Samota je niekedy liečivá, no v istých chvíľach dokáže na človeka pôsobiť veľmi stiesňujúco. Dokonca až tak, že sa jej mnohí obávajú a vyhýbajú...

Niekedy je ťažké poradiť si so samotou, najmä tak, aby vás viac neubíjala. Dá sa to, len treba vedieť, ako na to. My vám dnes pár tipov prinášame a podotýkame, že aj na samotu sa dá zvyknúť a vnímať ju prinajmenšom neutrálne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno vám k tomu dopomôžu aj nasledujúce tipy…

Neobviňujte sa

Či už ste ostali sami po rozchode alebo ste si samotu zvolili ako čas na premýšľanie, v žiadnom prípade sa neobviňujte za čokoľvek, čo ste v minulosti urobili. Všetko sa tým len zhorší. To, že sa budete viniť za svoje chyby, veci nezlepší. Môžete sa z nich v samote poučiť a rovnako tak je samota skvelým priestorom na to, aby ste iným odpustili a minulosť uzavreli.

Unsplash.com/Anthony Tori

Priateľ

Na stiesňujúci pocit samoty nie je nič blahodarnejšie, než prítomnosť blízkej osoby. Môže to byť mama, sestra, priateľ, ktorého poznáte zo škôlky, skrátka ktokoľvek. Ozvite sa tejto osobe a skúste ju požiadať o pomoc. Veríme, že si na vás nájde čas a ukáže vám to, čo je na živote krásne a príjemné.

Buďte kreatívni

Sebaexpresia a samota sú zaujímavou kombináciou, z ktorej môžu vzísť zaujímavé myšlienky. Skúste kresliť, písať alebo tvoriť v akejkoľvek forme. Vášmu vnútru sa iste uľaví a ktovie, možno prídete na objav, ktorý ste už dlho hľadali.

Hľadajte úľavu

Môže vám ju poskytnúť prítomnosť domáceho miláčika, čítanie obľúbenej knihy, pozretie si dobrého filmu, spánok či prostý relax s vyloženými nohami a šálkou čaju. Nájdite si niečo, pri čom na chvíľu vypnete svoje myšlienky a psychicky si oddýchnete. Vtedy je samota skutočne liečivá.

pexels.com

Pomôžte

Pomoc iným zmierňuje pocit izolácie a nahrádza ho pocitom spolupatričnosti a zmysluplnosti. Pomôže vám vyjsť zo seba a vidieť veci i život v inom svetle. Niekedy stačí málo, no pamätajte, že dobro, ktoré dáte, sa vám niekoľkonásobne vráti.

Spojte sa s inými

Iste nie ste jediní, kto sa cíti osamelo. Spomeňte si na ľudí vo svojom okolí, ktorí práve prežívajú niečo podobné ako vy. Zdieľanie podobných skúseností môže uľaviť vám obom a zároveň vás táto udalosť môže zblížiť, čím vás oslobodí od pocitov samoty a zbytočnosti.

Unsplash.com/Nick Hillier

Predstavivosť

Dobrým liekom na osamelosť je naša predstavivosť a fantázia. Tie vás môžu preniesť kamkoľvek. Takže keď budete najbližšie doma sami a bude sa vás zmocňovať depresívna nálada, pohodlne sa uložte a len tak si chvíľu predstavujte, že ste niekde inde – na dovolenke na pláži, na palube lode či na imaginárnom tajnom mieste v horách…

Prijmite samotu

Ak vám samota vadí, berte ju ako návštevu, ktorá prišla bez pozvania. Môžete proti nej bojovať a snažiť sa ju vyhodiť, no tým sa veci len zhoršia. Pokúste sa ju prijať a akceptovať, ale s vedomím, že jej prítomnosť vo vašom živote nebude trvať večne a tak ako nečakane prišla, tak raz nečakane aj odíde.

Optimizmus

Pripomínate si, že život je niekedy ťažký a inokedy ľahký. To, že dnes máte náročný deň ešte neznamená, že taký bude aj zajtrajšok. Buďte trpezliví a vyhýbajte sa negatívnym myšlienkam a prílišnému zovšeobecňovaniu. Nič netrvá večne. Ani samota nie.

Unsplash.com/Anthony Ginsbrook

Spievajte

Že to neviete? No a čo? Spev je liek. Vyskúšajte to, keď sa budete najbližšie cítiť osamelo. Pustite si svoju obľúbenú pieseň a spievajte spolu s jej interpretom, vyskúšajte karaoke alebo si len tak pohmkávajte. Uvidíte, že vám bude lepšie!

Pozri aj: Nikto vám nerozumie a myslíte si, že svet je zvláštnym miestom. Toto je 7 znakov, že ste žijúcim paradoxom

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov