Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Zvýšená potreba spánku môže byť signálom zdravotného problému.

Málokto si môže denne dopriať odporúčaných 8 hodín spánku denne, no napriek tomu ľudia bežne a bez problémov fungujú aj po 6 či 7 hodinách odpočinku. Ak si to nedokážete predstaviť, a ak pociťujete únavu aj po 9-10 hodinách spánku, možno trpíte zdravotným problémom, ktorého ignorovanie by sa vám mohlo vypomstiť. 

O tomto zdravotnom probléme napísal portál Brightside.

Dôvodom môže byť hypersomnia

O insomnii (nespavosti) ste už určite počuli. Počuli ste už však o hypersomnii? Ide o stav, kedy sa vaše telo dožaduje neprimeraného množstva spánku. Ľudia s hypersomniou sú po 6-8 hodinovom spánku stále veľmi unavení a často sa preto stáva, že zaspia napr. pri šoférovaní či v práci. 

Aké sú možné príčiny tohto ochorenia?

Môže ich byť viacero, avšak medzi tie najčastejšie patria nasledovné:

Depresia. Niektorí ľudia pri nej trpia nespavosťou, iní zas, naopak, hypersomniou. Ak vám ešte depresia nebola diagnostikovaná, mohlo by ísť o varovný signál, že ňou trpíte.

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Problémy so srdcom. Ak cítite únavu aj počas dní, kedy nepracujete veľa a spali ste naozaj dobre, príčinou môžu byť aj srdcové problémy. 

Problémy so štítnou žľazou. Ak vás trápi hyperomnia, príčinou môže byť aj nesprávne fungovanie štítnej žľazy. Určite si ju preventívne dajte skontrolovať. 

Nepravidelný spánkový režim. Ak napríklad počas týždňa spávate 5-6 hodín, je prirodzené, že aspoň cez víkend to budete chcieť “dohnať”. Telo však bude stále pociťovať únavu, pre náš organizmus je totiž najvýhodnejší pravidelný spánkový cyklus. 

Spánkové apnoe. Tento problém spôsobuje, že ľudia majú prerušovaný spánok, ktorý neprechádza do najhlbších fáz, kedy sa naša myseľ i naše telo regenerujú najviac. Preto sa budete cítiť unavene aj po akokoľvek dlhom spánku.

V prvom rade je teda dôležité odstrániť samotnú príčinu hypersomnie, jedine tak je možné zbaviť sa jej. Ak máte podozrenie, že ňou trpíte, určite navštívte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý vám odporučí ďalší možný postup. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov