sú v podstate len naše myšlienky, s ktorými narába naše podvedomie bez toho, aby sme si to v bdelom stave nejako uvedomovali. Ale vedeli ste, že sny dokážu veľa povedať aj o kvalite nášho spánku? Nie sú len odrazom našich predstáv či túžob, rovnako vám môžu našepkať, aký ste mali spánok počas noci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy vlastne snívame?

Počas toho, ako spíme, si prechádzame piatimi rôznymi fázami, ktoré sa striedajú, pričom každá má inú hĺbku. Prvá fáza je vtedy, kedy prechádzame z bdelosti do spánku, teda inými slovami, zaspávame. Počas druhej fázy sa zas uvoľňujú naše svaly, klesá telesná teplota, spomaľuje sa naše dýchanie či srdcová frekvencia. Tretia a štvrtá fáza predstavujú tie najhlbšie úrovne spánku, kedy je ťažké sa prebudiť a piata fáza je presne tá, kedy snívame.

A keď si ráno spomeniete na to, aký ste mali sen, potom sa môžete niečo dozvedieť aj o vašej kvalite spánku.

unsplash.com

#1 Príjemné sny

Ak sú vaše sny vo väčšine prípadov príjemné či dokonca radostné, potom je kvalita vášho spánku podľa štúdie publikovanej v časopise Sleep doslova úžasná. Vedci pozorovali 24 účastníkov, z ktorých 12 trpeli nespavosťou a mali skôr negatívne sny a 12 označili svoje sny za veľmi príjemné a plné šťastia. A naozaj, potvrdilo sa, že ľudia, ktorí mali krajšie a príjemnejšie sny spali celkovo lepšie, než tí druhí.

#2 Živé sny

Živé a farebné sny môžu, naopak, naznačovať, že kvalita vášho spánku nie je až tak dobrá. Neurológ  Mark Mahowald pre Scientific American povedal, že ak sú ľudia dlho bez poriadneho a kvalitného spánku, ich spánková intenzita je samozrejme oveľa vyššia, a tým pádom sa zvyšuje aj aktivita mozgu počas spánku, čo je dôvodom toho, že mávame tie najživšie a najreálnejšie sny.

unsplash.com

#3 Sny v inom jazyku

Možno sa vám to už stalo, možno nie, no samozrejme sa dá snívať aj v cudzom jazyku. Záleží to aj od toho, aké reči ešte poznáte, alebo či sa momentálne učíte nejaký nový jazyk. Ak sa vám v tomto jazyku sníva, potom to môže byť indikátor nie len toho, že robíte naozaj dobrý pokrok, ale aj toho, že máte celkom kvalitný spánok. Potvrdzuje to aj štúdia z 90. rokov, ktorá hovorí o tom, že tí ľudia, ktorí sa začali učiť francúzštinu a rýchlo si ju osvojili, začali v tomto jazyku dokonca snívať a zlepšil sa ich spánok.

#4 Nočné mory

Pri nočných morách nejde jednoznačne určiť kvalitu vášho spánku, výrazne to záleží to aj na iných okolnostiach. Napríklad, ak máte zlé sny len občas, môže to iba znamenať, že momentálne prežívate v živote nejaké ťažšie alebo stresujúcejšie chvíle. Ak však máte nočné mory neustále, potom to môže byť znak toho, že vo vašom živote sa deje čosi závažnejšie, a teda to aj vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu vášho spánku. A keďže príjemné sny znamenajú dobrý spánok, celkom prirodzene tie zlé budú znamenať zlú kvalitu spánku a vyššiu pravdepodobnosť nespavosti.

#5 Spánok bez snov

Je možné, že ak je kvalita vášho spánku naozaj veľmi zlá, potom nesnívate vôbec. Ako bolo na začiatku spomenuté, snívame až v piatej fáze, no ak žiadne sny nemáte, potom môže byť váš spánok tak plytký, že sa do tejto fázy ani nedostane, tvrdí John S. Antrobus, profesor psychológie pre Huffington Post.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov